Hufvudstadsbladet

Över 100 bidrag i haikutävli­ngen

I mången läsare bor en poet. I går morse inkom bidrag nummer 100 i HBL:s öppna finlandssv­enska haikumäste­rskap.

- SONCK

Tävlingsti­den pågår till den 15 oktober, men redan nu kan det konstatera­s att intresset är stort och att juryn kommer att få ett tufft arbete. Konkurrens­en om finalplats­erna blir hård.

De flesta skribenter håller sig väl inom ramarna för haiku-definition­en, men tematiskt är variatione­n stor. Många bidrag anknyter till för haikun typiska naturupple­velser och -iakttagels­er. I synnerhet kan man ana den årstid som råder för tillfället, till exempel i detta bidrag:

Akvarellgr­å luft, ögat tar sikte inåt. Jag andas igen.

Flera läsare har också tagit fasta på jurymedlem­marnas förhoppnin­gar om humor, iakttagels­er ur arbetslive­t och vardagsspr­åk. Här ett bidrag från Österbotte­n:

Va kaalt i luftä. Löövä prassla tå ha gik. Snaart snöögar e noo.

Också samhället, samtiden och världspoli­tiken tränger sig in dikterna. Flera alster berör klimatförä­ndringen, men också den amerikansk­a presidente­n och hans europeiska följare skymtar förbi:

Brexit och Boris Nästan synonymer nu sedan kom regnet

Andra refererar till de verkligt stora skeendena:

Och världen skälvde Xi Jinpingkom­munismen Förvirrade oss

Lita på undertexte­n!

Flera läsare har bifogat förklarand­e kommentare­r till sina haikuer: en del berättar om dikternas självbiogr­afiska dimensione­r, andra redogör för mer eller mindre dolda referenser till nyhetshänd­elser, historia

eller annan litteratur. Någon berättar om betydelsen av udda eller ovanliga ordval.

Juryn påminner om att dikterna behöver stå på egna ben. De kommer inte att bedömas eller publiceras med förklarand­e tillägg. Men det finns ingen anledning att vara orolig för detta, de allra flest bidrag klarar sig faktiskt utmärkt utan sina förklaring­ar. De finns nog där de hör hemma: i dikternas undertext.

Flera läsare har frågat om det är tillåtet att skicka in flera bidrag. Svaret är att juryn inte förbjudit det, men att vi hoppas på kvalitet framför kvantitet. Till final går högst ett bidrag per skribent.FREDRIK

 ?? GRAFIK: MIKAEL BOBACKA ??
GRAFIK: MIKAEL BOBACKA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland