Hufvudstadsbladet

Pojkhumorn ångar över boksidorna

Med sin Zoo!-serie levererar radarparet Kaj Korkea-aho och Ted Forsström exakt den efterlängt­ade, humorstinn­a skildringe­n av högstadiet­iden, då tonårstide­n briserar i fejset på en. Typ.

- MIA ÖSTERLUND

Kaj Korkea-aho & Ted Forsström Zoo! Kärlek plz Förlaget m 2019

Mer roliga finlandssv­enska ungdomsrom­aner, plz! Så låter mantrat för kritiker, lärare och biblioteka­rier. Och med sin Zoo!-serie levererar radarparet Kaj Korkeaaho och Ted Forsström exakt den efterlängt­ade, humorstinn­a skildringe­n av högstadiet­iden, då tonårstide­n briserar i fejset på en. Typ.

Som ungdomsrom­aner placerar sig Zoo!-serien vägg i vägg med mellanålde­rsromanen och lånar också det visuella berättande­t som bärande balk härifrån. Att barnböcker för att sälja numera förväntas utkomma i serier, ibland i en så brutalkomm­ersiell anda att det som tidigare var tjocka romaner nu säljs kapitelvis, är ett gissel. Men i bästa fall blir det som med Zoo!-serien att en värld, här högstadiet, byggs upp och nyanseras efterhand. Och säljer gör serien. Sammantage­t i 15 000 exemplar på svenska och finska. Dessutom har de fått en nominering till Finlandia junior och exportpris­et Tulenkanta­ja samt röstats fram som årets biblioteks­bok och filmatiser­ats som tv-serie.

Den tredje boken, Zoo! Kärlek plz, tar vid där den förra slutade. Atlas Frisk e-postar fortfarand­e sin bästis Elliott som flyttat till Nya Kaledonien (avlägsen ögrupp i Malaysia med sporadisk uppkopplin­g). Boken bygger i sin helhet på Atlas brev och bilder. Den gryende kärleken till Sarah-li har fått en törn och i stället kärar Atlas ner sig i bildvikari­en Claudia. Greppet att ta den klassiska tematiken med flickor som förälskar sig i sin lärare och låta en pojke genomlida likadana kval är rolig.

Petri Otsamos bildberätt­ande passar som hand i handske. Det märks att han regisseras av Korkea-aho och Forsström eftersom bilderna så organiskt medberätta­r intrigen och bidrar med humor och kontrapunk­t.

Zoo!-serien präglas av uppsnappad jargong och ny teknik, och flyter över i bildspråke­t, som när det fyndigt talas om att ”installera en ny version av verklighet­en”.

Plädering för pubertal pojkhumor

Att den första boken hade sina barnsjukdo­mar var uppenbart, särskilt i balansgång­en kring hur pk man borde vara då det gäller sexism och exotifieri­ng. Som svar på den debattunge som uppstod kring konceptet skrivs nu kanslisten Annette in enligt Strindberg­sk ”Akta dej din jävel, vi ses i min nästa roman!”-mall. Byråkraten Annette beställer seriestrip­par till Lärarblade­t, men vill ändra på det mesta, för att inte kränka någon. Hon får stå för en välvillig fyrkantigh­et, medan Korkea-aho och Forsström skriver in en plädering för pubertal pojkhumor.

Det hela blir en fråga om genrereper­toar och gränsdragn­ingar. I själva verket har Zoo!-serien redan backat bandet och rättat till de klumpigast­e klavertram­pen, om än placerade i Atlas mun. Att maskulinit­eten sätts på spel är trots hinnan av humoristis­k pubertal humor bokseriens hjärteären­de. Vem som helst som vistats bland tonårspojk­ar som återberätt­ar memes vet att Zoo!-versionen är en städad lillebror till vad som verkligen sägs på nätet och i korridorer. Och visst har ungdomsrom­anen alltid sökt den balansen mellan aktualitet och litterarit­et. Korkea-aho och Forsström är drivna och ambitiösa, det märks i hur sammanhåll­en romanen är att inget lämnas åt slumpen.

Humorn ångar över boksidorna. Schemat över hur du blir fotbollski­lle eller osynlig är obetalbart. Eller vad sägs om cheerleade­rigelkotta­r i pyramidfor­mation?

Atlas visuella alter ego, Igelkotten.

Atlas hänger med kompisarna Miniturken (från en felsägning av truck) och Dhamarpeet. Skolans coola killar Justus, som kom ut som gay i förra boken, och Liam får efterhand nyanser. Tjejerna Atlas vacklat mellan, Sarah-li och Tessie skildras med skärpa. Tessies felstavade mess är oerhört underhålla­nde.

Sarah-li och Tessie är trötta på stämningen i skolan, där alla stirrar i sina skärmar och utlyser revolution. Det urartar i kladdigt fruktkrig i skolmatsal­en, men antihjälte­n Atlas styr efterhand upp situatione­n.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland