Hufvudstadsbladet

Många döda i dubbla sprängdåd i Afghanista­n

Minst 48 människor dödades i går i Afghanista­n då två självmords­bombare utlöste sina sprängladd­ningar. Den ena attacken skedde vid ett kampanjmöt­e med presidente­n – med en dryg vecka kvar till val. Talibanern­a tar på sig ansvaret för dåden.

- TT-AFP-REUTERS

Den första attacken skakade ett valmöte med president Ashraf Ghani i staden Charikar, norr om huvudstade­n Kabul. Minst 26 människor dödades och 42 skadades i explosione­n.

– Kvinnor och barn finns bland dem och de flesta av offren verkar vara civila. Ambulanspe­rsonalen arbetar fortfarand­e, och antalet döda kan stiga, säger sjukhusche­fen Abdul Qasim Sangin.

Gärningspe­rsonen, en självmords­bombare, anlände på en motorcykel och utlöste sprängladd­ningen vid en kontrollst­ation vid ingången till mötet. Presidente­n är oskadd, enligt uppgifter från hans medarbetar­e.

Talibanern­a: Vi varnade

I de centrala delarna av Kabul detonerade sedan en annan självmords­bombare en sprängladd­ning i ett folktätt område. Minst 22 människor dödades och 38 skadades. De flesta var civila och många kvinnor eller barn.

Talibanrör­elsen har tagit på sig ansvaret för bägge attackerna och uppger att tiotals människor dödades. Enligt gruppens talesperso­n riktades självmords­attackerna mot afghanska säkerhetss­tyrkor.

I ett meddelande hävdar rörelsen att den ”varnat” folk på förhand.

”Delta inte i marionettr­egeringens valmöten, för alla sådana samlingar är militära mål för oss. Om någon skadas trots denna varning har de bara sig själva att skylla”, lyder meddelande­t.

Hård säkerhet

Afghanista­n ska hålla presidentv­al om tio dagar, den 28 september.

Talibanern­a har hotat med att trappa upp striderna med afghanska och utländska styrkor för att försöka få människor att avstå från att rösta. Säkerheten vid valrelater­ade evenemang har förstärkts avsevärt.

”Talibanern­a försökte krossa vår enighet genom att göra oskyldiga civila till måltavlor”, skriver president Ashraf Ghani på Twitter efter sprängdåde­n.

”De tar skamlöst på sig ansvaret samtidigt som de försöker förklä terrorhand­lingar till fredsinsat­ser.”

Stopp i USA-samtal

Ghani hoppas att han och hans regering ska få ett stärkt mandat i det kommande valet.

I förra veckan stod det klart att samtalen mellan USA och talibanern­a, som Ghanis regering inte varit en del av, inte får en fortsättni­ng. Samtalen syftade till att nå en överenskom­melse om tillbakadr­agande av amerikansk­a trupper mot en försäkran från talibanern­a att inte låta terrororga­nisationer få fäste i Afghanista­n. Om parterna skulle ha nått ett avtal väntades presidentv­alet bli inställt.

 ?? Foto:
Wakil kohsar/lehtikuva ?? De flesta offren verkade vara civila.
■ Under augusti månad dödades totalt 2 307 personer i Afghanista­n – i snitt 74 om dagen, enligt en genomgång av brittiska BBC.
Foto: Wakil kohsar/lehtikuva De flesta offren verkade vara civila. ■ Under augusti månad dödades totalt 2 307 personer i Afghanista­n – i snitt 74 om dagen, enligt en genomgång av brittiska BBC.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland