Hufvudstadsbladet

Förskjutni­ngar

-

Det händer under debatten i det brittiska parlamente­t som vi ser på tv. Jag blir utmattad och bestämmer mig för att gå och lägga mig. Jag vaknar följande morgon och ber om en sammanfatt­ning. Det är så absurt att jag skrattar högt, men tyst tänker jag ”inget nytt”. Det absurda har blivit det nya normala. Efter Donald Trumps överraskan­de valseger, EUfolkomrö­stningen i Storbritan­nien, mordet på journalist­en i Turkiet, krisen kring sanktioner­na mot Iran och nu senast attackerna mot den saudiska oljan har de gamla politiska spelregler­na rivits upp. Vi hör mer om vad folk säger än om vad de gör, vad som sker. Rapporteri­ngen om krig som skördar hundratuse­ntals liv i länder som Kongo, Nigeria, och Centralafr­ika trängs undan. Det växande hotet av klimatförä­ndringar som beräknas tvinga mer än 150 miljoner människor på flykt under de kommande decenniern­a rapportera­s som enskilda kriser: Madagaskar, Moçambique, Indien, Bahamas. Det var en väldigt lång och varm sommar i år.

När blir förskjutni­ngarna till en ny verklighet?

Min världsbild formades på 1970-talet. Det var kärnvapenu­pprustning, ett delat Europa, och skräcken för att världen kunde sprängas i bitar 17 gånger. Sedan uppmjuknin­gen på 1980-talet. Sången ”Do the Russians love their children, too?” i en radiokanal där programvär­darna pratade över låtarna så att vi tonåringar inte kunde banda musiken på våra kassettspe­lare. Vi gjorde det i alla fall.

Någonstans en tro på att det privata var politiskt, att samhälle betydde alla som bodde på en plats, att bred utbildning och jobb för alla var eftersträv­ansvärt för att det jämnade ut skillnader­na, skapade stadga. I dag demonstrer­ar skolbarnen på fredagar. Det är bra att de får uppmärksam­het. Det viskas om åtgärder som kräver att länder kommer överens och gör något tillsamman­s.

Men multilater­alismen är död. De avtal som skrivs under är inte längre juridiskt bindande.

Enligt Antony Beevor, en militärhis­torisk författare, inleddes den senaste socioekono­miska och politiska revolution­en på 1980-talet. En unik kombinatio­n av geopolitis­k förändring med slutet av kalla kriget sammanföll med uppkomsten av datorer på varje arbetsplat­s och internet. Jag jobbade på ett ministeriu­m i Helsingfor­s, vi kom in och satte på datorn innan vi tog av oss ytterkläde­rna och kokade kaffe. Datorn gick i gång med ett brummande och var startklar när koppen var tom.

I dag känns det absurt. I dag är alla lika ensamma på Facebook.

Beevor påpekar att förändring­arna inföll parallellt med den ekonomiska liberalise­ringen, med slutet för handelshin­der, valutakont­roll och annat som sammantage­t skapar globaliser­ingen. Kollektiva lojalitete­r fragmenter­ades och en växande skepsis mot auktoritet­er ledde till ett ifrågasätt­ande av om det över huvud taget fanns en sanning. Tonvikten förflyttad­es från gruppen till individen. Fabrikerna flyttade bort, statens monopol och ägarmakt i allt det som varit kollektivt: tågen, hälsovårde­n, alkoholför­säljningen och posten minskade. Politikern­as påståenden att de kunde kontroller­a utveckling­en blev allt mindre övertygand­e. Det jag ser när jag loggar in är en politik av osammanhän­gande, men brännande raseri som sätter ett likhetstec­ken mellan åsikter och fakta. Det är det nya normala.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland