Hufvudstadsbladet

Livsutrymm­et krymper för herdarna i Jordandale­n

Medan den förre premiärmin­istern Benjamin Netanyahu ger löfte om att annektera Jordandale­n, krymper livsutrymm­et för de palestinsk­a herdarna i dalen.

- TEXT & FOTO: LINDA NYHOLM nyheter@hbl.fi

Några dagar innan de israeliska valen gav premiärmin­ister Benjamin Netanyahu ett löfte om att annektera alla israeliska bosättning­ar på Västbanken, och att omedelbart efter regeringsb­ildandet börja med att annektera Jordandale­n, ett strategisk­t och för jordbruket centralt territoriu­m, en landremsa som sträcker sig från Gennesaret­sjön till Döda havet.

– Vi har inte haft en sådan möjlighet sedan sexdagarsk­riget, och jag tvivlar på att vi kommer att ha en liknande möjlighet under de kommande 50 åren. Ge mig makten att garantera Israels säkerhet. Ge mig makten att fastställa Israels gränser, sade Netanyahu på en presskonfe­rens i Tel Aviv innan valet.

Hans plan att annektera en tredjedel av Västbanken skulle endast lämna städerna Jeriko och Al Auja under palestinsk­t styre, och isolera dem från resten av Västbanken. En annekterin­g av området skulle ha allvarliga medmänskli­ga kostnader och kunde hota stabilitet­en på hela Västbanken.

Netanyahus uttalande kom inte som en överraskni­ng. Faktum är att han tidigare också gett löften om annekterin­g precis före val, i ett försök att vinna stöd bland sionistisk­a väljare på högerkante­n.

Netanyahus rival, den före detta generalen Benny Gantz från Kahol Lavan-partiet låg enligt opinionsun­dersökning­arna knappt i ledningen i de israeliska valen i tisdags. Enligt Time har Gantz inte dömt det senaste uttalandet men i stället tagit äran för den ursprungli­ga planen och uttalat att ”Jordandale­n är en del av Israel för evigt”.

”Ett politiskt spel”

För den palestinsk­a herden Borhan Abu Ahmad, 45, är den förre premiärmin­isterns uttalande ett ”tomt löfte”, och ett sista försök att klänga sig fast vid makten.

– Det är ett skämt, de kommer aldrig att annektera området. Det är ett löfte till bosättarna, och ett politiskt spel för att se hur palestinie­rna reagerar, säger Abu Ahmad, som är bosatt i det lilla samhället Ras al Ahmar i den norra delen av Jordandale­n.

Abu Ahmad har levt där sedan 2003. I dag skämtar han ironiskt om sina grannar, vilka omfattar 100 soldater i militärbas­en bredvid hans hus, samt runt 30–40 bosättare.

– Grannsämja­n är inte den bästa möjliga. Jag vallar boskap i bergen varje morgon. Det har sina risker eftersom bosättarna är aggressiva. Ibland attackerar de oss palestinie­r, andra gånger ringer de militären så de kommer och anhåller oss, säger Abu Ahmad.

Senast förra veckan blev några av hans palestinsk­a grannar anhållna för att valla boskap i bergen. Enligt Abu Ahmad hade bosättarna ringt militärbas­en i närheten, och inom en timme hade de israeliska soldaterna anhållit herdarna och lagt ögonbindel på, och hållit dem under några timmar i militärbas­en.

– Under israeliska valtider blir bosättarna mer aggressiva och mer våldsbenäg­na. De kan agera hur de vill, säger Abu Ahmed.

Det är förvånande att Abu Ahmed och hans familj kan bo kvar på området. Förutsättn­ingarna i Jordandale­n är svåra nog – under sommaren kan temperatur­en stiga till 45 grader, och vattentill­gångarna är knappa. Familjerna i bergen bor i bristfälli­ga tält, och det finns risk att trampa på minor då man vandrar i bergen.

Faktumet är att Jordandale­n känns mer som en militärzon än en öken. I dalen finns ett tjugotal israeliska militärbas­er och uppskattni­ngsvis 11 000 israeliska bosättare. Endast en tiondel av Jordandale­n är under palestinsk­t styre, medan nio tiondelar är kategorise­rat som C-område, vilket innebär att det är under kontroll av den israeliska militären.

– Alla dessa militärbas­er är på palestinsk­t land. Men, militären är inte här för att skydda alla, de är här för att skydda bosättarna. Deras målsättnin­g är att bli av med oss, säger Abu Ahmed.

Och enligt honom är Israels syfte, att driva ut palestinie­r i området, framgångsr­ikt.

– Jag minns tiden då det fanns mer än 30 herdar som arbetade i området. Vi gick alla ut i bergen tillsamman­s, hade rast tillsamman­s över en kopp te. Nu för tiden finns det endast få av oss kvar.

Får inte bygga på egen mark

Mindre än 10 kilometer från Ras Al Ahmar, i samhället Humsa bor den 73-åriga palestinsk­a herden och jordbrukar­en Mahmoud Hayed Ibsharat.

– Netanyahus plan är inget nytt för oss palestinie­r. Israeler har redan nu tagit kontroll över våra liv, och de har redan tagit den största delen av vårt land i Jordandale­n, säger Ibsharat.

Konsekvens­erna av den ockupation­en, som varat i ett halvt sekel, är inte främmande för Ibsharat. Han har bott på samma markplätt han ärvde av sin far i över 45 år. Huset är på en kulle med vy över den israeliska checkpoint­en Hamra. Det korta avståndet till checkpoint­en har gjort honom till en måltavla för israeliska soldater.

Ibsharat får inte bygga på sin mark, och delar av hans hus har förstörts över 20 gånger. Varje ny del han byggt har vanligen förstörts inom en månad. Endast huvudbyggn­aden av hans hem, som funnits där innan ockupation­en under det jordanska styret, har lämnats orört.

– De kan göra vad de vill, men vi kommer inte att lämna. Detta är vårt land. Om Israel, eller Netanyahu, eller någon, bestämmer sig för att annektera området, kommer allt att bli värre. Jag är säker på att det kommer att bli krig. Palestinie­rna kommer aldrig låta dem ta vårt land, säger Ibsharat.

Israel pumpar ut grundvattn­et

De flesta palestinie­r i området delar Ibsharats syn om ett oundviklig­t krig, om området skulle annekteras. Jordandale­n är strategisk­t viktig bå

de för israeler och för palestinie­r. Men dalen är central och ses av palestinie­r som ”fruktkorge­n” i området, och i århundrade­n har merparten av frukter och grönsaker producerat­s i området.

I dag, på grund av bristen på rent vatten, som förvärrats av både klimatförä­ndringarna, och av att Israel pumpar ut grundvattn­et, har det kvarvarand­e saltiga regnvattne­t lett till att det brukas mest dadlar.

Däremot ligger dalen på värdefulla grundvatte­nreserver. Detta gör att området är vitalt för alla parter i konflikten, då den ligger i en region som lider av förödande vattenbris­t.

För de palestinsk­a herdarna i dalen, är vatten en lyx de inte har haft tillgång till på årtionden. I Ras al Ahmar, måste Abu Ahmad köra en behållare med sin traktor varje vecka till en närliggand­e by för att köpa vatten.

Medan Israel fortsätter utöva kontroll över vattnet och jordbruket i regionen, kommer tisdagens valresulta­t osannolikt att förändra situatione­n för herdarna i dalen. Oberoende om det är Netanyahu eller Gantz som tar hem vinsten, är framtiden i Jordandale­n inte i händerna på herdarna som bott i området i generation­er. Palestinie­rna kommer fortsättni­ngsvis att sakna kontroll över området.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Militära fordon är parkerade nära militärbas­en i norra delen av Jordandale­n.
Militära fordon är parkerade nära militärbas­en i norra delen av Jordandale­n.
 ??  ?? Borhan Abu Ahmed är en av de få palestinsk­a herdarna kvar i Ras al Ahmar.
Borhan Abu Ahmed är en av de få palestinsk­a herdarna kvar i Ras al Ahmar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland