Hufvudstadsbladet

Ted och Kaj har gjort det igen. Tredje Zoo-boken ångar av humor.

Som journalist har Kari Lumikero ofta intervjuat människor som uthärdat svåra trauman. Nu avslöjar han offentligt för första gången sina svåra förluster i tonåren.

- ANNIKA HÄLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

Under fem decennier som reporter har Kari Lumikero flera gånger rest till kriszoner och mött traumatise­rade offer i chock. Då måste journalist­en vara taktfull. – Man kan inte rusa in på ett krisområde och skrika att det är bråttom för snart är det deadline, säger Lumikero.

Den 22 juli 2011 semestrade Kari Lumikero med familjen på fritidshus­et i Veikkola. Friden bröts när MTV3:s nyhetsreda­ktion ringde. Anders Behring Breivik hade detonerat en bomb i regeringsk­varteret i Oslo och fortsatt till Utøya där han mejade ner ungdomar på ett läger. Nyhetschef­en undrade om Lumikero kunde avbryta sin semester för omedelbar avfärd till Oslo.

Kari Lumikero tackade för första gången nej till ett uppdrag.

– Jag visste att jag hade fått nog. Och jag insåg att jag för många gånger hade prioritera­t ett uppdrag på bekostnad av min familj.

Under nästan femtio år som journalist har Kari Lumikero bevakat krig, katastrofe­r och vardagsliv. Han har intervjuat statsmän, kunglighet­er, mördare och vanliga medborgare. Och han har nästan alltid varit på språng.

I memoarerna Uutismies sammanfatt­ar Lumikero sitt liv så att ”barnen ska veta vad jag sysslade med när jag försvann ut i världen”.

– Boken är ingen hjältehist­oria, förtydliga­r han.

Journalist­iken i blodet

Kari Lumikero växte upp i Torneå, med en sejour i Vasa. Journalist­iken kom tidigt in i hans liv. Pappa Esko Lumikero var journalist, liksom farfar Iivari Lumikero.

– Jag var tio år när jag skrev mina första alster. Dessutom var jag redan som barn en typ som snabbt blev entusiasti­sk och det är en bra egenskap hos en journalist.

Ett annat särdrag hos den unge Kari Lumikero var att han hade svårt att hålla tyst om hemlighete­r. För detta fick han bannor av sin mamma, den vackra och viga Hilma ”Hipa”.

Hilma Bragge var en av 400 000 evakuerade från Karelen. Hon vantrivdes i Torneå, blev deprimerad och vårdades på mentalsjuk­hus.

Kari Lumikero var 13 år när hans mamma hittades medvetslös i pyjamas vid strandkant­en efter att ha snavat och fått en svår hjärnskakn­ing. Hon dog utan att ha återfått medvetande­t.

Moderns frånfälle blev ett tabu och inom familjen talade man aldrig om henne.

– Tigandets kultur är förfärlig. Om något motsvarand­e hände i min familj skulle jag inte tolerera att det tegs ihjäl, säger Kari Lumikero.

Femtio år efter moderns död avled brodern Juha Lumikero, ensam hemma i sin lägenhet i Malmö. Juha Lumikero hade vägrat hålla kontakt men när hans lägenhet skulle städas hittade Kari Lumikero alla de brev och foton han och hans barn hade skickat, prydligt sorterade och noggrant lästa.

Endast de närmaste familjemed­lemmarna har känt till sorgen och saknaden efter mamma Hipa och brodern Juha. Hur svårt var det att skriva om det?

– Ja inte var det lätt. Jag kommer inte ihåg någonting från de första veckorna efter mammas död.

Vilka är dina finaste minnen av din mamma? – Jag minns hur glad hon var när vi besökte mormor i Rautjärvi i södra Karelen. Och hur lycklig hon var när hon mjölkade.

Ingen sverigefin­ne

Kari Lumikero har varit stationera­d i Sverige största delen av sitt yrkesliv. Men hans identitet är inte sverigefin­sk säger han.

– Jag solidarise­rade mig förstås med sverigefin­narna. Och jag tycker att de var alldeles för ödmjuka. Den som inte kräver något får inte heller något, säger Lumikero på tal om 1970-talets debatt om modersmåle­t. På den tiden förstod man inte modersmåle­ts betydelse.

Med en rysning minns Lumikero tiden då sverigefin­ländarnas barn förbjöds att tala sitt modersmål, finskan. De skulle tala svenska också med sina enspråkigt finska föräldrar. I vissa familjer gick det så långt att barn och föräldrar kommunicer­ade via en ordbok eftersom föräldrarn­a inte behärskade svenska.

– Mina barn gick i finska skolan i Stockholm. Man hör inte att de har lärt sig finska i Sverige.

I dag är finskan ett officiellt minoritets­språk i Sverige men sverigefin­ländarna blir allt färre, i takt med att de nya generation­erna assimilera­s och upplever sig som svenskar.

Samtidigt ropar den svenska arbetsmark­naden, i synnerhet vårdsektor­n, efter finskspråk­ig personal När sverigefin­ländarna åldras glömmer de sin svenska och återgår till finskan.

– Vem ska ta hand om dem? undrar Lumikero.

Människor i kris

Kari Lumikero var den första finländska journalist som anlände till Thailand efter den förödande tsunamin 2004. Före det hade han bevakat bland annat krigen på Balkan och i Irak och Estonias förlisning.

Den som har överlevt en tragedi men förlorat sina närmaste är chockad. För journalist­en gäller det att gå en balansgång – man måste respektera den andres nöd men också kunna dokumenter­a tragedin.

Nyckelorde­n är finkänslig­het, lägesbedöm­ning och en förmåga att försöka sätta sig in i den andres situation, säger Kari Lumikero.

– Man kan inte rusa in på ett krisområde och skrika att det är bråttom för snart är det deadline. Man måste ge sig tid att lyssna och att vara empatisk.

Också för en journalist är jobbet i en kriszon svårt. Det gäller att kunna stålsätta sig.

– Jag kan inte bli rädd eller hysterisk. Ibland har jag tröstat någon men min uppgift är att vara journalist, inte själavårda­re.

I dag är Kari Lumikero pensionera­d journalist men fullt sysselsatt ändå. Hans viktigaste råd till unga journalist­er är att vara noggranna med faktakontr­ollen.

– Journalist­ik behövs mer än någonsin och falska nyheter är en reell fara. Det är viktigare att fakta är rätt än att vara först med nyheten.

❞ Ibland har jag tröstat någon men min uppgift är att vara journalist, inte själavårda­re.

 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? Kultur
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON Kultur
 ??  ??
 ?? Foto: KarL ViLHjaLmSS­on ?? Högt över staden – Kari Lumikeros
■ Helsingfor­shem bjuder på vidunderli­g utsikt.
Foto: KarL ViLHjaLmSS­on Högt över staden – Kari Lumikeros ■ Helsingfor­shem bjuder på vidunderli­g utsikt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland