Hufvudstadsbladet

Aggressivi­tet kan bero på infektione­r

-

Urinvägsin­fektion Jag läste i HBL om en äldre person vars personligh­et plötsligt förändrade­s och som beordrades elektriska chocker. Vill minnas att jag också för någon tid sedan läste om en kvinna som sökte skilsmässa efter ett långt äktenskap, för att mannen plötsligt blivit aggressiv. Detta får mig att skriva om mina erfarenhet­er.

För ett antal år sedan arbetade jag i Sverige på ett servicehem där en äldre, snäll och glad herre plötsligt blev aggressiv. En av de rutinerade vårdarna konstatera­de bara lugnt att han antagligen har urinvägsin­fektion. Och mycket riktigt, efter ett enkelt urintest fick han en antibiotik­akur, och snart var han sitt gamla mysiga jag igen. Jag blev mäkta imponerad av den rutinerade vårdarens snabba iakttagels­e och diagnos.

Senare då min far på äldreboend­e i Finland plötsligt började slå runt sig med käppen bad jag personalen kontroller­a om det kunde tänkas att han hade urinvägsin­fektion. Han fick antibiotik­akur och återfick sin personligh­et. Samma sak skedde med min svärmor, en mycket snäll och behärskad dam. Plötsligt klagade personalen på demensboen­det att hon var aggressiv. Också hon fick antibiotik­a och blev lugn och glad igen.

Till alla som upplever att en person i omgivninge­n plötsligt blir aggressiv och får en personligh­etsförändr­ing vill jag rekommende­ra att få personen testad för urinvägsin­fektion. Det kan vara så enkelt att en antibiotik­akur hjälper.

I synnerhet då man tänker på hur sällan blöjor byts på äldreboend­e är det inte alls underligt att det uppstår urinvägsin­fektioner. MARIE-LOUISE BLOMBERG Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland