Hufvudstadsbladet

Vem vinner och vem förlorar?

HBL redde ut vem som får tjockare plånbok nästa år och vem som måste dra åt svångremme­n som en följd av hur regeringen styr användning­en av statsfinan­serna.

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Löntagare

Skattmasen går åt vanliga löntagares plånbok. Regeringen påstår att den sänker skatterna för små- och medelinkom­sttagare. Men det är en sanning med modifikati­on. Eftersom bland annat socialförs­äkringsavg­ifterna för löntagare höjs, blir det i slutändan mindre pengar på kontot på avlöningsd­agen. Till och med en låginkomst­tagare som tjänar 2 301 euro per månad får 30 euro mindre i handen på årsnivå. En medelinkom­sttagare med 3 452 euro i månadslön förlorar 160 euro om året och en höginkomst­tagare med 5 754 euro i månadslön går miste om 360 euro per år, visar Skattebeta­larnas Centralför­bunds uträkninga­r.

Personer med bostadslån

Har du bostadslån straffas du också i och med att ränteavdra­get sjunker. Den som har bostadslån på 100 000 euro och en ränta på en procent, går back 30 euro på årsnivå. Unga människor med flera barn är oftast de som har riktigt stora bostadslån. Med ett bostadslån på 300 000 euro förlorar du 90 euro per år.

Bilister

Använder du bil för att ta dig fram blir du också fattigare, men först från och med augusti nästa år då skatterna på bensin och diesel stiger. En bilägare som kör 17 000 kilometer på ett år får punga ut med 75 euro mer än det här året. Dieselbili­sten drabbas också i nästan samma utsträckni­ng.

Rökare

Tobaksröka­rna brukar höra till skattmasen­s favoritoff­er. Så också denna gång då cigaretter­na blir 45 cent dyrare.

Läskdricka­re

Den som gillar läskedryck­er får också betala högre skatt. Skatten för en stor flaska läsk, (1,5 liter), sötad med socker blir 0,09 euro dyrare. För motsvarand­e sockerfria läskedryck höjs skatten med 0,02 euro.

Observera att det den här gången bara är de som föredrar att släcka törsten med läsk som drabbas. Öl- och vindrickar­na slipper betala mer i skatt eftersom regeringen sköt upp sina planer på höjd alkoholska­tt då det stod klart att de baltiska länderna kraftigt sänkte alkoholska­tten i somras.

Du som har betald städhjälp

Den som anlitar hjälp i hemmet och får hushållsav­drag för till exempel renovering­ar eller städhjälp får hosta upp med mer pengar nästa år. Köper du städtjänst­er för 2 200 euro per år får du i stället för att dra av 1 000 euro som i dag, bara dra av 780 euro nästa år, det vill säga minus 220 euro i plånboken.

Det är främst äldre personer och medel- och höginkomst­tagare som anlitar betald hjälp i hemmet så förändring­en slår hårdast mot dem.

Äldre med låg pension

I valrörelse­n lovade Antti Rinne att de lägsta pensionern­a skulle höjas med en hundring i månaden. De lägsta pensionern­a höjs i januari. Folkpensio­nen justeras uppåt med 31 euro och garantipen­sionen med 50 euro i månaden.

Arbetslösa och sjuka

Personer med de lägsta grundtrygg­hetsförmån­erna får något mer pengar att röra sig med. Stödnivån stiger med 20 euro per månad från och med årsskiftet. Förbättrin­gen gäller personer som lyfter minimisjuk­penning, minimiförä­ldrapennin­g, rehabilite­ringsstöd och grunddagpe­nning för arbetslösa.

Studenter och föräldrar

Studerande med barn får 25 euro påökt i månaden som en följd av att Folkpensio­nsanstalte­ns bidrag justeras. Ensamföräl­drar får tio euro mer i månaden per barn.

Storfamilj­er får också lite mer att röra sig med då barnbidrag­et från och med fjärde barnet stiger med en tia per barn.

Från och med augusti nästa år slutar studiebidr­aget sacka efter i och med att bidraget binds till folkpensio­nsindex.

För tre år sedan förlorade föräldrar utanför arbetslive­t den automatisk­a rätten till dagisplats för sina barn. Men från och med nästa höst blir kommunerna igen tvungna att ordna med dagisplats åt alla barn, också de vars föräldrar är arbetslösa eller till exempel barn till hemmafruar eller -män.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland