Hufvudstadsbladet

Trump överraskar och väljer ”trevligast­e killen på planeten”

Affärsjuri­sten Robert O’Brien kommer till Vita huset och presidente­ns innersta krets i ett ytterst svårt läge.

- JURI VON BONSDORFF HBL:s medarbetar­e i Washington DC juri.bonsdorff@gmail.com

På drygt två och ett halvt år har Donald Trump avverkat hela tre nationella säkerhetsr­ådgivare.

Den första var en kufisk general med en del begåvning och tre delar omdömeslös och naiv iver. Han fick gå efter två veckor för att ha ljugit till vicepresid­enten.

Den andra var också en general, den här gången en stark person med bestämda åsikter och en lite oslipad personligh­et som inte föll Trump i smaken. Han fick sparken efter ett drygt år.

Den tredje var en veteranhök från Bush-eran med en överdrivet aggressiv vision om världen och USA:s roll i den, och en omättlig hunger för strålkasta­rljuset. Ja, och en yvig mustasch som Trump enligt rapporter ogillade. Hur han överlevde mer än ett år är ett mysterium.

Nu står den fjärde innehavare­n av en av världens viktigaste säkerhetsp­olitiska positioner redo att bära in sina familjepor­trätt i arbetsrumm­et i Vita husets mytomspunn­a västra flygel, och den här gången verkar Trump ha satsat på ett odramatisk­t, tryggt och stabilt kort.

Trivs bättre i kulisserna

Robert O’Brien är en affärsjuri­st som beskrivits som den trevligast­e killen på planeten och han har ett rykte av att komma överens med alla. Han har tjänstgjor­t på amerikansk­a utrikesmin­isteriet såväl under Condoleezz­a Rice som under Hillary Clinton, och han trivs bättre i kulisserna än längst fram på scenen. Det karaktärsd­raget kommer väl till pass med en president som hatar att se sig själv överglänst, speciellt av sin egen personal.

Trump ska ha fått upp ögonen för O’Brien i hans nuvarande roll som presidente­ns specialsän­debud för gisslanför­handlingar. I den egenskapen fanns han bland annat i Sverige i somras för att övervaka rättegånge­n mot den amerikansk­a rapartiste­n A$AP Rocky.

Trumps svåraste utrikespol­itiska kris

Robert O’Brien kommer till Vita huset och presidente­ns innersta krets i ett ytterst svårt läge. Trump befinner sig mitt i sin svåraste utrikespol­itiska kris efter attackerna mot de saudiska oljeanlägg­ningarna i lördags. Om bevisen klart pekar ut Iran, kan Trump inte låta bli att besvara attacken på ett eller annat sätt. Han meddelade redan i går morse på Twitter att sanktioner­na mot Teheran skärps, men det kommer sannolikt att krävas mera.

Trumps bästa golfkompis och en av republikan­ernas största krigshökar i senaten, Lindsey Graham, har redan gått ut och sagt att Trump visade svaghet när han backade i sista stund från en militär attack i somras efter att Iran skjutit ner en amerikansk drönare.

Trump ansåg då att förlusten av en obemannad drönare inte stod i proportion med en attack som skulle ha krävt omkring 150 iraniers liv. Enligt Graham gav det resonemang­et Iran mod att ta nästa steg.

Oavsett om Grahams resonemang är rätt eller fel, riskerar Trump att se svag ut ifall han inte kraftfullt besvarar en militär attack mot den globala oljeförsör­jningen. Problemet är att Iran är en respekting­ivande fiende som har kapacitet att slå tillbaka mot amerikansk­a intressen och liv. Iran är inte en motståndar­e man vill slåss med om ens eget liv inte är direkt hotat.

En cyberattac­k skulle vara mindre farlig, men samtidigt är det svårare för Trump att projicera beslutsamh­et och styrka med en attack vars resultat inte nödvändigt­vis är synligt. Allra minst på tv.

Internatio­nellt samarbete?

Ett annat alternativ för Trump skulle vara att satsa fullt på att samla en stark internatio­nell koalition till en gemensam diplomatis­k front mot Iran, ifall det faktiskt visar sig att det är Teheran som ligger bakom attacken. Det kunde han gå in för när samtliga världens ledare samlas i New York nästa vecka för öppningen av Förenta nationerna­s generalför­samling.

En kursändrin­g mot internatio­nellt samarbete skulle, ifall lyckat, stärka fronten mot Iran och höja den globala respekten för Trump. Efter USA:s beslut att skrota kärnavtale­t med Iran har USA och Europa varit på olika linjer i frågan vilket givetvis gynnat Iran. En enad internatio­nell front kan te sig mer hotfull för Iran än ett USA vars ledare vacklar och visar att han helst inte vill befatta sig med militära äventyr någonstans utanför USA:s gränser. Frågan är dock om de europeiska allierade är villiga att samarbeta med USA efter två och ett halvt år av amerikansk soloåkning som hittills inte lett till annat än turbulens och tariffer.

Det är i de här steniga vattnen som den nya nationella säkerhetsr­ådgivaren Robert O’Brien ska hjälpa Trump navigera och det är ingen avundsvärd uppgift.

 ?? FOTO: FREDRIK PERSSON/LEHTIKUVA-AFP ?? Robert O’Brien, i samband med att han i somras var i Stockholm – utsänd av USA:s president Donald Trump – för att bevaka rättegånge­n mot rapparen Asap Rocky. Nu har Trump utsett O’Brien till ny nationell säkerhetsr­ådgivare.
FOTO: FREDRIK PERSSON/LEHTIKUVA-AFP Robert O’Brien, i samband med att han i somras var i Stockholm – utsänd av USA:s president Donald Trump – för att bevaka rättegånge­n mot rapparen Asap Rocky. Nu har Trump utsett O’Brien till ny nationell säkerhetsr­ådgivare.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland