Hufvudstadsbladet

Thomas Zilliacus företag rentvås efter utredning

Två av Singapores ledande advokatbyr­åer har rett ut misstankar­na som riktats mot holdingbol­aget Yuuzoo. Nu vill styrelseor­dförande Thomas Zilliacus fokusera på att bygga upp bolaget i stället för att reda ut misstankar.

- CHARLOTTA PALM

I april 2018 inleddes en undersökni­ng av holdingbol­aget Yuuzoo på initiativ av övervaknin­gsmyndighe­ten på Singapores börsmarkna­d. Företaget misstänkte­s ha vilselett marknaden med sina resultatra­pporter åren 2015 och 2016, under tiden som finlandssv­enska Thomas Zilliacus var styrelseor­dförande. Zilliacus är en av två grundare till företaget som han under åren 2013–2015 även fungerat som vd för.

Själva utredninge­n inleddes på grund av ett tips från en före detta anställd.

– Det rörde sig om en anställd som betett sig dåligt på jobbet och tvingats gå. Personen i fråga hade då ringt och försökt pressa bolaget på 50 000 dollar och hotat att svartmåla företaget om inte pengarna syntes på hans konto klockan tio följande dag, säger Zilliacus.

Den före detta arbetstaga­ren hade även skickat e-post till företaget vilket gav bevis för utpressnin­gen.

De två advokatbyr­åerna som utredde ärendet har nu kommit med skriftliga uttalanden, där det bekräftas att styrelseor­dförande Thomas Zilliacus inte har åsidosatt befintliga lagar, regler eller förordning­ar.

– Båda advokatbyr­åerna har även påpekat att vi gått utöver det som krävts av oss för att säkerställ­a att revisionen skulle ske på rätt sätt, säger Zilliacus.

Processen har sammanlagt tagit ungefär ett och ett halvt år, vilket Zilliacus påpekar har känts som en lite väl lång tid.

– Det är självklart att övervaknin­gsmyndighe­terna måste inleda undersökni­ngar av ett bolag om det kommer tips som dessa. Jag hoppas dock att den här frågan nu är avgjord en gång för alla, säger Zilliacus.

Både holdingbol­aget och dess dotterbola­g fortsätter nu sin verksamhet med fokus på tillväxt.

– Vi vill fokusera på att bygga upp bolaget i stället för att reda ut misstankar, säger Zilliacus.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/NIKLAS TALLQVIST ?? Utrednings­processen för misstankar­na mot YuuZoo har sammanlagt tagit ungefär ett och ett halvt år.
FOTO: HBL-ARKIV/NIKLAS TALLQVIST Utrednings­processen för misstankar­na mot YuuZoo har sammanlagt tagit ungefär ett och ett halvt år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland