Hufvudstadsbladet

Avslutar karriären – vann 22 FM-guld

Minna Nikkanen var en föregångar­e för stavhopp i Finland.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Minna Nikkanen är något av en ikon för stavhopp i Finland. Hon har represente­rat Finland i totalt 23 mästerskap, vunnit 22 FM-guld och förbättrat det finska rekordet 16 gånger.

Nu lägger hon av. Ryggproble­men är en av orsakerna till att Nikkanen, 31, beslutat att hon gjort sitt.

– Jag försökte i många år utreda vad det är som förorsakar smärta i längdrygge­n och delvis också symtom i benen. Jag kunde ändå hoppa nästan hundraproc­entigt, då det inte kändes så illa, säger Nikkanen.

Ryggproble­m

För tre år sedan drabbades hon av en svår kramp i ryggen. Efter det hjälpte fysioterap­euten Peter Halén henne med att finna en orsak till smärtorna.

– Pelle kom fram till att problemet ligger i höftens rotation och tillsamman­s med honom lyckades jag bli av med mina besvär, men de kom tillbaka. Jag borde ha hittat orsaken tidigare, säger Nikkanen.

Mindre hopptränin­g

I efterhand kunde Nikkanen ha lagt upp sin träning lite annorlunda. Hon funderar att hon kunde ha gjort mindre hopptränin­g.

– Med tanke på vad vi vet om stavhopp i dag tack vare forskninge­n, så skulle jag inte ha hoppat stav så mycket som jag gjorde då var jag yngre. Jag skulle ha använt mer tid till att öva koordinati­on och annan allmän träning. För min klena kropp skulle det ha räckt med en hopptränin­g i veckan, säger hon.

– Många unga stavhoppar­e ser ut att ha ryggproble­m nuförtiden. Jag skulle rekommende­ra dem att använda mer tid till koordinati­on och den typen av träning.

22 FM-guld

Nikkanen tog sin första FM-medalj 2003, då hon var femton. Totalt vann 11 FM-guld utomhus och lika många inomhus. Hon gjorde sin mästerskap­sdebut i seniorsamm­anhang i VM 2007 och represente­rade Finland i totalt 11 utomhusmäs­terskap för seniorer. Totalt deltog hon i 23 mästerskap för juniorer och seniorer.

Fyra i EM

Hon vann EM-guld i U19, EM-silver i U22 och var fyra samt sexa i inomhus-EM. I utomhus-EM var hon som bäst sjua.

– Jag uppnådde mycket. Jag tyckte om mästerskap­en och gjorde oftast ett bra resultat i förhålland­e till min kondition, och nivån på damernas stavhopp steg en hel del, säger Nikkanen.

– Det är fint att vara den idrottare, som lyfte damernas stavhopp till en ny nivå i Finland.

Förebild

Länge var Nikkanen en ensam stjärna i damernas stavhopp, men under de senaste åren har det kommit fram nya förmågor som Wilma Murto och Saga Andersson. Nikkanen har stått för 38 av historiens 50 bästa hopp utomhus av en finländare. Murto och Andersson är de två andra som ryms bland de femtio bästa. Vanessa Vandy är fyra i statistike­n.

Mellan 2005 och 2018 förlorade Nikkanen FM-guldet bara en gång. Vandy vann FM-guld 2008.

Finskt rekord

Nikkanen delar fortfarand­e det finska rekordet utomhus med Murto. Då Nikkanen satte sitt första finska rekord utomhus 2006 var det 4.16. Inomhus satte hon samma säsong det finska rekordet 4.11. I dag ligger det finska rekordet på utomhus 4.60.

Den här säsongen har hon inte tävlat. Ursprungli­gen övervägde hon ett mellanår.

Prövat allt

Nikkanen är från stavorten Somero och i något skede blev hon övertalad att delta i stavkarnev­alen. Före det hade hon prövat på så gott som alla friidrotts­grenar.

– Jag har prövat allt utom hinderlopp, säger hon och konstatera­r att stavhopp var rätt val.

– Det hjälpte att jag var naturligt snabb och vi kom upp till resultat kring 4,5 meter då jag fick mera styrka i armarna.

Tränare?

I framtiden kan hon tänka sig att bli tränare. Men hon vill först ta lite distans till sin egen karriär.

– Jag har diskuterat med några idrottare och delat med mig av min kunskap helt som en kompis. Det är jag redo för ifall någon anser sig ha nytta av det.

 ?? Foto: Jussi Nukari/ Lehtikuva ?? Damernas stavhopp
■ har tagit ett stort språng framåt under Minna Nikkanens tid.
Foto: Jussi Nukari/ Lehtikuva Damernas stavhopp ■ har tagit ett stort språng framåt under Minna Nikkanens tid.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland