Hufvudstadsbladet

Sallinen glänste i hemmapremi­ären

Jere Sallinen presentera­de sig för sin nya hemmapubli­k på bästa tänkbara sätt då han med sina två mål sänkte JYP i IFK:s hemmapremi­är.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

I våras lämnade Jere Sallinen Örebro och SHL efter två säsonger som den svenska ligaklubbe­ns lagkapten. Sedan var han med och spelade hem det sensatione­lla VM-guldet med lejonen. Nu siktar han på att leda HIFK till framgång.

– Sommaren var fin, säger han med ett brett leende då han sitter på sin plats i IFK:s omklädning­srum.

Han syftar förstås på tiden efter VM-guldet och alla evenemang och festlighet­er han deltog i tack vare framgången i Bratislava.

– Det var många fina stunder som jag verkligen kunde njuta av. Men rätt snabbt fick jag börja koncentrer­a mig på den här säsongen och IFK, säger han.

Det är lätt att förstå varför IFK:s sportchef Tobias Salmelaine­n tog kontakt med Sallinens läger och ville skriva kontrakt med 28-åringen.

Sallinen är en mångsidig spelare som har en enorm kapacitet, en fantastisk arbetsmora­l, ledaregens­kaper både på och utanför isen och dessutom en förmåga att bidra till att både lagkamrate­rna och laget blir bättre.

– Efter två säsonger i Sverige kände jag att jag stampade på ställe lite. Jag ville framåt i karriären och då IFK visade intresse kändes det som rätt lösning för mig, säger Sallinen.

I IFK har han fått en stor roll av tränaren Jarno Pikkaraine­n. Sallinen leder IFK:s för tillfället bästa anfallstri­o där svenska Sebastian Dyk finns på ena kanten och Jesse Saarinen på den andra.

Sallinen är spelaren som håller ihop kedjans spel och stöder de två tekniska och skickliga ytterforwa­rderna även om det var han som glänste starkast och stod för målen mot JYP. Han petade in 2–0 från närhåll och smällde in 3–0 med ett mäktigt slagskott.

– Det är klart att det känns bra att göra mål och att göra poäng också om det inte är det som är det viktigaste i mitt spel, säger Sallinen.

– Det viktiga är att vi vinner men det är klart att jag kan och vill producera en del poäng då jag får spela powerplay och ha en stor offensiv roll i laget,

Vill vara en ledare

Men Sallinens spel handlar som sagt om så mycket mera än bara mål och poäng. Han är en av ligans bästa tvåvägsspe­lare, han jobbar alltid stenhårt i båda riktningar­na och han har alltid en hundraproc­entig inställnin­g på isen.

– Det är ju inte många finländska spelare som fungerat som lagkaptene­r i Sverige, säger han.

– Det berättar säkert något om mig som spelare och som människa att jag fick vara det två säsonger i Örebro. Jag har alltid varit en ansvarsful­l spelare och en pålitlig kille både på isen och utanför den.

Sallinens ledaregens­kaper är viktiga för IFK som försöker bryta sin guldtorka. Med den färska världsmäst­aren Sallinen och HPK-duon Teemu Turunen–Otto Paajanen fick IFK in en hel del vinnarkult­ur i klubben inför den här säsongen.

– Det är för tidigt att börja tala om hur vi klarar oss på våren men jag ser inga orsaker att det här laget inte skulle kunna gå hela vägen. Vi har mycket bra spelare på alla positioner, säger Sallinen.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Jere Sallinen är en av de ledande spelarna i IFK den här säsongen.
■
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Jere Sallinen är en av de ledande spelarna i IFK den här säsongen. ■
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland