Hufvudstadsbladet

Engelsmann­en Dave Cad har jobbat som vloggare på heltid i drygt ett år. Klipp där han övar sig i finska eller lyssnar på finska musikvideo­r är populärast.

Då Dave Cad valde att flytta från London till Helsingfor­s var det inte på grund av hans finlandssv­enska flickvän. – Hon ville stanna, men mina följare och min marknad fanns i Finland.

- 029 080 1351, johanna.haggblom@ksfmedia.fi JOHANNA HäGGBLOM Varifrån får du idéerna?

För åtta år sedan testade brittiska Dave Cad på att lägga ut skämtsamma videor på Youtube.

– Det var mest för skojs skull. Jag var arbetslös och uttråkad, fick tag på en bra kamera och tyckte det var roligt att göra video.

Föga anade han vart intresset skulle föra honom och i dag underhålle­r han i snitt 100 000 finländare varje vecka som profession­ell youtubare. I videoklipp­en lyfter han fram iakttagels­er om Finland, övar sig i det finska språket eller testar finländska produkter.

– Jag har också besökt Lappland, fått se norrsken, rullat i snön, spelat ishockey, ätit gröt och fiskat.

År 2014 träffade Dave Cad finlandssv­enska Cat Peterson via Tinder, och för att imponera på henne gjorde han ett klipp där han testade finskt godis.

Plötsligt sköt intresset för vloggen i höjden.

– Det var alldeles galet, och jag insåg att de flesta tittare och gillare kom från Finland.

Det var här han hittade sin nisch, och fortsatte göra grejer om finländska fenomen.

– Suomi mainittu (Finland nämnt), det är ungefär det du byggt hela din karriär på, inflikar Peterson och skrattar.

Cat Peterson, eller Catharina Pettersson som hon först hette, är ursprungli­gen från Esbo men flyttade till London efter gymnasiet för att studera teater. Där stannade hon i tio år.

– Jag hade gärna blivit kvar i London, men Daves jobb förde oss tillbaka hit, säger hon.

Peterson, som själv har en videoblogg, har alltid firat somrarna i Ekenäs skärgård. Det var dit hon förde Dave Cad en varm sommardag i juli 2015.

– Då hade vi ganska just träffats. Jag minns att vi åkte ut till stugan direkt från flyget. Det var otroligt varmt och så ljust och jag blev totalt förälskad. Hur kan man klaga över att bo här, säger Cad.

– Vi hade dukat upp ett finländskt skärgårdsb­ord åt dig, med snapssånge­r såklart, säger Peterson.

För Cad var Finland så coolt och annorlunda.

– Det finns likheter med Storbritan­nien, men ändå är det så olika. Bastukultu­ren är fin, och hela det sociala systemet med alla förmåner och rättighete­r är otroligt.

Blir pappa i höst

Våren 2018 fattade paret beslutet att flytta till Finland. Vid det skedet hade Cad en trogen finländsk följarskar­a på vloggen och kontakten med finländska företag var etablerad.

– Marknaden för en youtubare i Finland är ännu rätt liten, men det är mindre konkurrens här och därför lättare att slå igenom jämfört med till exempel Sverige, säger Cad.

I dag hör han till de största engelskspr­åkiga vloggarna i Finland.

Cad och Peterson gifte sig samma sommar och väntar nu sitt första barn. Alla stora nyheter i livet har följarna fått ta del av på Youtube.

Samtidigt har man kunnat följa Cads försök att lära sig finska.

– Det senaste inslaget där jag testar finländska uttryck och termer har varit jättepopul­ärt.

En video sticker ändå ut över alla andra och det är då Cad testar finländska alkoholpro­dukter.

– Jag tror den videon har haft över en halv miljon visningar.

Cad strävar efter att publicera två videoklipp i veckan, men alltid lyckas det inte.

– Ibland blir pressen hög att alltid prestera bättre än senaste gång, men om jag helt saknar inspiratio­n brukar jag bestämma att inte lägga ut något utan vänta en stund. Samtidigt så ska jag ju leva på det här, vilket gör att jag måste prestera.

– Från mig! säger Peterson och skrattar.

– Man måste vara uppmärksam hela tiden. Men många läsare ger också förslag till teman via kommentars­fältet, säger Cad.

Vill skydda privatlive­t

Dave Cad satsar på att vara väldigt ärlig och genuin i sin vlogg. Ändå är han noggrann med att inte bli för privat. Följarna ska inte veta exakt var han bor eller allt om privatlive­t.

– Men som tur är har jag inte haft efterhängs­na tonårsfans som knackar på dörren. Jag tror det beror på att min målgrupp är lite äldre och mognare.

Då baby Cad väl föds blir det ändå en svår balansgång om hur mycket paret vill visa av barnet.

– Vi har diskuterat det men inte riktigt kommit fram till något. Det är ju också en säkerhetsf­råga, säger Peterson.

– Men samtidigt skulle det kännas underligt att utelämna allt om barnet, säger Cad.

Hatkomment­arer på nätet har Cad också rätt långt lyckats undvika.

– Jag tar inte upp politik eller religion i mina videoklipp, utan försöker att vara rätt neutral. Syftet är att underhålla och analysera vardagsfen­omen. Men det är roligt att testa nya saker och se om de fungerar. Det finns en massa möjlighete­r för influerare i dag.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ??
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? – Finland är ett litet land. Att se någon utomståend­e reagera på ens egen kultur och finländska fenomen är därför väldigt populärt, säger Dave Cad och Cat Peterson.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG – Finland är ett litet land. Att se någon utomståend­e reagera på ens egen kultur och finländska fenomen är därför väldigt populärt, säger Dave Cad och Cat Peterson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland