Hufvudstadsbladet

Folkfesti Ljubljana trots motig sommar

Framgångar­na i sommar har uteblivit men landslaget har trots motgångarn­a en trogen skara supportrar. Cirka 2 000 fans är på plats i Ljubljana för att heja fram favoritern­a.

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@ksfmedia.fi

På måndagens stora fest för supportrar­na stod Costello Hautamäki för showen, artisten som hunnit med att uppträda för fansen vid flera stora mästerskap. Han har själv ingen bakgrund inom volleyboll, men är bekant med de aktiva i Fin Fan team, som organisera­r bland annat möten med laget. På plats för att underhålla fansen finns också i år Kaj Kunnas.

– Jag tycker det är roligt. Stämningen är alltid lika fin, säger Hautamäki.

Vid måndagens supportert­räff ställer herrlaget upp mangrant för att ge autografer och låta sig fotografer­as. Växelverka­n är en viktig aspekt i dagens idrottsvär­ld.

Ljubljana är en liten stad och de finländska supportrar­na har också kunnat stöta på Finland tidigare och Rysslands nuvarande chefsträna­re Tuomas Sammelvuo joggande på gatorna. Sammelvuo tar sig tid att stanna och byta några ord då och då och säger att sommarens skriverier om hans flytt till Ryssland inte berör honom.

Att Finlands volleyboll­förbund inte fick någon ersättning för att Sammelvuos avtal bröts i förtid har upprört känslor och kritiken

❞ Jag tycker det är roligt. Stämningen är alltid lika fin. Costello Hautamäki, artist.

mot förbundet har varit tuff.

– Sådant kommer och går, det är helt normalt, säger Sammelvuo.

I höst tar han över ansvaret för Zenit i S:t Petersburg, ett av Rysslands bästa och rikaste volleyboll­ag.

Möjlighete­rna finns

Finlands anhängare tror på sina favoriter. Ett bra lag med blandning av erfarenhet och ungdom anser de. Men den nya chefsträna­ren Joel Banks är supporters­karan betydligt mer skeptisk till. Spelarna i laget gillar honom däremot och stämningen är på topp.

Den snöpliga förlusten mot Vitrysslan­d i söndags tog på. Men hoppet lever. Fyra av sex lag i gruppen går vidare. Slovenien och Ryssland gör det åtminstone, medan Nordmakedo­nien kommer att sluta sist i gruppen. Från trion Finland, Vitrysslan­d, Turkiet går alltså två vidare.

Syns i stadsbilde­n

De finländska supportrar­na har väckt uppmärksam­het i Ljubljana och stavas inte motståndet Slovenien hejar slovenerna på Finland. Både affärsinne­havare och restaurang­personal vet att staden invaderas av finländare och varför.

Och på läktaren finns det de som vet hur matcherna borde ha spelats för att ge Finland segern. Men Joel Banks börjar vinna förtroende också bland dem. Men vägen från spottkopp till hjälte är lång, om Banks någonsin kommer så långt på sin krokiga väg.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Trots landslaget­s dåliga form har ett par tusen finska supportrar vallfärdat ner till Slovenien.
■
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Trots landslaget­s dåliga form har ett par tusen finska supportrar vallfärdat ner till Slovenien. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland