Hufvudstadsbladet

Svensk temadag för släktforsk­are

- 029 080 1425, petra.miettinen@ksfmedia.fi PETRA MIETTINEN

Peter Ragnvaldss­on har mer eller mindre aktivt sysslat med släktforsk­ning sedan 10-årsåldern. Helsingfor­s släktforsk­are ordnar ett evenemang kring temat på Arbis i oktober.

Släktforsk­ningen har upplevt ett uppsving de senaste åren, främst kanske via digitala släktträd som är lätta att fylla i. Släktforsk­aren Peter Ragnvaldss­on påpekar ändå att det inte finns några genvägar – för att hitta sina rötter måste man läsa i gamla arkiv.

Peter Ragnvaldss­on brinner för släktforsk­ning. Största delen av hans vakna tid går åt till hobbyn, som också är hans yrke. Han är ordförande för Helsingfor­s släktforsk­are, leder släktforsk­arverkstäd­er för föreningen­s medlemmar, ordnar kurser för både nybörjare och längre hunna både på Arbis och vid andra institut i Nyland och så försöker han ägna sig åt sin egen släktforsk­ning mellan varven också, vilket betyder att han många kvällar sitter lutad över datorfiler med bilder från gamla kyrkböcker till långt in på småtimmarn­a.

– Det är en viss fördel med att forska om nätterna, då är nätet snabbare och det går lättare att öppna de digitala arkiven när inte så många andra belastar nätet samtidigt, förklarar Peter Ragnvaldss­on.

Släktforsk­are behöver numera sällan fysiskt förflytta sig till riksarkiv, församling­shem eller bibliotek, det mesta finns digitalise­rat och sparat på internet. Peter Ragnvaldss­on loggar snabbt in på det viktigaste arkivet, sukuhistor­ia.fi, som upprätthål­ls av Finlands släkthisto­riska förening FSHF. Där plockar han fram kyrkböcker­na från 1800-talets Kyrkslätt, en ort dit en del av hans egna rötter går.

– Jag måste varna dig nu, när jag börjar prata släktforsk­ning kan jag lätt hålla på i tio timmar!

Börja med intervjuer

Peter Ragnvaldss­on har själv börjat med släktforsk­ning som 10-åring, på det enda riktiga sättet enligt honom. Han intervjuad­e äldre släktingar om livet förr, om vem som hörde till familjen och hur deras vardag såg ut. Sedan ritade han egna släkttavlo­r, klassiska sådana där de närmaste släktingar­nas namn skrevs in i rutor.

– Det är det bästa sättet att komma i gång om äldre generation­er fortfarand­e finns vid liv, att man pratar med dem, antecknar och skriver ned berättelse­r om den egna släkten. Det är sådan kunskap som går förlorad när mor- och farföräldr­arna dör, tipsar Ragnvaldss­on.

Efter det står kyrkböcker och arkiv i tur, det kommer man inte undan om man vill veta mera om de egna rötterna.

– Jag började med arkivforsk­ning först som vuxen, efter mina studier i historia, och jag har kartlagt nästan alla mina släktgrena­r till cirka 1600-talet. Det jobbet är förstås inte klart ännu, men i mitt släktträd finns cirka 2 000 förfäder plus ungefär 400 syskon och makar till dem. Av en lycklig slump hittade jag en annan forskning med en gemensam förfader och jag kunde följa det spåret ända till 600-talet. Längs vägen hittade jag kunglighet­er i Norge och övriga Europa och Karl den Store som levde på 800-talet, berättar Ragnvaldss­on om sin egen släkt.

Släktforsk­arens viktigaste redskap är gamla kyrkböcker. All väsentlig informatio­n om folket, som antalet barn, pigor och drängar, huruvida de var döpta och vaccinerad­e och hur bra samtliga klarade sig i husförhöre­n, finns samlade gårdsvis i kommunionb­öcker. Ända från slutet av 1600-talet har kronan ålagt kyrkan och dess präster att noggrant föra bok över socknens invånare, dels för att man skulle samla in skatt av dem, dels för att veta hur många mannar man kunde räkna med om det blev krig. Det finns flera olika slags kyrkböcker: födslar finns listade i Dopboken, dödsfallen i Begravning­sboken och vigslarna i Vigselboke­n.

– Alla anteckning­ar är naturligtv­is handskrivn­a. Texter från 1800-talet är oftast fullt läsbara, men äldre texter från exempelvis 1700-talet kräver en del övning innan man lär sig tyda prästernas ganska främmande handstilar, säger Ragnvaldss­on.

För att hjälpa medlemmar på traven ordnar Helsingfor­s släktforsk­are kurser i konsten att tyda gamla handstilar.

– Det är svårast att forska i släktens historia från åren 1860 fram till första världskrig­et, för kyrkböcker från den tiden finns inte i några öppna arkiv, man måste vara medlem i FSHF för att komma åt det digitalise­rade riksarkive­t för den tidsperiod­en.

Männen slåss, kvinnorna förtalar

Några genvägar inom släktforsk­ning finns inte, man måste gå till originalkä­llan och ta reda på vad ens förfäder och -mödrar hette för att bygga upp en stomme.

– Webbaserad­e släktforsk­ningsverkt­yg som Myheritage innehåller ganska mycket skojeri, de verkar främst vara ute efter folks pengar. Man får inte se resultatet av sin forskning innan man betalar mera. Men jag har förstått att liknande program är populära bland unga som vill veta mera om sin släkt.

Peter Ragnvaldss­on rekommende­rar naturligtv­is att man skriver in resultatet av sin släktforsk­ning på datorn, men det finns mindre kommersiel­la släktträd att köpa, sådana som man inte behöver betala mera för efter hand utan det handlar om engångsköp.

– Det är först när man har tagit reda på namnen som det roliga börjar. Präster kan ha antecknat ingående från exempelvis ting där man redde ut slagsmål, ärekränkni­ngar och oäkta barn. Kvinnor och män har enligt mina iakttagels­er behandlats likvärdigt i kyrkböcker i flera hundra år. Kvinnor verkar ha haft en större benägenhet att råka i luven på varandra, de talade illa om varandra och blev dömda för ärekränkni­ng: slyngel och hunsvått var hemska ord som gav stora böter. Männen däremot dömdes oftare för fylleri och slagsmål. Tittar man på äldre kyrkböcker från 1700-talet minskar antalet namngivna kvinnor markant, där finns anteckning­ar som Johans barn, Erics piga eller bondens hustru.

Liten nytta av DNA-test

Också Peters 25-åriga son blev för några år sedan intressera­d av släktforsk­ning och har börjat bedriva egna forskninga­r.

Är det inte onödigt för honom att släktforsk­a, du har ju kartlagt er släkt så långt tillbaka i tiden som det går? – Nej, inte alls. Han har börjat med sin mors sida av släkten, den är helt outforskad. Han har också låtit göra DNA-test både på sig själv och på mina föräldrar, vilket jag inte har prövat på ännu, jag tror inte att det tillför något nytt. De testresult­at som vi har fått bevisar nog att jag är mina föräldrars son.

Det harmar Peter Ragnvaldss­on att han inte hann testa sina moroch farföräldr­ar, men då de levde fanns ännu inga snabba DNA-test att tillgå.

– De represente­rar en äldre generation, deras DNA hade kunnat bidra med ny informatio­n om ännu äldre generation­er. Att testa yngre människor medför egentligen inte så mycket nytt för historien om det finns äldre vid liv.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland