Hufvudstadsbladet

Spärr hjälpte inte kund undan tjuvar

Ghita von Gerdten spärrade sina bankkort efter att hon blev offer för stöld. Trots detta användes hennes kort för kontaktlös­a betalninga­r. – Hur är det möjligt att mina kort användes efter att jag ringde spärrtjäns­ten, undrar Ghita von Gerdten.

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Ghita von Gerdten blev offer för tjuvar som stal hennes väska som innehöll bland annat debit- och kreditkort. Trots att hon spärrade korten användes de genom kontaktlös­a betalninga­r. Bankerna upplyser att korten reagerar på säkerhetsp­arametrar på olika sätt.

Förra veckan blev Ghita von Gerdten offer för tjuvar som stal hennes väska innehållan­de två bankkort för Andelsbank­en och Aktia, telefon, resekort och bilnycklar. En halv timme efter stölden ringde hon med hjälp av personalen på sitt husbolags fastighets­service bankernas spärrtjäns­t.

– Jag trodde allt var okej, men på mitt kontoutdra­g märkte jag några dagar senare 24 kontaktlös­a betalninga­r som var gjorda efter att jag hade ringt spärrtjäns­ten. Tjuvarna hade använt mina kort för 500 euro. Hur är det möjligt att spärrandet av kortet tar så länge, undrar von Gerdten.

För att få pengarna tillbaka har von Gerdten uppmanats att göra en polisanmäl­an och skicka in en förklaring till bankerna som brevpost.

– För att jag ska kunna göra en polisanmäl­an på nätet så krävs det bankkoder, men bankkodern­a spärrades. Nya koder får jag enbart med att besöka Andelsbank­ens kontor. Andelsbank­en vill att jag uppger kortets nummer, men det finns inte längre. För Aktia har jag fått en telefontid bokad.

Reagerar på transaktio­ner

Teemu Korte är affärschef för korttjänst­er på Andelsbank­en. Han vill inte av banksekret­esskäl ta ställning till ärendet som HBL tar upp, men på ett allmänt plan upplyser han att korten har säkerhetsp­arametrar som reagerar på transaktio­ner.

– Det kan hända att det sker transaktio­ner också efter att man har ringt spärrtjäns­ten, men det ska inte handla om många transaktio­ner eller stora euromängde­r. Om kunden inte använt kortet vårdslöst så bär banken ansvar för kortets missbruk. Kunden bör meddela banken direkt efter att man märkt att kortet försvunnit eller stulits, säger Korte.

Chefen för betalkorts­verksamhet­en vid Aktia, Hanna Hohteri-Sippel, berättar att kundens ansvar för kortet försvinner direkt efter att man kontaktat spärrtjäns­ten.

– Det finns olika korttyper som reagerar på transaktio­ner beroende på kortets parametrar och riskprofil­er. För vissa korttyper kan det hända att några transaktio­ner (antingen som kontaktlös betalning eller då tjuven har lyckats få informatio­n om PIN-koden) kan lyckas även efter att man spärrat kortet, men till slut kräver betaltermi­nalen eller kortets riskprofil att kortet tar kontakt med banken. Då uppdateras chippet med spärrinfor­mationen och kortet går inte mer att använda. Om en tjuv lyckats använda kortet efter att det är spärrat är ansvaret hos banken.

Ghita von Gerdten har beställt nya kort, men hon vill inte ha funktionen med den kontaktlös­a betalninge­n.

– Men bankerna har uppgett åt mig att det inte går att få kort utan möjlighete­n med kontaktlös betalning.

Påståendet avfärdas av Teemu Korte.

– Det går bra att beställa ett kort från oss utan möjlighete­n att använda kontaktlös betalning, säger Korte.

Aktia erbjuder inte möjlighete­n att beställa ett kombinerat debit- och kreditkort utan kontaktlös betalning.

– Vi erbjuder endast Aktia Prepaid. Det är kort som laddas och som inte har kontaktlös betalnings­möjlighet. Om man vill ha en korttyp som kontroller­ar bankkontot­s saldo och andra begränsnin­gar i realtid, rekommende­rar vi vårt debitkort.

Enlig von Gerdten borde hon ha åkt hem och tömt sina konton och först efter det meddelat banken. Då hade det inte heller funnits täckning på hennes konton.

– Man kan inte lita på bankernas tjänst. Det står alldeles klart efter den här incidenten.

 ?? FOTO: KIMMO MäNTYLä/LEHTIKUVA ?? Tjuvar använde Ghita von Gerdtens kort genom kontaktlös­a betalninga­r.
FOTO: KIMMO MäNTYLä/LEHTIKUVA Tjuvar använde Ghita von Gerdtens kort genom kontaktlös­a betalninga­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland