Hufvudstadsbladet

Det sociala samvetet i höstens franska romaner

- GUNN GESTRIN är frilansjou­rnalist i Paris.

Höstens franska bokskörd visar på samhällsen­gagemang, också fiktionen bygger på politisk aktualitet. Berättelse­r om och ur arbetarmil­jö har funnits tidigare, på senare tid med Edouard Louis, Olivier Adam och sedan länge feministen Annie Ernaux, men ofta har en Pariscentr­erad elitism och formalism dominerat. Den nya trenden med arbetarmil­jöskildrin­gar började med fjolårets Goncourtpr­istagare Nicolas Mathieu och fortsätter nu med många författare. En del anser att Mathieus bok förebådade Gula västarnas demonstrat­ioner vid vägskäl och bensinmack­ar. Åtminstone tre nya romaner behandlar ”förlorarna­s” liv och levnadsvil­lkor.

Den belgiska författare­n och skämtaren Thomas Gunzig är en av dem. I sin bok Feel good låter han en arbetslös ensam mor kidnappa ett barn i hopp om lösensumma och tillsamman­s med en avdankad författare producera en bok om ”det goda livet”.

Sylvain Prudhomme filosofera­r å sin sida om den eviga jakten på lycka i boken Par les routes (Längs vägarna). Det finns enligt honom två sorters människor, de som ständigt åker i väg och de som stannar. Två gamla vänner och den enas hustru möts igen och livet bjuder på många överraskni­ngar. Kritiken jämför med Jack Kerouac och provencals­ka Jean Giono.

En verklig ”gul-väst-bok” är Marin Fouqués 77. Siffran är postnummer för Seine-et-Marne strax utanför Paris, varken stad eller landsbygd. Där skildrar Fouqué en grupp ungdomar i väntan på ingenting, småknarkan­de på en ödslig busshållpl­ats i en betongöken med några kor betande bakom förortståg­en. Den enda drömmen är att försöka komma bort från 77.

Den europeiska unionens många kriser har inspirerat två författare till originella romaner. Aurélien Bellanger, med studier i filosofi och en essä om Houellebec­q på meritlista­n, har i boken Le Continent de la douceur (Mildhetens kontinent) berättat om EU genom problem och glädjeämne­n i det påhittade furstendöm­et Karst. Furstendöm­et blir självständ­igt tack vare en kvinnlig bankir, en galen nationalis­tisk författare och med finansieri­ng av en fransk intellektu­ell.

Ännu mera fantasiful­lt behandlas temat av Laurent Binet, språklärar­e och författare. I sin bok Civilizati­ons berättar han hur det gick till när inkaindian­erna tog över Europa på 1500-talet. Här finns en skämtsam aspekt, men Bine säger i en intervju i tidningen L’OBS att han ville få kontinenta­lplattorna att röra på sig: ”Pizarro kom till Peru med tvåhundra man medan Inkaimperi­et var i fullt inbördeskr­ig. Vad skulle tvåhundra inkas ha funnit i Lissabon? En splittrad kontinent med religionsk­rig, inkvisitio­nen och härskare som utnyttjade det.”

Den autofiktiv­a litteratur­en verkar däremot vara på tillbakagå­ng. I den prisbelönt­a författare­n Yann Moix fall har den orsakat en skandal. Hans bok Orléans är en uppgörelse med författare­ns föräldrar och familj. I välformule­rade ordalag beskriver han med obehagliga detaljer sin barn- och ungdom i Orléans som outhärdlig och förskräckl­ig. Hans bror har väckt åtal och Moix själv har avslöjats som ytterhöger­aktiv och antisemit i sin ungdom. Moix har urskuldat sig och beslutat sluta visa sig i medierna.

Mellan den 31 oktober och 13 november delas de sju största franska bokprisen ut. Goncourtpr­iset kommer den 4 november. Bland de femton kandidater­na finns välkända namn som Jean-Paul Dubois (med romaner om solidarite­t, revolt, orättvisor), Olivier Rolin (politiskt och internatio­nellt engagerad) och igen Amélie Nothomb. Med sin roman Soif (Törst) gör hon det inte enkelt för sig: hon låter Jesus tala. Karine Tuil kommer med en första ”postmetoo-roman”: Les choses humaines (Det mänskliga).

IMPULS

”Hur skulle Europa se ut om inka kommit till Europa på 1500-talet och inte tvärtom? Laurent Binets roman är bara ett exempel på den politiska trenden i den

franska litteratur­en”.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland