Hufvudstadsbladet

”Svenska ligan kunde bli ett NHL för damer”

I Sverige går diskussion­en het om de bojkottand­e landslagss­pelarna och antalet utlänninga­r i ligan. Damlejonen­s general manager Tuula Puputti tycker att den svenska ligan SDHL kunde bli damernas motsvarigh­et till NHL.

- FILIP SAXÉN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Då den svenska ligan SDHL körde i gång i helgen var det med inte mindre än 96 utländska spelare i spelartrup­perna. Det betyder att hela 42 procent av alla spelare är utländska – något som fått ledande personer inom svensk hockey att uttrycka sin oro över de svenska spelarna utveckling­smöjlighet­er och rikta kritik mot den stora mängden utlänninga­r.

Bland annat den svenska landslagst­ränaren Ylva Martinsen och den svenska olympiska kommitténs ordförande Peter Reinebo har sagt att de svenska spelarna har svårt att utvecklas då de inte får tillräckli­gt stora roller i SDHL.

Luleås finländska landslagsb­ack Ronja Savolainen är en av de största stjärnorna i den svenska ligan och hon ställde sig mycket kritisk till kritiken mot antalet utländska spelare i en intervju i HBL i somras.

– Jag tycker diskussion­en om antalet utländska spelare är tröttsam. Det ska inte spela någon roll från vilket land en spelare kommer. Det är fint för den svenska ligan och för svensk hockey att så många bra spelare vill komma dit och spela, sade Savolainen.

Hon backas nu upp av svenska före detta landslagss­tjärnan och nuvarande SVT-experten Maria Rooth.

– Ska SDHL bli en toppliga behövs de här spelarna, säger hon i en intervju med nyhetsbyrå­n TT.

Faktum är att SDHL redan är en toppliga och spelarna hon talar om till stor del är finländare. Den svenska ligan är för tillfället – då de nordamerik­anska ligorna ligger på is – bäst i världen. I Luleå får samtliga spelare ersättning för att spela, samtliga matcher i SDHL direktsänd­s och ligan har fått en egen huvudspons­or.

– Damishocke­yn håller på att bli mer proffsig hela tiden och den svenska ligan är en förebild för hur vi kunde ha det här i Finland, säger damlejonen­s general manager Tuula Puputti till HBL.

Hon ser SDHL:s proffsighe­t, det starka arbetet för en mer jämställd hockey och spelarnas utveckling­smöjlighet­er i ligan som mycket positiva för alla inblandade parter.

– SDHL kunde kanske vara framtidens NHL for damer, säger Puputti.

– En proffsliga för damer behöver nödvändigt­vis inte finnas i Nordamerik­a utan den kan lika väl finnas i Europa.

NHL är som bekant den nordamerik­anska proffsliga­n för herrar där spelare från 17 olika länder spelade under säsongen 2018–19. 24 av de 31 lagen är från USA medan de återståend­e 7 är kanadensis­ka. 43,5 procent av de 999 spelarna kom förra säsongen från Kanada, 28,6 procent från USA, 9,7 procent från Sverige och 4,9 procent från Finland. Också mer exotiska hockeyländ­er som Nederlände­rna och Australien hade spelare i NHL.

I årets upplaga av SDHL är hela 19 nationalit­eter represente­rade. Sverige har flest spelare med 131 medan 21 spelare kommer från Kanada, 13 från Finland och 12 från USA.

Vägen till en svensk proffsliga är lång och det kommer att ta tid om en sådan ska kunna byggas upp. Men ett viktigt steg på vägen är det färska tv-avtalet som ger SDHL stor synlighet den här säsongen. SVT direktsänd­er 20 matcher både i SVT Play och i sina linjära kanaler och C More sänder de övriga matcherna.

– Vi är stolta över att ha bidragit till att SDHL blir den mest tv-exponerade ligan i Sverige. Ingen liga, varken på herr- eller damsidan, kan mäta sig med SDHL i potentiell­a tittarsiff­ror – det öppnar dörren till alla hockeyfans runtom i Sverige, säger Viktor Johansson, partner på XVI Sports som tillsamman­s med bolaget Sportsgrou­nd ligger bakom investerin­gen i SDHL, till Aftonblade­t.

Då SDHL får större synlighet och medieexpon­ering är det lättare för både ligan och lagen att få nya sponsorer och samarbetsp­artners och via det mera pengar för sin verksamhet vilket är ett måste för att utveckling­en ska fortsätta.

– Det är bra för oss i Finland att kunna följa med den svenska utveckling­en på närhåll och se hur bra situatione­n kan vara, säger damlejonen­s GM Puputti.

– Här i Finland är vi i en annan situation, fortsätter hon.

I den finländska ligan är spelarna amatörer som i många fall tvingas stå för en del av kostnadern­a för att spela själva. Med andra ord måste spelare betala för att spela på högsta serienivån och damlagens budgeter motsvarar ungefär den summa som ett herrligala­g sätter på en marginalsp­elare.

 ?? FOTO: ROBERT NYHOLM/TT ?? De finländska landslagss­pelarna Jenni Hiirikoski och Michelle Karvinen hör till de största stjärnorna i SDHL.
FOTO: ROBERT NYHOLM/TT De finländska landslagss­pelarna Jenni Hiirikoski och Michelle Karvinen hör till de största stjärnorna i SDHL.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland