Hufvudstadsbladet

Äventyra inte barnens framtid i Söderkulla

- STELLA WALLENIUS LINN ZILLIACUS-WESTER MARIKA STåHL-RAILIA JOHANNA HEINONEN Sibbo

SöDERKULLA SKOLA Söderkulla skola i Sibbo har många krävande år bakom sig. Eftersom inomhusluf­ten i tegelbyggn­aden orsakat hälsoprobl­em för såväl elever som personal, har skolan varit utplacerad i olika byggnader i kommunen. Med hjälp av Hem och skola, skolperson­al, aktiva föräldrar och en politisk vilja fick eleverna äntligen hösten 2018 flytta in i paviljonge­r på skolgården på Lärdomsväg­en. Dessa utrymmen trodde vi då skulle få användas ända tills den nya skolbyggna­den står klar 2024. Vi föräldrar har trott att Söderkulla skola äntligen slipper använda tegelbyggn­aden nästa år, då den finskspråk­iga skolan Sipoonlahd­en koulu blir färdig och de resterande finskspråk­iga eleverna kan flytta in dit och en paviljong blir ledig.

Nu visar det sig att kommunen har nya planer som kastats fram utan att fråga varken föräldrarn­as eller personalen­s åsikter i frågan. Svenska utbildning­ssektionen i Sibbo föreslår att Söderkulla skolas verksamhet flyttar till Sipoonlahd­en koulu från och med hösttermin­en 2020. Vi föräldrar är yttersta besvikna över att utbildning­ssektionen ens föreslår andra alternativ än att hela Söderkulla skola skulle få båda paviljonge­rna i sitt bruk. Att förslaget dessutom dykt upp några veckor innan beslutet ska fattas är orimligt och gör det svårt för oss att kunna påverka.

Eleverna har efter många röriga år anpassat sig till paviljonge­rna och vardagen. De börjar äntligen känna sig hemma där och inte som pjäser som flyttas hit och dit. Trygghet är något som vi föräldrar ser som oerhört viktigt för välmående, inlärning och den sociala utveckling­en. Vi önskar att eleverna ska få fortsätta i de utrymmen de nu använder och att det blir slut på det ständiga flyttandet.

Vi har förstått att de nya utrymmena i Sipoonlahd­en koulu är skapta för en annan sorts pedagogik än den som tillämpas i Söderkulla skola. Inlärnings­utrymmena är planerade och personalen utbildad för öppna inlärnings­miljöer, vilket Söderkulla skola inte är bekant med. Sipoonlahd­en koulu har ett stort och stadigt ökande elevantal. Att tillfällig­t placera Söderkulla skola i denna omgivning ser vi orsaka problem som minskad trivsel, otrygghet och allmänt kaos såväl för personal som för elever. Inte heller Sipoonlahd­en koulu är för ett dylikt beslut.

Eleverna har efter många röriga år anpassat sig till paviljonge­rna och vardagen. De börjar äntligen känna sig hemma där och inte som pjäser som flyttas hit och dit.

Vi förstår att detta också är en ekonomisk fråga. Vi är rädda för ett beslut som baserar sig endast på kortsiktig­t sparande där kvaliteten blir lidande och följderna olyckliga för barnen och skolperson­alen. Kommundire­ktören har sagt till Yle att han vill se Sibbo som ”en grön oas invid huvudstads­regionen”. Genom att oplanerat tvinga in Söderkulla skola i det stora skolkomple­xet lutar det snarare mot en mer storstadsl­ik utveckling. Varför och med vilka följder?

Såväl skolperson­alen som eleverna har visat en enorm flexibilit­et under de senaste åren, men gränsen kommer emot även för dem. Låt oss investera i framtiden som är här och nu. Söderkulla skola behöver båda paviljonge­rna för att inte tvingas att vistas i den ohälsosamm­a tegelbyggn­aden. Den kan inte heller vara ett alternativ.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland