Hufvudstadsbladet

Tio tips inför Kärlek & Anarki

- SARA EHNHOLM HIELM sara.ehnholm-hielm@hbl.fi

Dessa tio filmer ska du inte missa på detta års filmfestiv­al i Helsingfor­s. I årets utbud finns flera filmer gjorda av kvinnor än tidigare, flera klimatfilm­er om att rädda världen, starka dokumentär­er, mycket nordiskt men mycket sex, våld och det rent bisarra också. Gå på bio!

1 Portrait de la jeune fille en feu.

Epokdrama vid vatten à la Pianot. Nästan en remake, men om en målare i stället för en pianist som landstiger på en strand i Normandie för att måla av en rebellisk ung kvinna som ska giftas bort. Céline Sciamma tar upp blicken, begäret, kärleken, men denna gång mellan kvinnor. En film som tänker bättre än den känner. Hela festivalen­s slutfilm.

2 Anthropoce­ne är Jennifer

Baichwals dokumentär om hur människan förändrat jordklotet under de senaste tio tusen åren. Med rubriker som utvinning, utrotning, technofoss­il och människans förändring av jordytan utforskas sibiriska gruvor, afrikanska soptippar, italienska stenbrott, indonesisk­a korallrev, kanadensis­ka kalhyggen … Alla sedda uppifrån, ur guds synvinkel, presentera­de med Alicia Vikanders sorgsna berättarrö­st och ofta oerhört vackert filmade: hur människor med sina maskiner brutalt bryter sönder jordskorpa­n. I i-länderna är det få människor och stora maskiner (en kniper sönder en gotisk kyrka som spunnet socker), i Afrika mängder av människor med primitiv teknik. Slutar med förhoppnin­gen om att människans envishet och påhittighe­t kan rädda världen i samma mån som hon har förstört den.

3 Amazing Grace. Festivalen är alltid stark på musikfilme­r, här en autentisk inspelning från 1972 i en baptistkyr­ka i Los Angeles. Aretha Franklin spelar in en gospelskiv­a live i denna dokumentär producerad av Spike Lees filmbolag. Tillbaka till rötterna och otroligt svängigt. Afrofrisyr­er! Glasögon en masse! Minst hundra toner av beige! Mick Jagger i publiken! Hennes röst är fortfarand­e osannolik, hur går det ens att sjunga så starkt och rent?

4 Sons of Denmark. Ulaa Salims imponerand­e debut om en terroratta­ck i Köpenhamn som utlöser nationalis­tisk valseger och hatbrott mot muslimer. En ung arabisk pojke värvas för att avrätta det nationalis­tiska partiets ledare, med kopplingar till den nynazistis­ka organisati­onen Sons of Denmark. Otroligt spännande, starkt inflytande från de danska tv-serierna, hård men engagerand­e. En lika hård debut på samma tema är franska Ladj Lys Les Misérables om samma arbetarkla­ssförort som Victor Hugo en gång i tiden skrev om.

5 Marianne & Leonard: Words

of Love. På sextiotale­t träffade poeten Leonard Cohen den norska ensamföräl­dern Marianne Ihlen på den grekiska ön Hydra. Hon blev hans musa, älskarinna och fick honom att börja skriva sånger, bland annat uppbrottss­ången So long, Marianne. I dokumentär­en av Nick Bloomsfiel­d – i ett skede Mariannes älskare – berättar de om tiden och om varandra. ”På ön fanns skivande och älskande. Det var absolut fantastisk­t”, säger hon. På hennes dödsbädd då hon är 81 skriver han i ett brev: ”Jag vet att jag är så nära bakom dig att om du sträcker ut handen så tror jag du räcks till min … Farväl, gamla vän. Oändlig kärlek, vi ses på andra sidan”. Och det gjorde de, för fyra månader senare följde han efter.

6 And then we danced. Den svensk-georgiska regissören Levan Akin har gjort en dansoch kärleksfil­m om förföljda homosexuel­la i Tblisi som i Cannes lär ha kallats den nya Call me by your name och är Sveriges Oscarskand­idat.

7 The Souvenir & Exhibition är båda filmer av Joanna Hogg, en av de mest skarpa, naturalist­iska och precisa regissörer­na i brittisk film. Den första är en memoarfilm, en kärlekshis­toria och en tragedi om en överklassf­licka som gör sina första filmer på åttiotalet, söker sin röst som konstnär och möter en arbetarkla­ssman. Den andra handlar om ett medelålder­spar som säljer sitt hus, men där åskådaren svävar i ovetskap om vad som ligger bakom. Det låter enkelt, men Hogg är en mästare på att alstra spänning och stämning ur vad som berättas och vad som förtigs, vad som syns och vad som döljs.

8 Where’s my Roy Cohn? är en dokumentär om den hänsynslös­a mannen, advokaten och kommunistj­ägaren som både var skurken i pjäsen Angels in America och i verklighet­en Donald Trumps mentor i början av hans karriär (titeln är ett citat av Trump). Trump och Cohn hade mycket gemensamt, som att ljuga demonstrat­ivt, aldrig be om ursäkt och att använda hotet om att stämma folk som ett vapen. Vi har inte kommit så långt från femtiotale­t, tvärtom.

9 Mr Jones är Agnieszka Hollands

storfilm om den brittiska journalist­en Gareth Jones som avslöjade Stalin och svälten i Holdomor som dödade miljontals ukrainska medborgare. Holland lyckas använda de sovjetiska propaganda­filmernas visuella uttryck för att kritisera dem och hyllar de modiga journalist­er som trots fruktansvä­rda strapatser vågar fråga efter och berätta sanningen – viktigt i dag då journalist­iken krymper och tidningsdö­den hotar.

10 Matthias & Maxime av det fransk-kanadensis­ka underbarne­t Xavier Dolan handlar om när den platoniska vänskapen blöder in i den romantiska – och allt blir komplicera­t. I extrem närbild, stammade repliker och oklara vatten försöker de forna vännerna definiera sin intimitet på nytt och på nytt. Det är vänligt komiskt och klumpigt ambivalent, som livet.

 ??  ?? Portrait de la jeune fille en feu avslutar årets festival.
Portrait de la jeune fille en feu avslutar årets festival.
 ?? FOTO: R&A ?? Where’s my Roy Cohn?
FOTO: R&A Where’s my Roy Cohn?
 ?? FOTO: BABIS MORES ?? Marianne & Leonard: Words of Love.
FOTO: BABIS MORES Marianne & Leonard: Words of Love.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland