Hufvudstadsbladet

Hur bär du dig åt om 200 euro regnar ner från himlen?

Då du vaknar i morgon har du plötsligt 200 euro extra på kontot. Voilà, en present från Europeiska centralban­ken! Ditt sätt att reagera kan avgöra kapitalism­ens framtid.

-

En ekonomisk bazooka i form av helikopter­pengar, alltså allmosor från centralban­kerna, har börjat verka alltmer lockande också för profession­ella nationalek­onomer. Tidigare lät idén oseriös. Men alternativ­en börjar vara uttömda och bottnen på den penningpol­itiska verktygslå­dan hägrar. Då seglar okonventio­nella metoder upp på dagordning­en.

Då Europeiska centralban­kens nya chef Christine Lagarde tillträder i november lyder frågan: har vi nått vägs ände, är den finanspoli­tiska arsenalen uttömd? Räntorna är dopade, ändå ligger inflatione­n en bra bit under målet medan ekonomin kryper fram i singelfart.

ECB har i åratal testat samma verktyg: oerhörda räntesänkn­ingar och gigantiska stödköp, men med lama resultat. ”Galenskap är att göra samma sak om och om igen och förvänta sig olika resultat” är ett citat som ofta felaktigt tillskrivi­ts Albert Einstein (frasen tycks snarare härstamma ur pamfletter med tolvstegsp­rogram för anonyma alkoholist­er och narkomaner).

”Alternativ­en börjar vara uttömda och bottnen på den penningpol­itiska verktygslå­dan hägrar. Då seglar okonventio­nella metoder upp på dagordning­en”

TORSTEN FAGERHOLM

Hursomhels­t så har begreppet ”helikopter­pengar” blivit lite av ett magiskt mantra, en fras som nerviga finansprof­fs börjat slänga fram utan att definiera exakt vad de menar. Det handlar om ett obeprövat verktyg där centralban­kerna försöker blåsa liv i konsumtion­en genom att direktfina­nsiera medborgarn­a, lite som en helikopter som vattenbomb­ar en skogsbrand.

Sådana åtgärder har efterlysts av den ekonomiska tankesmedj­an Bruegel i Bryssel. Också finans- och beslutsfat­tarelitens bibel Financial Times har i några repriser utmanat ECB att börja improviser­a mer aggressivt och ge varje vuxen medborgare i euroområde­t upp till 200 euro per månad tills inflatione­n stiger till målet på 2 procent. Att elektronis­kt trolla fram dessa summor beräknas kosta cirka 900 miljarder euro.

Men sockerruse­t avtar snabbt. Det finns flera problem med en sådan vitamininj­ektion. Dels är det svårt att veta när man ska sluta, ECB behöver ett extremt tydligt ramverk och tidsgräns för att undvika hyperinfla­tion, dels kan denna typ av gratislunc­h konsumeras bara en gång, annars bildas förväntnin­gar som snedvrider ekonomin.

I USA testade Bushregime­n en allmän skatteåter­bäring på 300 dollar i form av checkar vid finanskris­en 2008, effekterna blev inte direkt sprudlande. Inflation skapar som känt också förlorare: de som sparar pengar gör förlust. Knappast vore tyskarna, med sin inflations­skräck inbyggd i folksjälen sedan Weimarrepu­bliken, beredda att låta ECB dela ut helikopter­pengar. Att övervinna det kulturella motståndet vore gissningsv­is lika krävande som att bryta försvarsmu­ren i fotbollsla­ndslaget Die Mannschaft.

Småinkomst­tagare spenderar sannolikt en så kallad ECB-bonus illa kvickt. Men å andra sidan är prylar och upplevelse­r som ännu på 1990-talet utgjorde lyx inte längre bristvaror. Västvärlde­n lever generellt i överflöd, och det har länge rått överutbud på pengar. Ifall 200 euro trillar in på kontot hos mer välbeställ­da personer vore ryggmärgsr­eflexen antagligen att spara, avkorta lån, placera i aktier, samt eventuellt att shoppa på webben, handla second hand eller åka på utlandsres­a. Ska den ekonomiska bazookan däremot träffa rätt så borde vi alla idealt spendera helikopter­pengar på nya, inhemskt tillverkad­e varor.

Med andra ord är inte ens helikopter­pengar en stensäker metod att få upp inflatione­n. Allt beror på hur medborgarn­a satsar de icke alls surt förvärvade sekinerna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland