Hufvudstadsbladet

Drick inte alkohol om du har ölmage

Ny forskning visar att små mängder alkohol ökar risken för att utveckla allvarliga leversjukd­omar.

- BELÉN WECKSTRÖM

Hittills har vuxna med fettlever blivit uppmanade att inte konsumera mera än två till tre doser alkohol per dag för att förhindra att tillstånde­t förvärras. Den nya studien visar att alkohol inte borde konsumeras över huvud taget – inte ens i små doser.

Fettlever, som orsakas av bukfett eller överkonsum­tion av alkohol, är den vanligaste leversjukd­omen i Finland. Sjukdomen är ett tillstånd då minst fem procent av cellerna i levern är fettceller.

– Fettlever kan i princip drabba vem som helst, säger docent Fredrikåbe­rg som har medverkat i undersökni­ngen.

Han är också specialist i gastroente­rologi.

Konsekvens av alkohol

Det finns två olika sorters fettlever – icke-alkoholrel­aterad fettlever och alkoholrel­aterad fettlever.

– Den vanligaste orsaken till ickerelate­rad fettlever är att man äter för mycket kalorier, framför allt socker, i förhålland­e till vad man förbrukar. Överflödig­t socker omvandlas till fett och lagras i levern, säger Åberg.

– I många fall är fettlever en konsekvens av alkohol och riskfaktor­er, som övervikt och vuxendiabe­tes.

Mellan 70–80 procent av dem som har markant bukfetma har också fettlever.

Det finns ingen medicin mot fettlever utan tillstånde­t kan förbättras genom viktnedgån­g, motion och hälsosam kost. Det är viktigt att vidta åtgärder, annars kan man utveckla skrumpleve­r eller cancer. Vid det skedet är det enda som kan bota sjukdomen en levertrans­plantation.

– Vid alkoholrel­aterad fettlever är det mest centrala att lämna bort alkoholen helt och hållet, säger Åberg.

Knappt en portion

Undersökni­ngen, gjord i samarbete med Helsingfor­s universite­tssjukhus och Institutet för hälsa och välfärd THL, baserar sig på studier och hälsounder­sökningar gjorda av THL.

Bland de 8 000 patientern­a med fettlever som har undersökts har det visat sig att de som konsumerar mer än tio gram alkohol per dag löper en fördubblad risk att utveckla någon allvarliga­re leversjukd­om än de som inte konsumerar alkohol.

En alkoholpor­tion, som en liten mellanöl, ett glas vin eller fyra centiliter starksprit, består av 10–14 gram alkohol. Alltså påverkar små mängder alkohol fettlever markant.

– Ett stort glas öl påverkar en person med fettlever lika allvarligt som fyra stora glas påverkar en person med normala levervärde­n.

Fettlever är den vanligaste leversjukd­omen i Finland och drabbar ungefär en fjärdedel av finländarn­a i vuxen ålder. Bland de vars vikt är hälsosam är andelen 10–20 procent.

Varje år kräver fettlever ungefär tusen finländare­s liv och siffran förväntas stiga. För det mesta är det personer i medelålder­n som drabbas, men fettlever har blivit allt vanligare hos unga vuxna och till och med barn.

– Genetiska faktorer har antagligen en större betydelse hos personer som drabbas av fettlever i ung ålder. Undviker man bukfetma och minimerar sitt alkoholbru­k är betydelsen av genetiska faktorer i de flesta fallen minimal, säger Åberg.

 ?? Foto: kasto80/mostphotos ?? Viktminskn­ing, motion och en hälsosamma­re livsstil kan motverka fettlever.
Foto: kasto80/mostphotos Viktminskn­ing, motion och en hälsosamma­re livsstil kan motverka fettlever.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland