Hufvudstadsbladet

Vinprovnin­gar utan tillstånd – misstänks för alkoholbro­tt

I tio års tid har en person genom sitt företag ordnat vinprovnin­gar – utan tillstånd. Nu är företagare­n misstänkt för grovt alkoholbro­tt. På Regionförv­altningsve­rket uppmanar man andra aktörer, också exempelvis medborgari­nstitut, att se över sina lov.

- ANNA SVARTSTRÖM 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Det är Helsingfor­spolisen som meddelar att man har blivit klar med en förundersö­kning där en person genom sitt företag har ordnat vinprovnin­gar mot avgift.

Verksamhet­en har pågått i över tio år och per år har under tio vinprovnin­gar arrangerat­s. Ungefär femton personer har deltagit i tillställn­ingarna för ett pris på mellan 45 och 70 euro.

– Företaget har ordnat vinprovnin­gar, skaffat mat, drycker, ordnat med föreläsare, gjort reklam för provningar­na och saknat tillstånd, säger förundersö­kningsleda­ren, kriminalko­mmissarie Pekka Seppälä.

Inte heller lokalen där vinprovnin­garna har ordnats har haft utskänknin­gstillstån­d.

Polisen påminner om att försäljnin­g och förmedling av alkohol kräver tillstånd.

Seppälä bedömer fallet som exceptione­llt. Något liknande, som skulle ha gått till åtalsprövn­ing, känner varken han eller Regionförv­altningsve­rket till.

Polisen uppskattar att brottsvinn­ingen i det här fallet uppgår till flera tiotusen euro. Brottsrubr­iceringen är grovt alkoholbro­tt, vilket kan ge fängelse i minst fyra månader och högst fyra år, eftersom ”avsevärd vinning har eftersträv­ats”.

Ärendet går nu till åtalsprövn­ing.

Seppälä vill inte kommentera om gärningen har varit uppsåtlig, eller vad den misstänkta har svarat under förundersö­kningen. Han betonar ändå att verksamhet­en har pågått under en lång tid.

– En arrangör måste ta reda på vilka lov som krävs och skaffa dem. En arrangör måste känna till lagen.

När behövs lov?

Det finns många som ordnar vinprovnin­gar, företag och också till exempel medborgar- eller arbetarins­titut.

Riku-Matti Lehikoinen är chef för alkoholför­valtningse­nheten på Regionförv­altningsve­rket som är den övervakand­e myndighete­n. Han uppmanar dem som ordnar vinprovnin­gar och inte har lov, att ta kontakt för att reda ut om de behöver tillstånd.

– Jag tror att fler fall kan uppdagas, säger han.

Den simpla grundregel­n är enligt honom att ”det inte finns något som gratis sprit”.

Om vin ingår i en tjänst, till exempel en måltid, handlar det enligt lagen om alkoholför­säljning som kräver lov.

Gränsdragn­ingarna är ändå inte alltid väldigt tydliga. Lehikoinen säger att han själv har deltagit i vinprovnin­g ordnad av ett medborgari­nstitut, till ett lågt pris och där vinet har spottats ut.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Helsingfor­spolisen har blivit klar med en förundersö­kning där en företagare har ordnat vinprovnin­gar mot avgift. Ärendet går nu till åtalsprövn­ing.
FOTO: MOSTPHOTOS Helsingfor­spolisen har blivit klar med en förundersö­kning där en företagare har ordnat vinprovnin­gar mot avgift. Ärendet går nu till åtalsprövn­ing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland