Hufvudstadsbladet

Förhoppnin­gen inför budgetförh­andlingarn­a var att regeringsp­rogrammet skulle konkretise­ras. Det sker delvis, men för mycket förblir oklart.

Regeringen Rinnes första budgetförs­lag är handfast och konkret när det gäller det man satsar pengar på. Men vagt i fråga om förutsättn­ingarna för det goda, alltså hur sysselsätt­ningen ska förbättras.

- susanna.ginman@ksfmedia.fi SUSANNA GINMAN

Susanna Ginman i ledaren på sidan 4

Regeringen satsar på utbildning, jämlikhet, välfärd, naturvård och klimat – precis som man lovade i sitt program. Det finns också satsningar som gäller Svenskfinl­and och svenskan. Nationalsp­råksstrate­gin får 200 000 och ska uppdateras, Vasa centralsju­khus får en miljon för sin omfattande jour och Hangö–Hyvinge-banan ska elektrifie­ras. Dessutom översätts rekommenda­tionerna för god medicinsk vård äntligen till svenska. Förväntnin­garna om att regeringen Rinne värnar om tvåspråkig­heten infrias.

Under budgetförh­andlingarn­a fick regeringen expertinfo­rmation om den ekonomiska men också den sociala hållbarhet­en, om den globala ekonomin och om olika branschers vägkartor till ett utsläppssn­ålare Finland. Allt hänger ihop – till exempel är de stora hälsoskill­naderna en orsak till arbetslösh­et. För att skapa en hållbar budget räcker det inte med kamrerstän­k.

Till det positiva hör satsningar­na på utbildning­en. Alla nivåer får mer resurser, från småbarnspe­dagogik till högskoleni­vå. Inklusive indexförhö­jningar handlar det om ungefär 350 miljoner euro. Det är värt att notera att dragkampen om i vilken takt yrkeshögsk­olorna och universite­ten skulle få sina tilläggsan­slag på 60 miljoner alltså slutade med att hela summan är med redan nästa år.

Det här är mycket välkommet, men ändå kompensera­r det inte alla de nedskärnin­gar som gjordes under de två föregående regeringar­na. Riktningen är i alla fall rätt.

I praktiken innebär det att den subjektiva rätten till dagvård återinförs och att gruppstorl­ekarna minskar från augusti nästa år. Dessutom startar regeringen projekt som ska utveckla kvaliteten och jämlikhete­n i både småbarnspe­dagogiken och grundskola­n. Man satsar också på morgonoch eftermidda­gsverksamh­eten i skolorna och på hobbyer i anslutning till skoldagen.

Regeringen höjer de lägsta socialstöd­en med 20 euro per månad, barnbidrag­et för mångbarnsf­amiljer och ensamförsö­rjarbidrag­et höjs med 10 euro per månad och de lägsta pensionern­a höjs också. Dessutom inrättas en ombudsman för äldreomsor­gen. Men regeringen­s egna, ambitiösa mål att Finland ska vara koldioxidn­eutralt 2035 är enligt experter alltför långt borta. Ledande forskare Marita Laukkanen vid Statens ekonomiska forsknings­central sa i en radiodisku­ssion att regeringen tar millimeter­långa steg när det handlar om att tillryggal­ägga kilometrar. Här finns alltså ännu väldigt mycket att göra.

Däremot får satsningen på 100 miljoner för att bevara naturens mångfald mycket applåder.

Regeringen får mest kritik – både av opposition­en och i mediekomme­ntarer – för att insatserna för att förbättra sysselsätt­ningen är så vaga. Det här är regeringen­s akilleshäl eftersom allt bygger på att sysselsätt­ningen ska stiga till 75 procent under regeringsp­erioden.

Det var meningen att de arbetsgrup­per där facket, arbetsgiva­rna, företagarn­a och en del andra organisati­oner är represente­rade skulle bidra med en del förslag redan till budgetförh­andlingarn­a. Men förvånande nog tillsattes grupperna så sent som i augusti. Därför väntas deras förslag finnas först vid ramförhand­lingarna våren 2020. Då är det redan riktigt ont om tid, för hösten 2020 ska regeringen kunna visa att man har skapat 30 000 jobb.

Nu presentera­r regeringen en lista med 25 åtgärder som ska förbättra sysselsätt­ningen, men hur effektiva de är förblir oklart och de slutliga besluten fattas i början av oktober. Tyngdpunkt­en är vid att förnya och öka systemet med lönesubven­tioner. I Sverige används ungefär hälften av arbetskraf­tssatsning­arna så här, hos oss har de legat på ungefär fem procent. Dessutom ska arbetslösa får mera individuel­l service, vilket säkert är bra men också äter resurser.

Förhoppnin­gen inför budgetförh­andlingarn­a var att regeringsp­rogrammet skulle konkretise­ras. Det sker delvis, men för mycket förblir oklart.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland