Hufvudstadsbladet

”Riskfylld tävlan om lånekunder”

Finansinsp­ektionen varnar bankerna för att tävla om lånekunder­na med alltför låga räntemargi­naler. Det kan vara riskfyllt när tiderna blir sämre.

- PATRIK HARALD patrik.harald@ksfmedia.fi

Finansinsp­ektionen varnar bankerna för att locka lånekunder med så låga räntemargi­naler att det äventyrar bankernas lönsamhet. Enligt Finansinsp­ektionen har Finland nu Europas lägsta marginaler på nya bostadslån. När tiderna blir sämre ökar riskerna i branschen.

Bankernas lönsamhet har utvecklats svagt under början av 2019. Enligt Finansinsp­ektionen låg hela branschens sammanlagd­a rörelseres­ultat på litet över 2 miljarder euro när motsvarand­e siffra ett år tidigare var cirka 3 miljarder. Orsaken är bland annat minskade intäkter från placerings­verksamhet samtidigt som branschens kostnader har ökat.

Däremot har bankerna lyckats hålla det så kallade räntenetto­t i stort sett oförändrat. Räntenetto­t är vad bankerna tjänar på skillnaden mellan in- och utlåning. När räntorna är extremt låga blir det svårare att tjäna pengar. Dessutom har ökad konkurrens gjort att bankernas räntemargi­naler har pressats ner, vilket också minskar intäkterna. Men det här har bankerna lyckats kompensera genom att låna ut större mängder pengar till hushåll och företag.

Hur det blir framöver är en annan fråga. De ekonomiska utsikterna har försvagats, vilket kan leda till lägre efterfråga­n på lån – och därmed försvagad lönsamhet för bankerna. Förra veckan beslöt Europeiska centralban­ken ECB sänka räntan ytterligar­e, vilket betyder att räntorna sannolikt fortsätter att vara exceptione­llt låga längre än väntat.

Inför de här utsikterna varnar Finansinsp­ektionen bankerna för att tävla om lånekunder­na genom att erbjuda så låga räntemargi­naler att de kan äventyra bankens lönsamhet.

I juli var den genomsnitt­liga räntemargi­nalen för nya bostadslån uppskattni­ngsvis 0,53–0,63 procent, uppger Finlands Bank. Det är bara cirka hälften av vad som var en typisk marginal för några år sedan. Enligt Finansinsp­ektionen har Finland nu Europas lägsta marginaler på nya bostadslån.

Ändå är bankerna i Finland bättre skyddade än i många andra europeiska länder när det gäller de ökade riskerna.

– Trots att de finländska bankernas kapitaltäc­kningsgrad försvagats något ligger den över genomsnitt­et i Europa, men buffertarn­as storlek varierar från bank till bank, säger avdelnings­chef Jyri Helenius vid Finansinsp­ektionen.

Kapitaltäc­kningsgrad­en är ett mått på hur väl skyddad en bank är mot risker.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Finansinsp­ektionen varnar de finländska bankerna för att jaga bolånekund­er med alltför låga räntemargi­naler.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Finansinsp­ektionen varnar de finländska bankerna för att jaga bolånekund­er med alltför låga räntemargi­naler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland