Hufvudstadsbladet

”Gud kunde man inte tala om med vem som helst”

Denna vecka arrangeras Sacred Musicfesti­valen i Helsingfor­s för andra gången. Tove Djupsjöbac­ka passar på att läsa två böcker kopplade till musik och andlighet.

- TOVE DJUPSJÖBAC­KA tove.djupsjobac­ka@ksfmedia.fi

Eero Hämeenniem­i

Kun musiikki täyttää mielen. Basam Books 2019.

Sinikka Klemettilä

Pianomies Hillel Tokazier. Päivä 2019.

Meditation är närmast ett modeord i dag, men fenomenet har en lång och bred historia och omfattar mycket mer än bara den stereotypi­ska synen på meditation med indiska mantran och rökelse. Tonsättare­n och författare­n Eero Hämeenniem­i skriver i sin senaste bok mångsidigt om musik och meditation.

Kärnan i boken är hans improvisat­oriska meditation­skonserter och han återkommer ständigt till sina egna konkreta erfarenhet­er, som en kompositio­n i rondoform. Samtidigt blickar han utåt på olika fenomen kopplade till musik.

Grundtonen är spirituell, samtidigt som Hämeenniem­i frispråkig­t tar ställning till exempel till överdrivna ovationer och musikindus­trins fallenhet för stjärnkult, som gör publiken till konsumente­r snarare än lyssnare. Som vanligt varvar Hämeenniem­i analytisk text med konkreta historier från egna upplevelse­r, ofta från Indien. Än en gång lär jag mig lite mer om indisk musik och det känns spännande att se hur han försöker omplantera sina indiska erfarenhet­er i de egna meditation­skonserter­na.

Meditativ musik är ett tillstånd

Bokens ämne är emellanåt rätt glidande och speciellt i början har den lite svårt att komma i gång, men de konkreta exemplen sätter fart på det hela och till slut landar vi i praktiska tips både för lyssnare och musiker. Jag kan känna tomheten i skallen då han sitter framför pianotange­nterna och ska inleda en timslång konsert utan att alls veta vad som kommer att hända.

I sin bok klargör Eero Hämeenniem­i att en speciell form av meditativ musik inte existerar: det meditativa är ett tillstånd, ingen musikgenre. Speciellt välkommen känns påminnelse­n om meditation­ens roll inom kristendom­en.

Judiska detaljer och rockvardag

En annan musiker som skriver intressant om musik och andlighet är Hillel Tokazier, vars tankar presentera­s i en självbiogr­afi skriven (i jagform) av Sinikka Klemettilä. Tokaziers judiska bakgrund genomsyrar boken från början till slut, tillsamman­s med hans förkärlek för rockmusik. Han hör till en av våra första rockoch boogiewoog­iepianospe­cialister och hade han vuxit upp i dag hoppas jag han hade fått ett helt annat slags stöd i sin musikutbil­dning med inriktning på populärmus­ik.

Tokazier är född 1946 och har hunnit uppleva allt från efterkrigs­tiden i Helsingfor­s, rockens genombrott och pionjärand­an i Israel till upptäcktsf­ärder i finlandssv­enskhet, livskriser och terapi. Berättelse­rna om musikervar­dagen är krasst realistisk­a, inga sagor och önskedrömm­ar precis. Han har hunnit med allt från nattklubbs­piano till oljebolags­reklam och tycks respektful­lt leverera musik där så önskas, trots att det inte alltid varit populärt bland alla kolleger. Själv suckar jag lite nostalgisk­t över en tid då det fanns livemusik överallt, från modevisnin­gar till hotellbare­r.

Visavi judendomen är det intressant att få en insyn i allt från familjehis­toria och traditione­r till den judiska institutio­nsfloran från skolor till scouter och sportfören­ing. Vad gäller musiken har Hillel Tokazier också gjort en insats för att föra vidare östeuropei­sk judisk musik som han lärt sig i barndomen men som i dag är helt obekant för många. Tiden i Israel (1970–1975) blir en spännande tidsskildr­ing och en bra påminnelse om hur många olika kulturer som möttes där – det framgår med all önskvärd tydlighet för en musiker som förväntade­s kunna leverera bröllopsmu­sik från en hel rad olika kulturer.

Ekumeniska dialoger

Ibland känns stilen i boken lite väl korthuggen och konstatera­nde, men då texten kommer in på andlighet känns tonen plötsligt fräsch och uttrycker på ett spännande lakoniskt sätt Tokaziers andliga sökande. Att komma till att uppfatta kristendom­en som en fortsättni­ng på judendomen tycks inte ha varit ett så populärt val, man blir lätt en främmande fågel i båda kretsarna. Han tycks ändå uppmana alla att öppet studera olika religioner på djupet – hur ska man annars kunna diskutera med varandra? Det är också intressant att läsa om hans upplevelse­r av att spela andlig musik, något folk i Finland ofta haft svårt att möta, jämfört med USA där många spelar både sakral och profan musik parallellt. ”Pengar och framgång fick man alltid behandla, men Gud kunde man inte tala om med vem som helst.”

Sacred Music Festival Helsinki arrangeras denna vecka av Helsingfor­s kyrkliga samfälligh­et och kulturcent­ret Caisa och pågår till 22.9. Eero Hämeenniem­is impromedit­ationskons­ert i Pauluskyrk­an onsdag 18.9. kl. 20.

Det meditativa är ett tillstånd, ingen musikgenre.

 ?? HBL-COLLAGE
FOTO: SAARA VUORJOKI/PRESSBILD/ ?? Musikerna Eero Hämeenniem­i och Hillel Tokazier belyser andlighet från två olika håll.
HBL-COLLAGE FOTO: SAARA VUORJOKI/PRESSBILD/ Musikerna Eero Hämeenniem­i och Hillel Tokazier belyser andlighet från två olika håll.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland