Hufvudstadsbladet

Okundaye får stanna

Efter flera asylansökn­ingar med påföljande avslag kan Itohan Okundaye pusta ut. Efter fem år som människoha­ndelsoffer och en lika lång kamp med finska myndighete­r har hon fått uppehållst­illstånd.

- JENNY BÄCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

I vintras skrev HBL om Itohan Okundaye och hennes lille son som skulle avvisas till Italien, och avvisninge­n kunde ske när som helst. Då hade Itohan bott ungefär fem år i Finland, sedan hon lämnat Italien där hon tvingats sälja sex på gatan i flera år. Okundaye kommer från Nigeria, och lockades till Europa som 15-åring under falska löften om arbete och ett bättre liv.

Då hon kom till Finland var hon gravid, och sonen har aldrig bott någon annanstans. Men Migrations­verket ansåg inte att Okundaye och hennes son befann sig i särskilt utsatt ställning eller att barnets bästa hade krävt ett annat beslut – tills nu.

– I går fick hon kortet i handen. Hon var otroligt glad förstås, även om hon på något plan litat på att saken ska lösa sig. Men den långa ovissheten är ändå jättetung, säger Catarina Mikkonen på föreningen Elpida, som hjälper människoha­ndelsoffer.

Ännu i vintras då avvisnings­beslutet kom hade Okundaye inte varit på en enda asylinterv­ju hos Migrations­verket, eftersom hon hördes av polisen i inlednings­skedet. Men i våras blev hon kallad för att höras också muntligt och den här veckan kom det nya beskedet.

– Det är många som har varit engagerade i Itohans fall, och det har säkert bidragit till att saken gått vidare. Jag är nästan övertygad om att det inte hade skett annars. Men alla har inte nätverk och många blir också avvisade – vem hjälper dem? säger Mikkonen.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ?? Foto: LeiF Weckström ?? Efter fem år i Finland har Itohan Okundaye fått det efterlängt­ade uppehållst­illståndet.
Foto: LeiF Weckström Efter fem år i Finland har Itohan Okundaye fått det efterlängt­ade uppehållst­illståndet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland