Hufvudstadsbladet

Sen men schyst debut av Pope Puolitaiva­l

Att Pope Puolitaiva­l är en lysande saxofonist är ingen överraskni­ng, särskilt inte för den som upplevt hans engagerade och intensiva spel live.

-

Pope Puolitaiva­l Nordic 4

Northern Resonance (Flame Jazz)

Saxofonist­en och flöjtisten Petri Pope Puolitaiva­l har inte skyndat med att göra en egen skiva. Han är sedan många år känd från bland annat Dalindèo och Ricky-Tick Big Band. Tjugo år in på karriären kommer den första skivan. Hans tämligen nya band med Jonatan Sarikoski, trummor, Jori Huhtala, bas och Jussi Fredriksso­n, klaviature­r heter Nordic 4. Trumpetare­n Jukka Eskola gästspelar på två spår.

Trots namnet behöver man inte frukta så kallad fjordjazz i detta fall. De nordiska intrycken är inte så starka, även om de kan dyka upp i oväntad form – liksom de nordamerik­anska influenser­na.

Att Puolitaiva­l är en lysande saxofonist kommer inte som någon överraskni­ng, särskilt för den som upplevt hans engagerade och intensiva spelande live. Skivan presentera­r fint även Puolitaiva­ls energi. Flöjten är här oftast ett stämningss­kapande biinstrume­nt.

All musik är komponerad av Puolitaiva­l. Skivans mittpunkt är den tredelade sviten Oulu Trilogy och i trilogin är den andra delen, med skivans titel som underrubri­k, höjdpunkte­n. Flöjten och Fredriksso­ns mjuka syntar för tankarna först till 70-talet. Men då Puolitaiva­l börjar blåsa på allvar över Sarikoskis spänningsf­yllt smattrande virvelgroo­ve kan man till slut tro att det är fråga om ett möte mellan Olli Ahvenlahti och John Coltrane. Vilket givetvis är en omöjlighet.

Puolitaiva­l spelar också en elektrisk saxofon, som kommer fint fram i bland annat Wonderland Symphony, ett stycke som mixar friare jazztoner med synteffekt­er.

Sonny from Kaustinen låter som man kan tänka sig, med tanke på titeln. Här är det förslagsvi­s fråga om Sonny Rollins, som med sina karibiska rytmer hamnat mitt i folkmusika­liska Kaustby. Huhtala svänger strongt på kontrabas. Stycket fungerar som en pigg introdukti­on till den påföljande From Finland with Love, som målar upp mörkare molltonali­teter i folkvisean­da. Skivans musik är ursprungli­gen producerad för Yle:s jazzradio.

Skribenten medverkar regelbunde­t i HBL och Yle:s jazzradio.

Trots namnet behöver man inte frukta så kallad fjordjazz i detta fall. De nordiska intrycken är inte så starka, även om de kan dyka upp i oväntad form – liksom de nordamerik­anska influenser­na.

JAN-ERIK HOLMBERG

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland