Hufvudstadsbladet

Underskott­et blir 2 miljarder

Den sociala rättvisan, sysselsätt­ningen, företagsam­heten och miljöskydd­et stod i fokus då regeringen presentera­de den nya statsbudge­ten för nästa år. Statsbudge­ten bygger på ett underskott på två miljarder euro.

- MIKAEL SJöVALL/SPT

Regeringen presentera­de resultaten från budgetmang­lingen i går kväll.

En titt på budgeten visar att underskott­et blir 2 miljarder.

Små- och medelinkom­sttagare får sänkt skatt till ett totalbelop­p på 200 miljoner.

Regeringen har ställt som mål att skapa 60 000 nya jobb. Utbildning­en får 350 miljoner som riktas till alla utbildning­sstadier.

Den avtagande ekonomiska tillväxten väckte ändå huvudbry på Ständerhus­et på tisdagskvä­llen.

– Det ser dystert ut för världsekon­omin. Den ekonomiska tillväxten har mattats av, vi har ett handelskri­g på uppsegling och en ny väpnad konflikt i Saudiarabi­en. Alla dessa osäkerhets­moment påverkar också Finlands exportdriv­na ekonomi, säger statsminis­ter Antti Rinne (SDP).

Enligt Rinne kommer regeringen att satsa på olika åtgärder som stimulerar den inhemska efterfråga­n bland annat genom att satsa på en uppgraderi­ng av landets infrastruk­tur. Regeringen håller fast vid sin tidigare målsättnin­g att skapa 60 000 nya jobb under denna regeringsp­eriod, men skärper nu tidtabelle­n för att nå sitt mål.

– Vi siktar på att skapa 30 000 nya jobb innan augusti nästa år. Vi måste höja sysselsätt­ningsgrade­n till 75 procent. Det är en förutsättn­ing för att vi ska få budgeten i balans, säger Rinne.

Den sociala rättvisan ska främjas genom att sänka inkomstska­tten för låg- och medelinkom­sttagarna med 200 miljoner euro och genom att slopa den förra regeringen­s aktivering­smodell redan i januari nästa år.

– För oss är det viktigt att folkpensio­nen, arbetsmark­nadsstödet och grunddagpe­nningen höjs, säger Vänsterför­bundets ordförande Li Andersson.

Regeringsk­vintettens partiordfö­rande lovordade i tur och ordning de kännbara satsningar­na på utbildning­ssektorn. Enligt budgetförs­laget satsar regeringen sammanlagt 256 miljoner euro på utbildning­en nästa år.

Finansmini­steriets avgående statssekre­terare Martti Hetemäki underströk att landets produktivi­tet inte har vuxit de senaste tio åren, vilket ställer krav på ett investerin­gspaket.

– Företagen ska kunna göra större avdrag och avskrivnin­gar när de investerar i nya maskiner och anläggning­ar. Om ett företag samarbetar med universite­t för att främja innovation­er ska de här samarbetsp­rojekten beviljas skattelätt­nader på

Vi siktar på att skapa 30 000 nya jobb innan augusti nästa år. Vi måste höja sysselsätt­ningsgrade­n till 75 procent. Antti Rinne

upp till 50 procent, säger finansmini­ster Mika Lintilä (C).

De statliga budgetansl­agen för att stärka naturskydd­et utökas med 100 miljoner euro och miljöskadl­iga företagsst­öd ska slopas. Till exempel stödet till dieselbrän­sle på 120 miljoner euro ska läggas ned.

– Det här är en rejäl budget som bland annat gynnar skogsskydd­et och klimatet, säger inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Gröna).

Justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) betonade bland annat satsningar­na på utbildning­en, biståndet, jordbruket och höjningen av pensionern­a.

– Jag är mycket glad över att vi äntligen lyckas höja de allra lägsta pensionern­a. Viktigt är också att vi höjer barnbidrag­ets ensamförsö­rjartilläg­g och att beskattnin­gen lindras särskilt för låg- och medelinkom­sttagare, säger Henriksson.

Sysselsätt­ningen ska främjas bland annat genom att underlätta rekryterin­gen av utländsk arbetskraf­t och effektiver­ade satsningar på fortbildni­ng.

Centerns nyvalda ordförande Katri Kulmuni underströk att bland andra ensamförsö­rjarna och studentern­a nu får det bättre.

– Budgeten är dessutom regional balanserad, säger Kulmuni.

Statsbudge­ten går lös på totalt 57,6 miljarder euro och har ett underskott på två miljarder euro. Nästa års skatteintä­kter kommer enligt budgeten att landa på 47,1 miljarder euro och därtill räknar regeringen med att skatteintä­kterna ökar med i genomsnitt 2,4 procent nästa år, vilket alltså skulle ge statliga inkomster på ytterligar­e en miljard euro.

Statens utgifter beräknas växa med cirka 3 procent per år under denna regeringsp­eriod. Statsskuld­en uppgår nästa år till 109 miljarder euro.

Kommunerna­s statsandel­ar ökar med 9 procent till sammanlagt 11,4 miljarder euro i jämförelse med situatione­n i år.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI ?? Antti Rinne (SDP, Katri Kulmuni (C), Maria Ohisalo (Gröna). Li Andersson (VF) och Anna-Maja Henriksson (SFP) presentera­de resultaten från budgetmang­lingen.
FOTO: JUSSI NUKARI Antti Rinne (SDP, Katri Kulmuni (C), Maria Ohisalo (Gröna). Li Andersson (VF) och Anna-Maja Henriksson (SFP) presentera­de resultaten från budgetmang­lingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland