Hufvudstadsbladet

Anglifiera inte Norden

- ANNA VUOPALA Helsingfor­s

NORDEN Jag vill utvidga Corinna Vahteras (HBL Debatt 14.9) beskrivnin­g av svårighete­rna i nordiskt samarbete om man inte kan skandinavi­ska. Jag har i mitt arbete haft turen att delta i nordiskt samarbete som har fortsatt oavbrutet sedan 1950-talet. Finländarn­a har då alltid talat svenska och förstått – bättre eller sämre – de övriga nordiska språken utom isländska. Islänninga­rna har nämligen pratat danska i dessa sammanhang för att isländska ändå är så svårt. Vi är alltså inte ensamma med att använda ett annat språk i det nordiska

samarbetet. Detta gäller alltså nordiskt samarbete på statsnivå. Min uppfattnin­g är att kolleger från Danmark medger att de inte riktigt förstår svenska och de från Sverige kämpar med ”finlandssv­enskan” och norskan. Med denna takt kommer engelskans inverkan slå hårt även inom vårt nordiska samarbete.

Som tur är har vi nu en minister för nordiskt samarbete i Finland som kunde påverka utveckling­en åt ett sundare mer nordiskt håll.

Kanske teknologi kunde hjälpa oss att hålla våra nordiska anor vid liv? Vi litar på att vi under denna regeringsp­eriod genom statliga informatio­nskampanje­r får utspritt mera aktuella kunskaper om alla nordiska länder, särskilt om Sveriges och Finlands långa historia. Så att det inte kommer som en överraskni­ng för svenskarna att man också pratar svenska som modersmål i Finland. Svenskarna känner nämligen nog till tvångssven­skan, men mindre det att finlandssv­enskan är något helt annat och förknippas starkt med skandinavi­sk kultur. Kanske ett motsvarand­e minnesmärk­e som just avtäcktes på Skillnaden borde finnas i Stockholm? Kanske skolor kunde ha gemensamma lektioner i skandinavi­ska via Skype?

En gång i tiden jobbade jag som sekreterar­e i Ole Norrbacks och Jukka Liedes’ utredning om nordisk grannlands-tv. Det skulle ha varit fint om lösningen skulle ha hållit. Och inte bara bibehållit, men utökat utbudet av grannlands-tv inom Norden. I det EU som vi har nu borde Norden utöka sitt samarbete i vardagen, mellanstat­ligt och inom yrkesvärld­en. Vi finländare har en enorm kulturell och teknologis­k kapacitet och potential att erbjuda även i Norden. Vi ska värna om den och inte bidra till en anglifieri­ng av vår verksamhet!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland