Hufvudstadsbladet

Norska hundar inte välkomna i agility-VM

Den mystiska sjukdomen som tagit död på över 20 hundar har fått finska Kennelklub­ben att förbjuda de norska hundarna från att delta i helgens agilityVM i Åbo.

- FILIP SAXéN

Efter att en okänd sjukdom tagit död på över 20 hundar i Norge är de norska deltagarna portade från agility-VM i Åbo.

I går genomgick samtliga tävlingshu­ndar en medicinsk undersökni­ng av en veterinär och samtidigt granskades också hundarnas mikrochip och deras vaccinatio­nsintyg. Bara friska hundar får rätt att ställa upp i helgens tävlingar.

Tävlingarn­as ansvariga veterinär Elise Luttinen-Aho säger att idrottande hundar brukar vara friska och i bra skick och att ägarna ofta tar väldigt bra hand om dem.

– Veterinäru­ndersöknin­gen är en del av tävlingsre­glerna och den görs för att skydda hunden och försäkra att den är i tävlingssk­ick, säger Luttinen-Aho.

Veterinäre­rna kollar att hundens allmänna hälsa är i skick och att hundens rörlighet är normal och också tassarnas skick kontroller­as.

Det norska landslaget kommer inte att delta i tävlingarn­a som startar i dag och pågår till söndag på grund av dödsfallen i hemlandet. Det är oklart vad som orsakat sjukdomen och hur pass smittsam den är.

Den finländska Kennelklub­ben har förbjudit norska hundar att delta i evenemang som Kelnnelklu­bben arrangerar. Förbudet är i kraft till 30 september.

Agility är en sportgren där hund och människa samarbetar. Hunden ska ta sig runt en bana med olika hinder så snabbt som möjligt utan att fälla något av hindren eller ta hindren i fel ordning.

 ?? FOTO: JUKKA PäTYNEN/SUOMEN AGILITYLII­TTO ?? Veterinäre­n Matilda Nurmi
■ granskar landslagsh­unden Stella inför VM i Åbo medan föraren Sonja Delatte ser på.
FOTO: JUKKA PäTYNEN/SUOMEN AGILITYLII­TTO Veterinäre­n Matilda Nurmi ■ granskar landslagsh­unden Stella inför VM i Åbo medan föraren Sonja Delatte ser på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland