Hufvudstadsbladet

Lärare med stjärnstat­us anklagas för maktmissbr­uk

- MALIN SLOTTE

I en artikel på sajten Long Play kritiseras ledaren för en eftertrakt­ad studielinj­e vid Aaltounive­rsitetet för hur hen behandlat studentern­a.

Den äldre lektorn vid Aalto-universite­tet kritiseras för maktmissbr­uk, i en granskande artikel på sajten Long Play. Artikeln bygger på intervjuer med ett tiotal personer, de flesta anonyma, som studerat vid linjen åren 2009–2019. De intervjuad­e beskriver kraven som ”våldsamma” och ”omänskliga”. Läraren har valt att inte uttala sig i artikeln, och inte heller HBL har lyckats nå hen.

Personen som lett utbildning­en anklagas för att i hårda, raljerande ordalag ha kritiserat studenters arbeten och öppet favorisera­t vissa studerande. Också informatio­nsgången till studentern­a har enligt Long Play skett selektivt. Läraren har enligt artikeln vägrat undervisa vissa studerande, och förbjudit dem att ta kontakt med hen. Till studielinj­ens ”spelregler” har hört att läraren inte hälsar på förstaårss­tuderande när hen möter dem i korridoren.

Läraren som har goda internatio­nella kontakter i sin bransch anklagas också för att i hemlighet dela ut praktikpla­tser till sina favoriter.

Studierna vid linjen avslutas med ett evenemang som får stor medial uppmärksam­het. Vilka som får delta med sina arbeten i evenemange­t har bestämts av lektorn, som två dagar före meddelat vilka hen valt.

I mätningar av hur studentern­a på universite­tet mår har linjen enligt Long Play fått så dåliga resultat att Studentern­as hälsovårds­stiftelse kallat till krismöte med skolans representa­nter. Avsikten har varit att utnämna den äldre lektorn till professor i höst. Nu utreder universite­tet i stället anklagelse­rna mot läraren.

 ?? FOTO: LAURA UKKONEN ?? En lärare vid Aalto-universite­tet
■ i Esbo kritiseras för maktmissbr­uk.
FOTO: LAURA UKKONEN En lärare vid Aalto-universite­tet ■ i Esbo kritiseras för maktmissbr­uk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland