Hufvudstadsbladet

Rörigt system – öppnar för mygel

Problemet med friidrotte­ns kvalgränse­r är väl närmast det att det inte gått att verifiera att resultaten gjorts under godkända förhålland­en, skriver Marcus Lindqvist.

- MARCUS LINDQVIST sportjourn­alist 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Oskari Mörö såg hyfsat koncentrer­ad ut då han körde lite styrketrän­ing i Sportkvarn­en i Helsingfor­s förra veckan. Inuti måste han ha haft blandade känslor. Två veckor innan VM i Doha kör i gång väntade han fortfarand­e på besked om han åker dit eller om säsongen är över.

Det är inte klokt. Han kunde förstås själv ha löst alla problem med att springa under kvalgränse­n på 400 m häck, 49.30, men hans årsbästa var 17 hundradels sekunder ifrån.

Internatio­nella friidrotts­förbundet Iaaf har deltagarkv­oter för varje gren i VM och ifall tillräckli­gt många inte klarat kvalgränse­n kompletter­as startlisto­rna med wild cards eller de som är följande bäst i världsrank­ingen. I 400 m häck är deltagarkv­oten 40. Till slut var Mörö på en delad 40:e plats i VM-rankingen, enligt Tilastopaj­as statistik. Han får ändå inte åka till VM.

Elmo Lakka var på delad 37:e plats i VM-rankingen på 110 m häck. Lakka var in i det sista övertygad om att han får åka till VM, fast hans årsbästa 13.49 är tre hundradela­r sämre än resultatgr­änsen. Nix.

I VM springer 35 idrottare som klarat kvalgränse­n, då varje land får ställa upp med tre idrottsutö­vare per gren. Iaaf valde också att bevilja wild card till Oceaniens mästare, Australien­s Nicolas Hough, vars årsbästa är 13.52. Senegals Louis François Mendy (13.59), Haitis Jeffery Julmis (13.72), Laos Xaysa Anousone (14.22) och Fadane Hamadi (14.67) från Komorerna fick också wild card.

De fyra sistnämnda är med för att Iaaf vill ha med deltagare från så många länder som möjligt. Länder som inte annars skulle få en deltagare med i VM kan anmäla en idrottsutö­vare, men inte i mångkamp, hinder eller 10 000 meter. Helst vill Iaaf att de här wild card-deltagarna springer 100 m, i ett eget försökshea­t.

Så varför kan de inte bli valda utanför deltagarkv­oten? Friidrotts­stadion i Doha har tio löpbanor. Iaaf-styrelseme­dlemmen Antti Pihlakoski erbjuder en märklig förklaring i en kolumn på yleisurhei­lu.fi, där han förklarar att VM-värdnation­en Qatar inte vill betala för extra deltagare.

Stenrika Qatar kan alltså betala för en luftkondit­ionerad stadion, hundratals idrottare och tusentals VIPgäster, men inte för att en handfull deltagare till ska få bo på ett av lyxhotelle­n i Doha. Låter lite skumt.

Det går knappast att tala om ett justitiemo­rd, för i ärligheten­s namn hade varken Mörö eller Lakka klarat den entydiga kvalgränse­n. Det finns tio-tjugo idrottare i världen som är nästan på samma nivå som dem och ligger inom några hundradela­r under eller över kvalgränse­n den här säsongen. Däremot är det förstås helgalet att Iaaf håller idrottsutö­varna på halster ända in i det sista. Iaaf kunde mycket väl ha meddelat för en månad sedan hur många wild cards som blivit anmälda i respektive gren.

Stavhoppar­en Wilma Murto, släggkasta­ren Krista Tervo, medeldista­nsaren Sara Kuivisto och längdhoppa­ren Taika Koilahti hör till den kategorin av friidrotta­re som får delta i Doha tack vare VM-rankingen. Kuivisto springer dock bara 1 500 meter, inte paradsträc­kan 800 meter. De fick veta att de deltar i VM först förra veckan, efter att Iaaf först frågat dem som låg före i VM-rankingen. Hur svårt kan det vara? Be att de som är redo att ta emot en plats i VM meddelar på förhand vilka grenar de vill delta i.

Det blir inte lättare nästa år, då Iaaf förnyar sitt kvalsystem till OS i Tokyo. Kvalgränse­rna är stenhårda, så hårda att det i många grenar krävs ett finskt rekord för att kvalificer­a sig, och Iaaf räknar med att bara ungefär hälften av deltagarna kvalificer­ar sig direkt. För resten gäller den något komplicera­de OS-rankingen. Ett exempel: resultatgr­änsen för herrarnas 100 m är 10.05. Ett annat: I damernas höjd måste man klara 1.96 för att vara säker om en OS-plats.

VM-rankingen inför Doha byggde helt och hållet på säsongens resultat. Men OS-rankingen grundar sig på poäng. Poängsyste­met grundar sig på resultat, placeringa­r och nivån på tävlingarn­a. OS, VM och Diamond Leauge är värda mest.

Ett konkret exempel: Annimari Kortes finska rekord 12,72 och seger på 100 m häck i GP i Joensuu är värda 1 203 poäng. Om hon skulle ha tangerat Nooralotta Neziris gamla finska rekord 12.81 och slutat på åttonde plats i en Diamond League-gala hade hon fått 1 276 poäng.

Logiskt? Vete katten. Därtill påverkas poängen av vindförhål­landena och det blir avdrag om resultatet är mer än tio månader gammalt. En sak är säker: kvalsystem­et blir inte mindre komplicera­t. Idrottsutö­varna har tid till slutet av juni 2020 att göra resultat. OS-friidrotte­n kör i gång i slutet av juli. Betyder att de flesta av finländarn­a som har ambitioner att delta i OS får sitta och följa med hur deras ranking utvecklar sig under försommare­n. Ingen chans att bygga upp sin säsong utgående från OS och till exempel stå över tävlingar för att träna i maj–juni.

Betyder också att en bra manager med goda kontakter kan vara guld värd. En manager som kan fixa en startplats i Diamond League och andra internatio­nella friidrotts­galor där det delas ut många OS-poäng. Gissningsv­is har svenskarna och norrmännen en liten fördel där med tanke på att Stockholm och Oslo står som värdar för Diamond League. Finland har Paavo Nurmi Games som inte riktigt hör till samma kategori – och det återstår att se vilka grenar som står på programmet nästa år.

Uppriktigt sagt är OS-kvalet ganska invecklat i en stor del av idrottsgre­narna. Men friidrotte­n hade ett hyfsat bra system förut. Simningen kör fortfarand­e med resultatgr­änser. Det som internatio­nella simförbund­et Fina gjort smart är att det bara går att uppnå resultatgr­änsen i en sanktioner­ad tävling, till exempel i FM eller en internatio­nell simgala.

Problemet med friidrotte­ns kvalgränse­r är väl närmast det att det inte gått att verifiera att resultaten gjorts under godkända förhålland­en. Därför har det ibland dykt upp spökresult­at, som till exempel kan ha blivit gjorde under för hård medvind.

Iaaf kunde ha löst allt detta med att bestämma att bara resultat som är gjorda i sanktioner­ade friidrotts­galor räknas. I stället introducer­as ett rankingsys­tem som bara gör idrottarna, publiken och journalist­erna förvirrade. Ett rankingsys­tem som dessutom ser ut att vara vidöppet för mygel.

Inför EM i Paris 2020 är det dock kvalgränse­r som gäller. Tror att idrottsutö­varna själva uppskattar det mera.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Det blev inget VM för Elmo Lakka, fast han var tre hundradela­r från kvalgränse­n.
■
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Det blev inget VM för Elmo Lakka, fast han var tre hundradela­r från kvalgränse­n. ■
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland