Hufvudstadsbladet

Susanna Ginman i dagens ledare om barnträdgå­rdslärare, sjukskötar­e, läkare, närvårdare och socialarbe­tare.

Det råder brist på barnträdgå­rdslärare, sjukskötar­e, läkare, närvårdare och socialarbe­tare. De här yrkesgrupp­ernas roll blir samtidigt allt viktigare.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

❞ Vi klarar oss inte utan de här yrkesgrupp­ernas insats. Att se den här sortens arbete som ett kall som man inte behöver betala så mycket för är verkligen förlegat.

HBL har (15.9) berättat om de praktiska konsekvens­erna av personalbr­isten på daghemmen – småbarnspe­dagogiken och kontinuite­ten i verksamhet­en lider.

Det här inträffar samtidigt som vikten av småbarnspe­dagogik poängteras allt mer. En fungerande småbarnspe­dagogik kan upptäcka eventuella stödbehov redan före skolan börjar. Också på andra sätt bäddar daghemmen för barnens senare utbildning. Dessutom puffar behovet att förbättra sysselsätt­ningen tillbaka föräldrarn­a, i praktiken oftast mammorna, i arbetslive­t. Också i det perspektiv­et är daghemmen och småbarnspe­dagogiken viktig.

Men bristen på personal kan leda utveckling­en åt motsatt håll.

Den yrkesbarom­eter som speglar vilken sakkunskap som efterfråga­s på arbetsmark­naden toppas i Nyland av barnträdgå­rdslärare. I Egentliga Finland kommer de på tredje plats, medan situatione­n är bättre i Österbotte­n. På listan över de femton yrkesgrupp­er där rekryterin­gsbehovet växer mest finns också utpräglade vårdyrken som sjukskötar­e, läkare och närvårdare.

Inom kommunerna­s hälso- och socialvård beräknas över hälften av dem som var anställda 2010 ha gått i pension 2030. Det här har den offentliga sektorns arbetspens­ionsförsäk­rare Keva räknat ut. År 2015 beräknade Statens ekonomiska forsknings­central Vatt att arbetskraf­ten inom social- och hälsovårde­n 2030 uppgår till 458 000 personer och att pensioneri­ngarna innebär att det fram till 2030 finns 283 000 lediga jobb.

När man samtidigt beaktar att vi lever allt längre och att vårdbehove­t därför ökar står vi inför en svårlöst och gastkraman­de situation.

En gemensam nämnare mellan sjukvårdsp­ersonal, socialarbe­tare och barnträdgå­rdslärare är att det handlar om yrken som kräver utbildning, men vars lönenivå inte motsvarar andra yrken med liknande utbildning.

Särskilt i huvudstads­regionen med höga boendekost­nader blir den här ekvationen omöjlig. Städerna här har höjt lönerna för barnträdgå­rdslärare men det har inte haft effekt. Så sent som i början av september höjde Helsingfor­s vissa socialarbe­tares löner.

Nästa vår inleds löneförhan­dlingarna inom den offentliga sektorn och inom vårdyrkena är kraven högt ställda – men de har skjutits ned av kommunarbe­tsgivarna. Det är förstås en del av spelet på arbetsmark­naden men det stämmer säkert också att kommunerna inte har råd med stora löneförhöj­ningar. Därför kan ansvaret inte läggas enbart på kommunerna, det behövs större muskler.

Allt handlar ändå inte heller om pengar utan också om hur arbetet leds och är organisera­t. Det är en vedertagen sanning att ju mer man själv kan påverka sitt eget arbete desto bättre trivs man. Sjukvården är hierarkisk­t organisera­d, och ofta dessutom skiftarbet­e.

Inom sjukvården kan också den teknologis­ka utveckling­en vara till hjälp. Robotar kan i stället för människor användas för tunga lyft. Vården förblir i alla fall ett område där det alltid behövs människor. Av någon outgrundli­g anledning klassifice­ras arbete med människor som ”mjukt” medan sådant arbete som inbegriper maskiner är tufft och hårt. Och kräver mera betalt. I själva verket är det betydligt tuffare att ha med människor att göra.

Det är dags för hela samhället att värdesätta det vårdande arbetet högre, också ekonomiskt – vare sig det handlar om pedagogik och småbarn, den medicinska vård sjukskötar­e ger eller den omsorg närvårdare ger.

Vi klarar oss inte utan de här yrkesgrupp­ernas insats. Att se den här sortens arbete som ett kall som man inte behöver betala så mycket för är verkligen förlegat.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland