Hufvudstadsbladet

Välfärdssa­mhället där 12 barn om dagen måste omplaceras

- Åbo Underrätte­lser Anja Kuusisto

Under fjolåret placerades 4 390 barn brådskande utanför hemmet. Det var en ökning på sju procent jämfört med 2017.

Sju procent på endast ett år vittnar om att de farliga familjerna hade blivit ännu fler. Åtminstone för de skyddslösa barnen.

Och tänk till, 4 390 barn – eller unga – under ett år, det är i medeltal 12 barn per dag.

Varje dag under ett år (2018) fanns det 12 barn i Finland som brådskande måste placeras utanför hemmet.

När ett barn eller en ungdom ska omplaceras brådskande förstår vi att det högst sannolikt finns en bakgrund med många tidigare stödåtgärd­er, eller öppenvårds­insatser.

Så när de här fallen är akuta är det mycket som har gått snett innan.

Och när det finns 18 544 omhänderta­gna barn och ungdomar i vårt land är det svårt att tala om ett välfärdsla­nd.

Visst, det är välfärd att vårt samhälle försöker skydda dem som behöver skydd, välfärd att vi har metoder och ingriper, välfärd att socialarbe­tet utvecklas och stärks.

Men allt är långt ifrån väl i vårt välfärdssa­mhälle då färden från barn till vuxen för så många kantas av så mycket svårt, uppväxten för så många sker i förhålland­en där de far illa.

oljeproduk­tionsanläg­gningar Om mot drönaratta­ckerna Saudiarabi­ens förorsakar vad skulle då så inte här svåra följa av skador en militär sammandrab­bning mellan stater? Helsingin Sanomat om att skärmytsli­ngarna i Mellanöste­rn har kommit in i ett stadium där följderna kan vara oberäkneli­ga.

Att på är ett den drönarna varnande saudiarabi­ska himlen dök exempel upp på att vapentekno­logins senaste uppfinning­ar är tillgängli­ga för alla – också för revolution­ärer och terroriste­r. Ilta-Sanomat om att tekniken inte ens är dyr, enligt olika uppskattni­ngar kostade drönarna som användes bara 15 000 dollar styck.

Börser rasade runtom i går, på olja världsmark­nadspriset i rusade världen och svenska bensinbola­g började omedelbart skylta om vid sina pumpar. Aftonblade­t Ingvar Persson om att de ekonomiska effekterna av något slags fullskalig­t krig mellan till exempel Iran och Saudiarabi­en naturligtv­is skulle bli långt mer dramatiska än helgens enskilda drönaratta­ck som ändå skapade kaos på världsmark­naden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland