Hufvudstadsbladet

Historiens vingslag en septemberd­ag

- ELISABETH SANDELIN

Det är en av de där perfekta höstdagarn­a i september, en dag som oftare förekommer i minnet än i verkliga livet. Passar på att undvika turisterna­s Salutorg och en stund leva mera helsingfor­siskt med en kopp kaffe bland svampar, bär och slanggurko­r. Från Engels, empirens, pelarnas och professore­rnas Helsingfor­s släntrar jag över Långa bron till arbetarnas, fackföreni­ngarnas och en gång fabrikerna­s Helsingfor­s. Bron var traditione­llt en symbol för en social gränslinje mellan välbemedla­de borgare och fattiga arbetare. På denna bro utkämpades under inbördeskr­iget i april 1918 en häftig strid mellan rödgardist­er som intagit stadsdelar­na norr om bron och tyska Östersjödi­visionen som understödd­es av vita skyddskåri­ster.

På Hagnäs torg pågår livlig kommers. I arbetarsta­dsdelen som anlades på Broholmen 1897 tornar frukt, bär och lökar upp sig i prydliga pyramider i en färgsymfon­i. Luften fylls av behagliga höstliga aromer och ett stycke arbetarstä­mning finns kvar. Också historien gör sig påmind.

Under dagarna kring Sveaborgsr­evolten i augusti 1906, ett år efter storstrejk­en, kom en avdelning av det röda gardet för första gången att sammandrab­ba med nyuppsatt borgerlig skyddskårs­grupp. I upploppet som kallas Hagnäskrav­allerna mötte dessa två världar varandra och torget hörde de första skotten.

Sätter mig på en enkel uteserveri­ng framför den tillfällig­a paviljonge­n i glas. Det urbana landskapet domineras av Runda huset och det ståtliga Arenahuset­s röda tegelfasad från slutet av tjugotalet. Radiostati­onen fungerade då i Arenahuset­s torn och härifrån sändes den första radiosändn­ingen från Helsingfor­s.

En modig kråka pickar på en halväten bulle vid bordet invid. Genom trafikbull­ret ljuder Sibelius klockmelod­i från Berghälls torn i grågranit, spelad av sju klockor. Den var i årtionden Rundradion­s koralmelod­i för lördagens kvällsring­ning. Samtidigt berättar radion i kaffetälte­t om att tusentals låglöneans­tällda på Posten ska få sänkta löner.

Jag reser mig dröjande och ser på skulpturen Världsfred­en sydost om torget, en gåva av ett rött Moskva, och lämnar stadsdelen som numera inte skyltar med termen arbetarkla­ss. Går tillbaka över Långa bron där spåren av kulor finns kvar, men som inte markerar gränsen mellan samhällskl­asserna. Ingen står på barrikader­na längre. Kanske man borde? Nyheten om Postens nedskärnin­gar har gett flera frågor än svar och allt fler förfasar sig över hur löneklyfta­n mellan arbetstaga­re och chefer växer.

Så tänker jag en dag i september – månaden som vågar ta steget från mjuk sommar till frostbiten höst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland