Hufvudstadsbladet

Det är bäst att vara tyst

- RURIK AHLBERG är kommundire­ktör i Korsholm.

Den här känslan får de flesta när de sitter i ett sällskap och alla andra har samma åsikt förutom en själv. Man vill inte ha bråk. Kanske man med tanke på framtiden tycker att det är bättre att hålla tyst, för att inte förstöra relationen till personerna i fråga. På det sättet kan man också i fortsättni­ngen tillbringa trevliga kvällar tillsamman­s. Samtidigt vet man att diskussion­en skulle få en helt ny infallsvin­kel om det blev till en riktig debatt, den skulle bli mera mångsidig.

Ibland kommer jag att tänka på undfallenh­etsmännen under Finlands självständ­ighetskamp. Ordet undfallenh­et har en negativ konnotatio­n enligt mig, en grupp fegisar som inte vågade stå på sig när den ryska björnen skulle krama ihjäl Finland. Undfallenh­etsmännens tanke var att man genom förståelse och tillmötesg­ående bättre skulle kunna tillvarata Finlands intressen på sikt.

Orsaken till att jag tänker på denna i dag avlägsna tvekamp mellan aktivister och undfallenh­etsmän är att den uppenbara huvudfåran i Finlands politik är undfallenh­et. Tankespåre­t om långsiktig­a intressen genomsyrar allt. I rekryterin­gar vill man ha lämpliga personer som inte har för vassa kanter. Man skall vara lämplig och smälta in. Statssekre­terare Raimo Sailas är tjänsteman­nen med den starkaste profilen Finland haft under de senaste 30 åren. Kan någon namnge en enda annan finsk tjänsteman? Till en viss nivå är det förstås möjligt att vara annorlunda, men likriktnin­g är ändå den självklara huvudfåran. Så är det än, oberoende av att nya populistis­ka rörelser vuxit till sig.

För orter gäller det att ställa sig in hos riksdag och regering. Det vet alla. Protester kan aldrig ha ett mål att kullkasta ett system. En sådan linje får aldrig överskrida­s.

I politiken är det likadant. Partier våndas med dem som är populära, men med en annorlunda profil än vad partiet som gemenskap har. Dessa röstmagnet­er är välkomna så länge de ger sådana röster till partiet som partiet inte annars skulle komma åt. Men att dessa avvikande profiler skulle få komma in och störa sämjan inom partiet eller mellan partierna vill inte det stora flertalet.

Naturligtv­is utmanas allt det här av de nya populistis­ka rörelserna. Till en stor del är de populistis­ka rörelserna ett resultat av den förhärskan­de medhårspol­itiken. Alla skall tycka ungefär lika om behovet av tillväxt, digitalise­ring, optioner, Posten, invandring och klimat, för att inte bli utstött.

Naturligtv­is handlar det också om vilja till kompromiss­er, pragmatism och saklighet. Det handlar om hela utbildning­ssystem, infrastruk­tur och karriärste­gar. Det är klart att viljan till sämja i stor utsträckni­ng handlar om den uppriktiga åsikten att samhället bäst sköts om i sämja. Historien visar nämligen att det nästan alltid är så att sämja ger det bästa resultatet.

Om det i dag skulle kärva till sig skulle undfallenh­etsmännen ha övertaget.

”Om det i dag skulle kärva till sig skulle undfallenh­etsmännen ha övertaget.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland