Hufvudstadsbladet

Rejält uppåt i september – men för tidigt att tala om trend

- LARS SöDERFjELL aktiechef, Ålandsbank­en

Helsingfor­sbörsen steg även under den gångna veckan, driven av rejäla uppgångar för Nordea, flertalet verkstadsb­olag samt skogsindus­trin. Faktum är att mer än hälften av aktierna i HEX25-index levererade uppgångar på mer än 4 procent, vilket är ovanligt.”

tittar vi på utveckling­en i september har nio storbolag stigit med över 10 procent. Det är verkligen en total scenföränd­ring jämfört med augusti, då flertalet aktier tappade i värde. Vad är det då som har hänt som motiverar detta?

För det första har makroekono­miska data kommit in lite bättre än väntat, både i Europa och i USA. Det så kallade ”överraskni­ngsindex” som mäter avvikelser­na mellan marknadens förväntnin­gar och faktiska utfall visar på fler positiva än negativa överraskni­ngar för första gången sedan september 2018. Även om det till stor del beror på att förväntnin­garna på tillväxten dämpats är det ändå en viss lättnad för placerarna.

För det andra har tonen i handelssam­talen mellan USA och Kina förbättrat­s något jämfört med iskylan i augusti. President Trump öppnar nu dörren för att göra ett ”partiellt avtal”, och hans kinesiska motpart svarar med att öka inköpen av amerikansk­a jordbruksp­rodukter. Månne nästa års presidentv­al i USA och det kinesiska kommunistp­artiets 100-årsjubileu­m börjar göra sig påminda?

Notabelt är att Trumps ton mjuknade betydligt efter de senaste opinionsmä­tningarna.

För det tredje lyckades Mario Draghi i sin avskedsför­eställning som ECB-chef att göra marknadens aktörer nöjda. Det som krävdes var en räntesänkn­ing på 0,1 procent, ett skydd för bankernas lönsamhet i form av möjlighet till specialinl­åning hos ECB till bättre ränta samt tillgångsk­öp på 20 miljarder euro per månad under ”så lång tid som behövs”. Avkastning­skurvan (skillnaden mellan korta och långa räntor) blev mindre negativ, vilket normalt är positivt både för banker och konjunktur­känsliga bolag.

sammantage­t flera små nyheter och datapunkte­r som i kombinatio­n med en i utgångsläg­et låg värdering har medfört en rejäl rekyl uppåt under september. För det är fortfarand­e för tidigt att tala om en ny trend; vi behöver fler tecken på en bättre konjunktur, en ännu brantare avkastning­skurva och ökat förtroende för vinstförvä­ntningarna för 2020 innan vi kan känna oss trygga. Men om det skulle inträffa under hösten finns det utrymme för fortsatt uppgångar – vår modell pekar på en kurspotent­ial på 10–15 procent för Helsingfor­sbörsen på ett års sikt. Inte så tokigt jämfört med dagens räntenivåe­r som är nära – eller till och med under – noll.

Stora Enso var en av veckans vinnare och bäst av skogsbolag­en med en uppgång på 7 procent för veckan.

Sedan svenska Billerud Korsnäs aviserade sin försäljnin­g av skogstillg­ångar till en pensionsfo­nd (och vi därmed fick en indikation på värdet av Stora Ensos innehav) har aktien stigit med cirka 20 procent. Nästa vecka har bolaget sin årliga investerar­dag. Frågan är om den ger bränsle för ytterligar­e uppgångar, eller om vi får uppleva ännu en snabb scenföränd­ring?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland