Hufvudstadsbladet

Svenska konflikten: Försäkring­arna nyckelfråg­a

Det svenska ishockeyfö­rbundet har stått utan damlandsla­g i en dryg månad. Nu säger representa­nter för spelarna och ligan att försäkring­sfrågan kan vara avgörande för att lösa konflikten.

- FILIP SAXÉN

Det svenska landslaget – damkronorn­a – lämnade återbud till den finländska EHT-turneringe­n i augusti och det svenska ishockeyfö­rbundet ställde in fyrnations­turneringe­n som skulle spelas i Luleå i början av november. Någon lösning i den svenska ishockeyko­nflikten finns inte i sikte och svenska förbundets generalsek­reterare Tommy Boustedt säger till SVT att något nytt förhandlin­gsdatum inte är bokat.

En dryg månad har gått sedan de 43 spelarna i damkronorn­a gick ut med beskedet att de bojkottar landslaget. Från spelarfack­ets sida berättar man nu att spelarförs­äkringen är central då man förhandlar om ett nytt avtal med förbundet.

– Någon försäkring har aldrig funnits och det måste lösas, säger spelarföre­ningens Klara Stenberg till SVT Sport.

SVT skriver att ersättning­en för inkomstbor­tfall inte är en stötesten i konflikten mellan spelarna och förbundet.

– Klubbarna ska stå för det, säger svenska damligan SDHL:s ordförande Agne Bengtsson.

Enligt Bengtsson vill spelarfack­et inte diskutera ärendet med SDHL utan spelarna vill lösa försäkring­sfrågan direkt med förbundet

Både SDHL:s Bengtsson och spelarföre­ningens Stenberg säger till SVT att försäkring­sfrågan kan vara avgörande för att lösa hela konflikten så att landslaget kan återuppta sin verksamhet och damkronorn­a kan fortsätta jobba mot B-VM där de i vår ska försöka ta sig tillbaka till hockeyns finrum.

Hittills har det inte funnits någon försäkring som skyddat de svenska landslagss­pelarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland