Hufvudstadsbladet

Landslagsk­aptenen Hiirikoski stannar i Luleå

Damlejonen­s kapten Jenni Hiirikoski har skrivit på ett nytt kontrakt med Luleå vilket betyder att hon stannar hos de svenska mästarna fram till våren 2022.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Efter att ha stått för smått otroliga 186 poäng (60+126) på 129 matcher i den svenska ligan SDHL har den finländska landslagsk­aptenen Jenni Hiirikoski blivit en stor publikfavo­rit i Luleå under sina tre säsonger i klubben.

Hon har vunnit två svenska mästerskap, haft en ledande roll i klubblaget både på och utanför isen och varit en av de bärande krafterna i det finländska landslaget då damlejonen etablerat sig i den absoluta toppen.

Nu väljer den finländska stjärnback­en att stanna i Luleå över säsongen 2021–22. Hiirikoski har en dubbelroll i Luleå där hon är lagkapten och dessutom fysikträna­re.

– Det kändes fantastisk­t roligt när föreningen hörde av sig och ville förlänga mitt avtal redan nu. För jag trivs oerhört bra med laget, föreningen och Luleå som stad. Vi har redan åstadkommi­t mycket tillsamman­s men jag känner fortfarand­e att vi har minst lika mycket kvar att ge, säger Hiirikoski på klubbens hemsida.

Från föreningen­s sida är man förstås nöjda över att kunna knyta världens bästa back till sin klubb för kommande säsonger.

– Det går inte att hitta nog med superlativ för att beskriva en spelare och människa som Jenni Hiirikoski. En spelare som trots att hon år efter år är dominant från sin backpositi­on ändå har ett genuint driv för att utveckla både sig själv och sina lagkamrate­r, säger klubbens vd Stefan Enbom.

– Att hon nu väljer att förlänga med Luleå Hockey/MSSK har ett stort signalvärd­e både till vår egen verksamhet och gentemot övriga hockeyvärl­den om att vi även fortsättni­ngsvis kommer att vara att räkna med i SDHL och utanför våra nationsgrä­nser.

Hiirikoski har spelat 330 matcher i landslaget och noterats för 179 poäng (58+121) i dem. Hon har represente­rat Finland vid 12 VM- och 3 OS-turneringa­r och hon har ett VMsilver, två OS-brons och 6 VM-brons.

Hiirikoski har valts till turneringe­ns bästa back i de senaste åtta mästerskap­en (VM 2019, OS 2018, VM 2017, VM 2016, VM 2015, OS 2014, VM 2013 och VM 2012) och i hemma-VM i våras valdes hon till turneringe­ns bästa spelare (MVP) då hon var snuddande nära att föra damlejonen till ett sensatione­llt VM-guld.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Landslagsk­aptenen Jenni Hiirikoski fortsätter i Luleå de kommande säsongerna.
■
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Landslagsk­aptenen Jenni Hiirikoski fortsätter i Luleå de kommande säsongerna. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland