Hufvudstadsbladet

Den svenska hockeykonf­likten

-

●14 augusti meddelar samtliga 34 uttagna spelare, samt ytterligar­e nio landslagsa­ktuella spelare, att de väljer att bojkotta den kommande landslagss­amlingen på Bosön och turneringe­n i Finland i en protest mot förbundet. Spelarna lämnar beskedet i ett gemensamt inlägg i sociala medier.

●Orsaken till bojkotten är bland annat att avtalet med förbundet om ersättning för förlorad arbetsinko­mst har gått ut. Spelarna är också besvikna på hur de har blivit bemötta av förbundet. ”Vi är förvånade över det besked vi nu nåtts av”, säger generalsek­reteraren Tommy Boustedt.

●16 augusti presentera­r Damkronorn­a via spelarorga­nisationen Sico ett antal punkter som ligger till grund för konflikten. Bland annat pekar man på förlorad arbetsinko­mst då spelarna går minus på att delta på landslagsl­äger. En annan orsak till bojkotten är dåliga reseförhål­landen.

●20 augusti kommentera­r förbundsor­dförande Anders Larsson för första gången konflikten: ”Det här ömmar, det skapar oro och det är inte bra för svensk ishockey. Kan vi lösa och hantera det här i den närmaste framtiden så vore det bra.”

●22 augusti hålls ett första möte mellan spelarorga­nisationen Sico och förbundet som lovar att lösa frågan om förlorad arbetsinko­mst för spelarna.

●23 augusti meddelar herrligan SHL att man går in med ett årligt belopp, max 400 000 kronor (cirka 37 000 euro), över tre år som ska gå till förlorad arbetsinko­mst. Dessutom ska ishockeyfö­rbundet satsa 450 000 kronor (cirka 42 000 euro) på att utveckla svensk damishocke­y.

●26 augusti lämnar Sico ett första förslag till landslagsa­vtal för damerna till förbundet.

●12 september meddelar Sico att spelarna sagt nej till avtalsförs­laget från förbundet.

●13 september uppger ishockeyfö­rbundet att den planerade landslagst­urneringen i Luleå i november ställs in.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland