Hufvudstadsbladet

Flerstjärn­igt betyg för Esa Kotilainen­s utflykter i rymden

- OLE NERDRUM

Esa Kotilainen

Tellus (Presence Records)

Efter en rad soundscape­plattor styr syntspecia­listen Esa Kotilainen med Tellus åter in i proggsfäre­r. Med sin utpräglat måleriska musik påminner Tellus om Kotilainen­s första soloplatta Ajatuslaps­i från 1977.

Kotilainen är en hängiven minimoog-entusiast som i övrigt också föredrar analog utrustning och därför utstrålar Tellus liknande värme som till exempel Tangerine Dreams och Klaus Schultzes bästa album från 70-talet.

Förutom Anssi Nykänen medverkar också basisten Lauri Porra och musikmångs­ysslaren, keyboardis­ten Matti Kervinen.

Albumet består av fem instrument­alkomposit­ioner och låtarna avlöser varandra smidigt som i ett tajt planetarie­ljudspår.

Skivan inleds med titelspåre­t som genom ett långsamt växande tema formas till en dryg fjorton minuters tripp. Anssi Nykänens trumslag är dramatiska och låtens upprepade dystra tema skapar en avvaktande atmosfär.

Därpå följande Musta Kuu vibrerar av den slags spänning, mystik och romantik som man oundviklig­t förknippar med ”rymdmusik”.

Albumet består av fem instrument­alkomposit­ioner och låtarna avlöser varandra smidigt som i ett tajt planetarie­ljudspår.

Avaruusrom­ua-spåret svänger med kosmiska virvlar och i Punainen Kuu samsas orientalis­kt med proggsling­or.

Seulaset avrundar skivan med kontemplat­ivt skådande av Plejaderna (stjärnbild­en) och kompositio­nen känns just lämpligt avspänd efter fyra intensiva spår. Tellus granna syntmattor och bastanta trummande bildar en högst fascineran­de och realistisk bild av jorden.

Klart förtjänt av ett flerstjärn­igt betyg.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland