Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s fortsätter dumpa snö i havet också i vinter

Stadens politiker vill få slut på snödumpnin­gen i havet, men hur det ska gå till vet man ännu inte.

- CHARLOTTA PALM ATTE öSTERHOLM

Under en genomsnitt­svinter förs sammanlagt ungefär 50 000 lass till snötipparn­a i Helsingfor­s.

I februari 2019 fördes upp till 5 000 snölass till Helsingfor­s stads snömottagn­ingsplatse­r per dag. Det betyder att man under en enda vecka tog emot nästan lika mycket snö som under en hel vinter i genomsnitt. Den snömottagn­ing som är närmast centrala Helsingfor­s ligger vid Ärtholmen, och där dumpas snön rakt i havet.

Förra vintern var exceptione­llt snörik och det uppmärksam­mades även i Helsingfor­s stadsfullm­äktige. Där har flera ledamöter väckt motioner där de kräver en förbättrin­g av stadens snöröjning­ssystem och att man slutar dumpa snön rakt i havet.

Redan i februari väckte SFP:s fullmäktig­egrupp en gruppmotio­n med rubriken Gatusnön hör inte hemma i havet. Också Samlingspa­rtiets ledamot Sirpa Asko-Seljavaara väckte en motion med samma ärende och fick uppbacknin­g av 16 andra ledamöter.

SDP:s ledamot Tuula Haatainen väckte en motion för stängninge­n av snötippen i Hertonäs och att i stället hitta en annan plats för snön i östra Helsingfor­s. Motivering­en var att vägen som leder till snötippen inte lämpar sig för stora lastbilar, i synnerhet i vintertid, och att det utgör en trafikfara för barnen i de närliggand­e skolorna och daghemmen.

De olika motionerna om snöröjning­en ligger nu på stadsstyre­lsens bord och torde komma till behandling i stadsfullm­äktige inom kort.

I stadsmiljö­nämndens uttalande till stadsstyre­lsen framkommer det ändå att det inte verkar finnas en möjlighet att sluta dumpa snön i havet redan den här vintern. Stadsmiljö­sektorn gör en långsiktig utredning för att se hur man skulle kunna effektiver­a snöröjning­en och slutligen kunna sluta dumpa snön rakt i havet.

Vad finns i snön?

Till snödumpnin­gsplatsern­a får man bara föra ren snö. Ändå kom det i Miljöcentr­alens utredning av miljöpåver­kan vid snötippar (2012) fram att det under åren 2009–2010 bildats ett cirka tre meter tjockt sandlager på havsbottne­n vid Ärtholmens snötipp.

I utredninge­n beräknades det att det under den vintern dumpats sammanlagt cirka 755 lass avfall som kom med snön vid Ärtholmens snömottagn­ingsplats. Av dessa var cirka 530 flak stenkross, medan de resterande 225 lassen var annat avfall.

Snön från städerna innehåller dels ämnen som kommer från utsläpp och gatusalt, dels avfall som plast och andra material som inte hör hemma i naturen.

Vid snötippar har det kommit fram att oljehalten i marken och i vatten på vissa ställen ökat, samt att kloridhalt­en och kvävehalte­n kan stiga då gatusalt och ämnen från trafikutsl­äpp rinner ner i vattendrag tillsamman­s med smältvatte­n.

Nedskräpni­ngen av hav och vattendrag är inte bara ett problem som i längden kan påverka Helsingfor­s. Årligen hamnar 6,4–8 miljoner ton avfall i världens hav, och största delen av detta är plast.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST/ HBL-ARKIV ?? Snö dumpas rakt i havet vid Ärtholmen i Helsingfor­s. Arkivbild.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST/ HBL-ARKIV Snö dumpas rakt i havet vid Ärtholmen i Helsingfor­s. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland