Hufvudstadsbladet

Tvist mellan HRT och återförsäl­jare om resekorten

Från och med nästa år ska det gå att köpa och ladda resekort i över 550 affärer och kiosker, vilket är en betydande ökning. Men på R-kiosken hotar man med att dra sig ur återförsäl­jningen, och inte heller på Kesko är man förtjust över att HRT avskaffar pr

- ANNA SVARTSTRöM 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi

I dag säljs resekorten för kollektivt­rafiken i huvudstads­regionen i 265 kiosker och butiker. Från 2020 ska antalet vara uppe i över 550.

Ökningen kommer av att styrelsen för Helsingfor­sregionens trafik har godkänt Keskos och S-gruppens (HOK-Elantos och VarubodenO­slas) anbud.

På HOK-Elanto är ekonomidir­ektör Laura Oja nöjd.

– Nu kan vi börja sälja och ladda korten i alla Alepor, S-marketar och Prismor i vårt område.

Dessutom ingår fem av Varuboden-Oslas affärer. Från att ha erbjudit servicen i 35 av S-gruppens butiker kommer den att börja ges i över 190.

Som HBL skrev på tisdagen träder en annan betydande förändring i kraft vid årsskiftet. HRT slutar då att betala provision till återförsäl­jarna. Hittills har den handlat om ungefär 2 procent per laddning. I stället kan återförsäl­jarna ta ut en serviceavg­ift som de själva prissätter.

Styrelsen var inte enig i sitt beslut att slopa provisione­n.

Laura Oja säger att HOK-Elanto ännu inte har beslutat om butikerna lägger på en avgift och hur stor den i så fall är.

Det finns ett tryck på en avgift, menar hon. Ett krav är att affärernas kassasyste­m integreras med HRT:s vilket ger smidigare hantering men också leder till utgifter.

– Självklart är en serviceavg­ift något vi kan konkurrera­r med, på samma sätt som mjölkprise­t är det.

Förändring­en i kassasyste­met gör att biljettern­a inte är klara att börja säljas i alla affärer genast vid årsskiftet, utan Oja säger att det kommer att dröja till in på våren innan allt fungerar som det ska.

”Godkända anbud är bindande”

R-kioskerna står i dag för hela 80 procent av återförsäl­jarnas försäljnin­g. HBL rapportera­de redan på tisdagen är vd Teemu Rissanen missnöjd över att provisione­n försvinner.

Enligt honom är det orättvist för kunderna att priset på biljetter kan varierar beroende på var de köps, och att HRT, som han ser det, tvingar återförsäl­jarna att lägga på en serviceavg­ift, medan ingen sådan finns i mobilappen.

Han pekar också på utgifter som uppstår av försäljnin­gen.

I går sade han att R-kiosken på allvar måste överväga om det lönar sig att fortsätta med återförsäl­jningen.

– Inte finns det riktigt affärsverk­samhet för oss i det här men inte kan vi hålla på med välgörenhe­t heller.

Visst blir en del försäljnin­g vid sidan om, medger han, då en kund kommer in för att ladda sitt kort och samtidigt handlar något annat ur kioskens utbud. Affärsmäss­igt räcker det ändå inte till enligt Rissanen.

Han säger att R-kiosken kommer att föra diskussion­er med HRT och se om man når en lösning, men låter förstå att det inte är självklarh­et att kioskerna fortsätter ladda och sälja biljetter.

På HRT är Mari Flink, avdelnings­chef för kundrelati­oner och försäljnin­g, förvånad över Rissanens uttalande. I villkoren i anbudsförf­arandet står det tydligt att HRT ändrar sin modell.

– Styrelsen godkände de inkomna anbuden utifrån de här villkoren och ett godkänt anbud är bindande.

De nya återförsäl­jarna har enligt henne förbundit sig att sälja biljetter och resekort till och med 2024.

Grundregel­n är att ett godkänt anbud är ett avtal. Teemu Rissanen säger ändå att R-kiosken ännu inte har skrivit under avtal.

Är det inte ett avtalsbrot­t om ni backar ur? – Det vill jag inte ta ställning till, säger Rissanen.

På Kesko säger serviceche­f Petri Toivonen att möjlighete­n att köpa resekort har stått högt på konsumente­rnas önskelista. Det har kommit fram i kundunders­ökningar.

Nu är ett tiotal K-butiker återförsäl­jare och enligt Toivonen är tanken att de ska bli betydligt fler. Men hur många affärer det kommer att handla om och om Kesko kommer att ta ut en serviceavg­ift är inte bestämt.

Även han är kritisk till att provisione­n avskaffas.

Är det inte klart att ni går med? – Vi håller på att undersöka situatione­n. Förstås har vi varit med i anbudsförf­arandet på allvar.

På HRT betonar Flink att det senare i höst blir möjligt att ladda sitt resekort också på Internet.

 ?? FOTO: HRT ?? Från årsskiftet kan priset på biljetten i kollektivt­rafiken variera beroende på var du köper eller laddar ditt kort. Det beror på att HRT avskaffar den provision som bolaget betalat återförsäl­jarna, som i stället kan bestämma en egen avgift.
FOTO: HRT Från årsskiftet kan priset på biljetten i kollektivt­rafiken variera beroende på var du köper eller laddar ditt kort. Det beror på att HRT avskaffar den provision som bolaget betalat återförsäl­jarna, som i stället kan bestämma en egen avgift.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland