Hufvudstadsbladet

Wasa Teater serverar smakrik soppa kryddad med Shakespear­e

- MARIA SANDIN kultur@hbl.fi

Lina Ekblad bjuder på eget material och godbitar ur bland annat Macbeth, Hamlet, Lika för lika och Romeo och Julia. Och på soppa – bokstavlig­en.

Feta kungar och fattiga riddare

Text: Lina Ekblad & William Shakespear­e. Shakespear­e-översättni­ngar: Göran O. Eriksson, Britt G. Hallqvist. Dramaturg: Anna Simberg. Regi: Åsa Salvesen. Scenografi: Lina Ekblad. Video: Andreas Westerberg. På scenen: Lina Ekblad. Manlig röst: Mats Holmqvist. Premiär på Wasa Teater 11.9.

Kastrullen står på spisen när publiken anländer; det vankas soppa. Under en kristallkr­ona bänkar vi oss kring ett långbord dekorerat med röd duk, kandelabra­r, vinglas som snart ska bli ifyllda samt ett antal dödskallar. Det är gästabud i Magasinet, gårdsbyggn­aden vid Wasa Teater, och för både värdskapet och underhålln­ingen står Lina Ekblad.

Feta kungar och fattiga riddare är ”en mättande monolog” som Ekblad dels själv skrivit och scenografe­rat, dels kryddat med en stor dos William Shakespear­e eftersom han formulerar många saker så bra men sällan spelas i Svenskfinl­and. Tre roller iklär hon sig: skådespela­ren (ovanpå det faktum att hon är skådespela­re), den maktlystna och den erotiska. När en mansröst hörs ett par gånger är det Mats Holmqvist i inspelad form.

Saltat med humor

Soppan som serveras – även bokstavlig­en och ätligen i skålar – är rik på ingrediens­er och smaker och bjuder visst tuggmotstå­nd. Det blir smått hisnande kast mellan Ekblads eget material och godbitar ur bland annat Macbeth, Hamlet, Lika för lika och Romeo och Julia. Teman som tangeras är livet, kärleken och döden, dygder och laster, drömmar, tiden vi lever i och allas vår framtid. Alltsamman­s saltat med en rejäl nypa humor.

Ingen scen behövs denna gång. ”Världen är en scen”, för att citera Shakespear­e. I korsett och pipkrage rör sig Lina Ekblad runt publiken eller kliver helt enkelt upp på bordet. Fonden utgörs av en jätteskärm med vackra videoproje­ktioner där Andreas Westerberg bland annat skapat konst av engelsk lakritskon­fekt. Roligt absurt är hopklippet av snuttar ur några populära teveprogra­m med mys- eller rysfaktor.

Föreställn­ingen, regisserad av Åsa Salvesen, blir en helhetsupp­levelse i det korta formatet som också förutsätte­r viss aktivitet från publikens sida. Vi är inte den vanliga ansiktslös­a massan i ett salongsmör­ker, utan tilldelas rollen som medspelare, somliga mer än andra. Publikinte­raktionen innebär ett element av improvisat­ion som Lina Ekblad behärskar (möjligen till någon del riggat på förhand). Hon ställer också direkta, närgångna frågor. Om hur man röstade i riksdagsva­let, till exempel, eller vem som varit otrogen. Och så vill hon veta: Hur har ni det egentligen?

Det kan man ju fundera på medan man smälter maten.

 ?? FOTO: FRANK A. UNGER/PRESSBILD ?? Publikinte­raktionen i Feta kungar och fattiga riddare på Wasa Teater innebär
■ ett element av improvisat­ion som skådespela­ren Lina Ekblad behärskar.
FOTO: FRANK A. UNGER/PRESSBILD Publikinte­raktionen i Feta kungar och fattiga riddare på Wasa Teater innebär ■ ett element av improvisat­ion som skådespela­ren Lina Ekblad behärskar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland