Hufvudstadsbladet

Yttrandefr­iheten är hotad

- JAN-PETER PAUL Helsingfor­s

Samhälle Riksåklaga­ren, med yttrandefr­ihet som specialomr­åde, behandlade sitt område i ett inlägg i HS (7.9). Hon lyfte fram desinforma­tion, halvsannin­gar och allmän kritik som riktar sig till vissa grupper i samhället såsom hot mot demokrati och problemati­ken kring rättsstate­n. Målgrupper för hat är bland annat personer som hör till en viss nationalit­et, har en viss etnisk bakgrund eller bekänner en viss religion. Inlägget är läsvärt och informativ­t.

Det som kom fram i hennes inlägg är att yttrandefr­iheten i vårt land småningom begränsas och att allt fler områden och element kriminalis­eras. Det är fråga om en eskalation där individens rätt att utrycka sig blir mindre transparen­t och i många fall måste prövas i domstol. De demokratis­kt fastställd­a lagarna går före individens rätt att uttrycka sig själv i tal och skrift.

Det är klart att samhället måste skydda sig mot rasistiskt och andra former av hat i synnerhet mot minoritete­r. Men när lagarna går mot de stora globala religioner­nas grundlägga­nde tro och praxis är situatione­n en annan. Man trampar på den allmänna religionsf­rihetens princip som garanteras i EUrätten. I Finland har vi omfattande lagstiftni­ng som direkt strider mot flera världsreli­gioners grundlägga­nde värderinga­r och trossatser. I dag är till och med ledande personer i samhället mål för utredninga­r som uttrycklig­en gäller deras tro och rätten att fritt uttrycka den.

Den politiska teoretiker­n Hannah Arendt har i sin omfattande analys av den totalitära staten behandlat statens roll som begränsare av yttrandefr­ihet. Man tog på 1930-talet bort rätten för judarna att uttrycka sin åsikt. Aristotele­s konstatera­de att yttrandefr­ihet är grunden för att vara en ”fri man” En slav har inte denna frihet. Staten argumenter­ar att den fråntar individen rätten att uttrycka sig fritt baserat på principen av det ”allmännas bästa”. Demokrati är inte en garant för att individen kan uttrycka sig fritt om olika värdefrågo­r, utan kan användas och används för att begränsa den individuel­la friheten. Detta sker i dag i många länder i världen och också bland vissa av EU:s medlemssta­ter.

Vi är på en farlig väg. Det är inte endast polisen och åklagaren som kan säga vad som är rätt eller fel. Det är också en fråga hur vi omfattar och omdefinier­ar vår värdegrund. Samhället är allt mer komplicera­t och mångfasett­erat. Det är inte endast den nordiska välfärdsst­atens värdegemen­skap som längre gäller i vårt land. De stora globalt verksamma religioner­na och kulturerna påverkar också den.

De politiska partierna har delvis förlorat sin traditione­lla värdegrund. De ekonomiska realiteter­na, globaliser­ingen, EU och finansmark­naden påverkar allt mer deras ideologier och värden. Deras verksamhet börjar likna en politisk värdedrivv­ed. Allt är okay. I alla fall i princip om man inte skadar en annan. Internatio­nella standarder, enpartista­ter såsom Kina, de internatio­nella finansföre­tagen, globala storbolag inte minst inom informatio­nssektorn begränsar ett litet lands politiska partiers verksamhet och påverkning­smöjlighet­er. Den nationella statskyrka­n har också allt mer anpassat sig till marknadsek­onomins och individual­ismens krav.

Vi är i en situation där den samhälleli­ga frustratio­nen och den uppfattade maktlöshet­en tar form av hat mot de svaga och utsatta i samhället. Vi lever i en farlig eskalation­sprocess där risken för att staten allt mer begränsar den individuel­la friheten att uttrycka sig eller ens tänka. Utveckling­en är oroväckand­e. Vi vet vad en liknande trend ledde till på 1930-talet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland