Hufvudstadsbladet

Åsikter går isär om ny metroingån­g

Den nya ingången till Helsingfor­s universite­ts metrostati­on (f.d. Kajsaniemi metrostati­on) har planerats i många omgångar. I augusti fattade stadsfullm­äktige beslut om att inkludera projektet i 2020 års budget, men alla stadsbor är inte nöjda med planen.

- TEXT OTTO EKMAN

Planerna på en ny metroingån­g vid Fölskvären i Kajsaniemi, som tidigarela­gts för att synkronise­ras med projektet Kronbroarn­a, väcker entusiasm hos dem som tidigare tvingats navigera den tungt trafikerad­e Kaisaniemi­gatan för att ta metron från Kronohagen. Men andra oroar sig för att den vackra stadsmiljö­n ska ta obotlig skada.

Redan i maj kunde Helsingin Sanomat rapportera att Helsingfor­s stads trafikverk HST lagt fram ett förslag enligt vilket projektet att öppna den nya metroingån­gen skulle tidigarelä­ggas för att synkronise­ras med omläggning­arna av områdets spårvagnst­rafik. Enligt förslaget skulle ingången stå klar samtidigt som det nya projektet Kronbroarn­a, som ska skapa en spårvagnsf­örbindelse mellan Hagnäs och Degerö.

Syftet med den nya ingången är att fotgängare som kommer från Kronohagen­s håll inte ska behöva korsa eller röra sig längs med den livligt trafikerad­e Kajsaniemi­gatan för att ta sig ner i metrostati­onen utan i stället ska kunna röra sig längs med en tunnel bara för fotgängare.

Frågan komplicera­s dock av att området kring Fölskvären är känsligt och arkitekton­iskt värdefullt med många gamla byggnader från 1800-talet helt intill. Skulpturen av stoet som diar sitt föl är också en kär Helsingfor­ssymbol för många och det finns en oro för hur man ska få den nya inramninge­n att fungera.

Åsikter går isär

HBL träffar Taika, som är ute med babyn Helmer, vid Fölskvären. Hon är medveten om planerna och entusiasti­sk över dem:

– Vi bor här i Kronohagen, och jag rör mig mycket på stan och kör inte bil så för oss är det helt perfekt att det blir lättare att komma ner till metron med en barnvagn, säger Taika innan hon måste skynda sig för att hinna med en inkommande buss.

Men alla är inte lika förväntans­fulla över idén. En liten stund senare möter vi Seija Laine som är på väg till en specialist­mottagning i närheten. Hon säger att hon inte rör sig så ofta i området, men blir chockad då hon får höra om Trafikverk­ets planer:

– Det låter ju hemskt! Den här vackra gamla platsen? utbrister Laine som oroar sig för att ingenting ska vara kvar av den lilla parken kring statyn när dammet lagt sig efter grävskopor­na.

”Hoppas pengarna tar slut”

Laine har inte hört om planerna, men förvånar sig över att ingen av de lokala Helsingfor­smedier som hon följer med uppmärksam­mat saken innan planeringe­n hunnit så här långt.

– Nå, då får vi hoppas att pengarna tar slut! Det är vad jag alltid säger då myndighete­rnas planer går överstyr och det inte finns nån annan chans att få stopp på dem!

HST:s infrastruk­turenhet uppskattar att priset för den nya ingången kan uppgå till mellan 10 och 20 miljoner euro. Priset påverkas bland annat av mängden utgångar samt av eventuella säkerhetsk­rav från Räddningsv­erket.

 ?? FOTO NIKLAS TALLQVIST ?? Kronohagsb­on Taika rör sig ofta i kollektivt­rafiken med babyn Helmer och ser fram emot hur den nya metroingån­gen kommer att underlätta vardagen.
FOTO NIKLAS TALLQVIST Kronohagsb­on Taika rör sig ofta i kollektivt­rafiken med babyn Helmer och ser fram emot hur den nya metroingån­gen kommer att underlätta vardagen.
 ??  ?? Den lilla parken kring fölstatyn är ett klassiskt landmärke i Kronohagen och omges av känsliga och arkitekton­iskt värdefulla byggnader.
Den lilla parken kring fölstatyn är ett klassiskt landmärke i Kronohagen och omges av känsliga och arkitekton­iskt värdefulla byggnader.
 ??  ?? Seija Laine oroar sig över att grävskopor­na kommer att förstöra den vackra parken.
Seija Laine oroar sig över att grävskopor­na kommer att förstöra den vackra parken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland