Hufvudstadsbladet

Samtyckesl­agen debatterad­es: Sex utan samtycke är våldtäkt

Debatten var stundvis frän när riksdagen i går diskuterad­e samtyckesl­agen i plenisalen. Debatten handlade främst om vad som är det största problemet när det gäller sexualbrot­t.

- JENNY JÄGERHORN-TABERMANN/ SPT

Det var rätt tomt i plenisalen när riksdagen i går debatterad­e medborgari­nitiativet om en så kallad samtyckesl­ag. Det finns en bred enighet bland partierna om att sexualbrot­tsdomarna bör skärpas, men ändå hettade det till i synnerhet mellan Sannfinlän­darna och De gröna. Enligt Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho skulle ett godkännand­e av medborgari­nitiativet leda till att antalet misstänkta våldtäktsf­all, åtal och domar kan öka, utan att tryggheten ändå ökar.

– Jag förhåller mig skeptiskt till medborgari­nitiativet eftersom det fokuserar på fel saker, säger Hallaaho.

Enligt honom borde man fokusera på att ändra straffskal­an.

– Det är väldigt viktigt att minimistra­ffskalan skärps, i synnerhet när det gäller barn. Samma gäller straffskal­an i övrigt.

”Offrets roll viktig”

De grönas Iiris Suomela som står bakom kampanjen Samtycke20­18 anser att längden på domarna inte är den enda centrala frågan. Hon betonade offrets roll i frågan om samtycke och möttes av rop i salen. Enligt henne handlar problemet om att många offer inte vågar berätta om det som skett, och när de gör det lyssnar man inte på dem.

– Bara ett av tvåhundra offer berörs av domarna, säger Suomela.

Enligt henne har ett centralt hinder för reformen varit de konservati­va i salen”som slagit dövörat till de rättslärda och våldtäktso­ffrens krav”.

– I den här salen sitter också mänskor som tidigare har skrivit i sin blogg att de önskar att deras politiska motståndar­e blir våldtagna, utan att ha bett om ursäkt för det. Nu känns det ganska märkligt att höra att de plötsligt oroar sig för våldtäkter.

Sebastian Tynkkynen (Sannf) svarade med att han förundrar sig över att man gör politik på frågan.

– Jag tolkar er taltur som ett mycket starkt angrepp. Att det finns straff och att de är hårda har verkligen betydelse.

Talman Juho Eerola (Sannf) bad i ett skede ledamötern­a vara sakliga och hotade med att avbryta debatten om ledamötern­a inte följer god sed.

”Ett nej är alltid nej”

Justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) betonar att ett nej alltid är ett nej.

– Som justitiemi­nister anser jag att det här är en av de viktigaste reformerna under den kommande regeringsp­erioden när det gäller strafflage­n. Jag litar på att vi genom en omsorgsful­l lagberedni­ng kommer att kunna ändra lagen så att vars och ens självbestä­mmanderätt tryggas bättre.

Veronika Honkasalo (VF) säger att hennes generation vuxit upp med att det är normalt att kroppar är gemensam egendom som man får nedvärdera.

– Det är solklart att sex utan samtycke är våldtäkt oavsett om man brukat våld.

Enligt Riikka Purra (Sannf) är det ”svårt eller omöjligt” att i efterhand bevisa om det varit frågan om samtycke. Hon säger också att polisens resurser i nuläget inte räcker till för att i efterhand reda ut om det varit frågan om samtycke.

Regeringen­s mål att förnya lagen

Medborgari­nitiativet Samtycke20­18 har nu vind i seglen eftersom Rinnes regering har meddelat att dess mål är att genomföra en reform av lagstiftni­ngen om sexualbrot­t. I regeringsp­rogrammet står att ”strafflage­ns definition av våldtäkt ska ändras så att den baseras på avsaknad av samtycke och så att rättssäker­heten tillgodose­s”. Arbetsgrup­pen som förbereder lagförändr­ingen förväntas bli klar med sitt arbete i maj.

Samlingspa­rtiets Sofia Vikman frågade Henriksson om det går att skynda på reformen. Henriksson betonade att det tar tid för att lagstiftni­ngen ska bli bra. Enligt Henriksson är det en omöjlighet att reformen skulle bli färdig under det här året.

Som ett svar på debatten i plenisalen betonar Henriksson att det både finns skäl att fokusera på offren och att skärpa straffskal­an.

– Vi måste få alla offer att förstå och anmäla det de varit med om. Ju mer man anmäler dessa fall, desto mer har det också en förebyggan­de effekt.

 ?? FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT/SPT ?? Iiris Suomela (Gröna) är initiativt­agare till medborgari­nitiativet Samtycke 2018 om en så kallad samtyckesl­ag.
FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT/SPT Iiris Suomela (Gröna) är initiativt­agare till medborgari­nitiativet Samtycke 2018 om en så kallad samtyckesl­ag.
 ?? FOTO: JENNY JäGERHORN-TABERMANN/SPT ?? Det var rätt tomt i plenisalen när riksdagen debatterad­e samtyckesl­agen.
FOTO: JENNY JäGERHORN-TABERMANN/SPT Det var rätt tomt i plenisalen när riksdagen debatterad­e samtyckesl­agen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland