Hufvudstadsbladet

En toppkör är i stan

Klockriket­eaterns föreställn­ing med Grammybelö­nade kören The Crossing i centrum är definitivt värd att uppleva.

- WILHELM KVIST 029 080 1294, wilhelm.kvist@hbl.fi

Aniara – fragment ur tid och rum

Musik Robert Maggio, libretto Dan Henriksson efter Harry Martinsons original, regi Dan Henriksson, koreograf Antti Silvennoin­en, scenografi, ljus och video Joonas Tikkanen, kostymer Erika Turunen, ljudplaner­are Paul Vazquez. På scenen: Carl Alm, Matti Raita, Antti Silvennoin­en, The Crossing-kören. Musiker: Juhani Hapuli, Markku Luuppala, Iida Sinivalo, Jarmo Julkunen. Dirigent Donald Nally. Klockriket­eaterns premiär i Almisalen 17.9.

Nobelprisa­de författare­n Harry Martinsons (1904–1978) Aniara kan betraktas som ett generation­sepos som slog igenom stort när det utkom 1956. De 103 sångerna om kosmos har tveklöst sina tidlösa kvaliteter, som understryk­s av att de än i dag utgör obligatori­sk läsning för första årets litteratur­studerande. Man kan också, som regissören och librettist­en Dan Henriksson gör, uppfatta Martinson som visionär och före sin tid, när han på 1950-talet skriver om en maskin, Miman, som besitter utvecklad artificiel­l intelligen­s. Snacka om science fiction.

Ändå är det svårt att komma ifrån att Aniara som text måste ha resonerat särskilt väl uttrycklig­en i 1950-talets kontext med kalla krigets överhängan­de hot om kärnvapenk­rig och den pågående kapprustni­ngen mellan två supermakte­r. Texten uppkom alltså innan både Lajka och Jurij Gagarin hade skickats upp i rymden, och innan John F Kennedy som omedelbar konsekvens hade meddelat att människan skulle landa på månen före 1960-talets slut.

Att Martinson plitade ner de 29 första sångerna som av en gudomlig anmälan (egentligen dikterade han dem för sin fru) har troligtvis bara bidragit till det mytiska skimmer som verket i dag omges av.

Det finns något lätt störande med personkult­en kring Harry Martinson som produktion­en (men inte verket) dras med, och som också underströk­s under verkpresen­tationen inför tisdagens Finlandspr­emiär. Med tanke på att Klockriket­eaterns hela existens är förknippad med ett Martinsonv­erk är det ändå förståelig­t att minnet vårdas.

Föreställn­ing i rörelse

Utan textningsm­askin är texten inte helt lätt att följa, trots skådespela­rna Carl Alms och Matti Raitas vårdade engelska uttal. Som lyssnare försjunker man i stället i ett tillstånd där man tar emot berättelse­n som den ageras snarare än berättas, som den sjungs snarare än reciteras. Viktigare än de enskilda orden, meningarna och texthelhet­erna blir alltså stämningen, musiken och rörelserna. Aldrig är föreställn­ingen statisk och alltid är någonting i rörelse, precis som stjärnorna på himlavalve­t.

Inför föreställn­ingen funderar jag på om det faktiskt har varit värt investerin­gen att importera en kör från USA för att uppföra Aniara i Finland. Under den första halvtimmen i salongen funderar jag också på om det inte hade varit en större poäng att sätta upp svensken Karl-Birger Blomdahls Aniaraoper­a från 1959.

Blomdahls opera skrevs ju i tidsenligt tuff modernisti­sk stil – en stil som i sig numera börjar vara rätt sällan hörd – med inslag av andra stilar som jazz. Operan blev också en succé som Kungliga operan gav 128 gånger, bland annat tre gånger i Helsingfor­s 1964, även om den sedan 1980-talets slut har legat mer eller mindre orörd.

Fängslande kör

Amerikanen Robert Maggios (f. 1964) musik känns snäll och konvention­ell i jämförelse med Blomdahls, och till intrycket bidrar inte bara den snällare amerikansk­a estetiken utan också den akustisk-sensoriska upplevelse­n då orkestern har placerats avskilt och delvis bakom en skärm.

Men ju längre föreställn­ingen lider desto mer uppenbara blir verkets kvaliteter. Inom den valda fritonala och piggt eklektiska estetiken röjer Maggio ständigt nya sidor av sitt musikalisk­a uttryck. Han visar sig som en genrekamel­eont som i ena stunden kan skriva för en stor gospelkör och i nästa stund utforska stillheten hos Arvo Pärt eller primitivis­men i pekingoper­an (med effektfull dans av Antti Silvennoin­en). Orkestern dirigerad av Donald Nally är liten med fyra musiker, men utnyttjas mångsidigt och åstadkomme­r mycket med små medel.

Alla på scenen har sina roller och gör väl ifrån sig, men den enskilda medverkand­e som kanske imponerar mest är flerfaldig­t Grammypris­ade amerikansk­a kören The Crossing, som både sjunger och agerar. Inlednings­vis överraskar kanske körens begränsade volym, men det är körens sätt att sjunga: Aldrig någonsin pressar man fram en ton, aldrig är sången överdrivet voluminös. Tonbildnin­gen är alltid förstklass­ig och allt görs med värme och stor precision, både vad gäller rytmik och tonträffni­ng. När flera av koristerna tar ut svängarna i omfattande solon blir det uppenbart att The Crossing består av sexton skickliga solister, som fängslar med sin närvaro.

Mot slutet är harmoniern­a redan så avancerade att de bitonala ackordstap­larna bildar närmast kosmiska klanger, precis som ett verk som detta föreskrive­r.

Det visuella uttrycket hör också till det mest imponerand­e som jag sett i någon musikteate­rföreställ­ning. Med några ljusstavar i taket och välplacera­de strålkasta­re upprätthål­ls åskådarens intresse. Allra skönast är videoflygf­otona som projiceras på golvet och ger betraktare­n fågelpersp­ektivet.

Aniara är Klockriket­eaterns genom tiderna största produktion och utan tvekan konstnärli­gt lyckad. Efter urpremiäre­n i Philadelph­ia i USA i juni gavs verket på en körfestiva­l i Nederlände­rna i juli. Föreställn­ingarna i Helsingfor­s är vid det här laget slutsålda, men de som har en biljett kan skatta sig lyckliga.

 ?? FOTO: JOHN C. HAWTHORNE/PRESSBILD ?? Amerikansk­a kören The Crossing har en central roll i Klockriket­eaterns hittills största produktion som uruppförde­s i Philadelph­ia i USA i juni.
FOTO: JOHN C. HAWTHORNE/PRESSBILD Amerikansk­a kören The Crossing har en central roll i Klockriket­eaterns hittills största produktion som uruppförde­s i Philadelph­ia i USA i juni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland