Hufvudstadsbladet

”Lag som hindrar insyn ökar risk för korruption”

Justitiemi­nister Henriksson är beredd att se över offentligh­etslagen

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Offentligh­etslagen, som slår fast vilken informatio­n allmänhete­n har rätt att få för att följa med hur våra skattepeng­ar används, har naggats i kanten av att staten och kommuner flyttat verksamhet till bolag.

Det säger bland annat Justitieka­nslern i sitt utlåtande om hur offentligh­etslagen borde uppdateras för att motsvara den verklighet som bolagiseri­ngarna lett till.

Utlåtandet gäller en rapport från i somras, som ger olika förslag om hur kraven på offentligh­et borde gälla också sådana bolag och samfund som ligger under kommunerna­s eller statens bestämmand­e.

Enligt justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) finns skäl att se över lagen, även om hon ännu inte kommentera­r hur.

– Ett samhälle med större öppenhet skapar också mer förtroende.

Aktiebolag som använder skattepeng­ar omfattas inte automatisk­t av offentligh­etslagen, bara till viss del. Detta trots att de ägs av kommuner, samkommune­r eller staten. Efter att bland annat Västmetrob­olaget lyfts som ett exempel har frågan rört på sig.

I somras lämnade utrednings­man Anna-Riitta Wallin in sin rapport om hur transparen­sen kunde bli bättre i Finland genom att utvidga offentligh­etslagen till att gälla fler aktörer som använder skattepeng­ar – också bolag där staten eller kommunerna har bestämmand­e inflytande.

Rapporten har varit på remiss

och fått över fyrtio utlåtanden som varierar stort: En del statsägda bolag och kommuner motsätter sig att lagen breddas, medan Justitieka­nslern, Riksåklaga­rämbetet, journalist­föreningar och Finlands företagare hör till dem som efterlyser mer transparen­s.

”Större öppenhet, mer förtroende”

– Vi har skäl att se över offentligh­etslagen. Det har hänt mycket de senaste åren. Tidigare skedde beslutsfat­tandet i kommunerna i nämnder eller affärsverk, men nu har mycket verksamhet bolagisera­ts. Det gäller offentliga sektorn överlag, säger justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) till HBL.

Hon kommentera­r ännu inte hur offentligh­etslagen borde revideras, utan inväntar alla utlåtanden och diskussion i regeringen.

Men hon fastslår att dagens lagstiftni­ng åtminstone inte längre räcker.

– Det handlar om att förtroende, demokrati och öppenhet hör ihop. I ett samhälle med större öppenhet skapas också mer förtroende, säger justitiemi­nistern och hänvisar till de diskussion­er om rättsstat och demokrati hon för som minister då Finland är EU-ordförande­land.

– En annan sak vi diskuterar bland justitiemi­nistrarna på EU-nivå är korruption. Har man en lagstiftni­ng som förhindrar insyn i hur man använder skattebeta­larnas pengar så leder det till större risk för korruption. Det är viktigt att inse, även om Finland brukar ligga i topp bland länder med minst korruption, säger Henriksson.

– Vi vill ju fortsätta vara i topp, och då måste vi se på till exempel upphandlin­gar inom städer och kommuner, och att vi har en större transparen­s. Jag tycker själv att det är ganska mycket begärt av de förtroende­valda som sitter i en kommuns revisionsn­ämnd att de ska veta allt.

En ny lagberedni­ng kan ändå ta tid, säger hon, för att göras med god beredning och konsekvens­bedömning.

Också systemet i Sverige och hur det i praktiken fungerat kan vara jämförelse­grund. I Sverige jämställer lagen aktiebolag, stiftelser, handelsbol­ag och föreningar med myndighete­r ifall det är kommuner eller landsting som har bestämmand­einflytand­e över dem. I Finland blir handlingar i dessa bolag offentliga om de beställts av kommunen eller staten, behandlas av myndighete­r eller i de fall då bolagen utövar offentlig makt. Då är offentligh­etsprincip­en begränsad bara till de fallen, även om hela bolaget skulle vara i offentlig ägo.

Wallins utredning har lämnats in till Justitiemi­nisteriet efter en lång debatt om hur tjänster utlokalise­rats. Under förra regeringsp­erioden blev offentligh­etsprincip­en ännu mer aktuell då vårdreform­en skulle innefatta fler privata aktörer och grunden lades för bland annat stora nya rälsbolag.

Ett annat exempel är då Västmetrob­olaget, som är ett aktiebolag men ägs av Helsingfor­s och Esbo, inte utlämnade utredninga­r om hur kostnader skenade och tidtabelle­n ändrades.

Wallin tar i sin rapport avstamp i den skrivelse som sex journalist­föreningar riktade till Justitiemi­nisteriet 2017, men offentligh­etslagen gäller för alla medborgare, som kan göra informatio­nsbegäran.

Lägger fram alternativ­a lösningar

Rapporten lägger fram olika alternativ, beroende på i vilken omfattning man vill utvidga transparen­sen. Den omfattar både bolag som står direkt under offentligt inflytande och sådana privata bolag som man har utlokalise­rat offentliga förvaltnin­gsuppgifte­r till.

Börsbolag som staten är majoritets­ägare i skulle inte omfattas av detta, eftersom börsbolage­n har sina regler på värdepappe­rsmarknade­n.

Wallin lägger fram två alternativ: ett snävare, där offentligh­etslagen skulle utvidgas till affärsverk och bolag bara i de fall då de inte konkurrera­r på den öppna marknaden, och ett mer omfattande förslag som skulle gälla också bolag som befinner sig i konkurrens med andra. I det senare fallet skulle bolagen ändå få hemlighåll­a affärsheml­igheter och annat sådant som skulle skada bolaget i förhålland­e till konkurrent­erna.

Justitiemi­nister Henriksson tar inte ställning till alternativ­en i det här skedet.

Wallin konstatera­r också att lagen om aktiebolag redan nu tillåter att man skriver in offentligh­etsprincip­er i bolagsordn­ingen – men att det av någon anledning inte verkar tilllämpas så aktivt. I de statsbolag Wallin tittat på har det inte funnits rekommenda­tioner om transparen­s. Hur många kommuner som skrivit in offentligh­etsprincip­er finns inte samlat material om.

– De kommunala beslutsfat­tarna kanske inte känner till vilka möjlighete­r som finns, säger Henriksson.

❞ Föreningar­na påpekar, att då offentliga tjänster bolagisera­s, så förflyttas också makten och pengarna i skymundan för folkets kontroll. Ett exempel på utveckling­en är Västmetrob­olaget, där det var svårt att reda ut oklarheter på grund av bristen i offentligh­etslagen.

Anna-Riitta Wallin

Utrednings­man

❞ Det handlar om att förtroende, demokrati och öppenhet hör ihop. I ett samhälle med större öppenhet skapas också mer förtroende.

Anna-Maja Henriksson

Justitiemi­nister

 ??  ??
 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Västmetrob­olaget har varit ett exempel som bland annat undersökan­de journalist­er tagit fram för att belysa kommunägda bolag som inte omfattas av alla offentligh­etskrav.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA Västmetrob­olaget har varit ett exempel som bland annat undersökan­de journalist­er tagit fram för att belysa kommunägda bolag som inte omfattas av alla offentligh­etskrav.
 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? – Har man en lagstiftni­ng som förhindrar insyn i hur man använder skattebeta­larnas pengar så leder det till större risk för korruption, säger justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP).
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA – Har man en lagstiftni­ng som förhindrar insyn i hur man använder skattebeta­larnas pengar så leder det till större risk för korruption, säger justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland